| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hebius Administrator

Dołączył: 04 Maj 2004 Posty: 13078 Ostrzeżeń: 1 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 05.07.2005 15:47 Temat postu: |
|
|
Narobiłeś mi apetytu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 06.07.2005 16:34 Temat postu: |
|
|
OK
Na Innej Stronie ukazała się właśnie zapowiadana pierwsza część wywiadu z Bartoszem Żurawieckim.
Polecam => Mogę pisać nawet gejowskie Harelequiny
Szkoda, że tekst nie został opublikowany na Gejowie  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Err starszy forumowy
|
Wysłany: 06.07.2005 16:45 Temat postu: |
|
|
Gejowskie Harelequiny... no no no! To mogłoby byc ciekawe Chętnie bym poczytał taką lekturke! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 22.07.2005 21:36 Temat postu: |
|
|
Na Innej Stronie jest już druga część wywiadu z Bartoszem.
Nie owijając w bawełnę - polecam. Jest jeszcze ciekawiej niż w części pierwszej. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 02.08.2005 14:44 Temat postu: |
|
|
Od kilku dni jest już dostępny w kiosku sierpniowy numer "Filmu". Tym razem na stronach miesięcznika czekają nas cztery spotkania z Żurawieckim.
Str. 50 – W felietonie „Prawie jak w raju” Bartosz dzieli się refleksjami jakie naszły go w związku z 35. edycją Lubuskiego Lata Filmowego - Łagów 2005
str.70 - „Inne momenty” czyli dziesięć najbardziej poruszających, podniecających, a czasem po prostu zabawnych filmów ze scenami seksu... jakby to nazwać alternatywnego. Jak to ujął Żurawiecki – ten ranking to takie zaproszenie do Zwierzyńca, gdzie podczas Letniej Akademii Filmowej odbędzie się przegląd zatytułowany „Ucieczka z heteromatriksu” ( news na portalu )
Bardziej niż kadr - na cała stronę - z filmu „Ostatni z Anglików” (scena seksu brytyjskiego żołnierza z młodym chłopcem na brytyjskiej fladze) uwagę zwraca nowe zdjęcie Bartosza z bananami, na którym wygląda zalotnie i rozkosznie luzacko.
Str.83 – Recenzja filmu „Skazany na bluesa” . Inne słowa niż w telewizyjnym „Zderzeniu czołowym” ale dosadne „egzaltowany portrecik narkomana, który śpiewał, stracona szansa na dobry film biograficzny” przy ocenie filmu nadal obowiązuje.
Str. 96. - „3 x Almodovar” w omówieniach nowości DVD - kilka słów na temat „Matadora”, „Prawa pożądania” i „Kobiet na skraju załamania nerwowego”.
Ostatnio zmieniony przez hebius dnia 29.08.2005 01:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 09.08.2005 00:45 Temat postu: |
|
|
Tego w ogóle się nie spodziewałem. Na Innej Stronie opublikowano "Sekstet" - czteroaktową sztukę Bartosza wydaną swego czasu w jednym z numerów "Ha!artu".
Jestem właśnie w trakcie lektury. Jak na razie jest dobrze - chociaż oczy zaczęły już mnie boleć (rano wydrukuję sobie tekst – czytanie z monitora to nie dla mnie). Sztuka podoba mi się jeszcze bardziej niż "Trzech panów w łóżku..." Dramatopisanie to chyba ten rodzaj twórczości, w którym bardziej uwidacznia się talent Żurawieckiego.
Polecam tekst w formacie PDF (didaskalia są tu czytelniejsze)
Bartosz Żurawiecki - Sekstet.
Sztuka w czterech aktach - premiera internetowa |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 18.08.2005 21:52 Temat postu: jeszcze coś z nowego "Filmu" |
|
|
Inne momenty
W najnowszym numerze miesięcznika "Film" Bartosz Żurawiecki przedstawia subiektywny ranking 10 najlpszych scen filmowych ze scenami seksu alternatywnego.
Oto wybrana przez niego dziesiątka:
1. Ostatni z Anglików, reż. Derek Jarman, Wielka Brytania 1988
2. Happy Together, reż. Wong Kar-wai, Hongkong 1997
3. Zagadka nieśmiertelności, reż. Tony Scott, USA 1983
4. Salo, czyli 120 dni Sodomy, reż. Pier Paolo Passolini, Włochy 1975
5. Rocky Horror Picture Show, reż. Jim Sharman, USA 1974
6. Zraniony, reż. Patrice Chereau, Francja 1983
7. The Raspberry Reich, reż. Bruce LeBruce, Niemcy-Kanada 2004
8. Godziny, reż. Stephen Daldry, USA-Wielka Brytania 2002
9. Ken Park, reż. Larry Clark, Edward Leachman, USA 2002
10. Wysokie obcasy, reż. Pedro Almodovar, Hiszpania 1991
Całość wraz ze wstępem, zdjęciami i uzasadnienami w sierpniowym numerze "Filmu". _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 31.08.2005 17:45 Temat postu: |
|
|
W kioskach jest już dostępny wrześniowy numer „Filmu”. Kupiłem miesięcznik rano i przejrzałem od razu na ulicy wracając do domu. Przy felietonie widać nowe zdjęcie uśmiechniętego Bartosza – moja pierwsza reakcja „Ale zęby! Cóż za oślepiająca biel!” Jednak pewnie to pod wpływem faktu, że pół dnia spędziłem na szukaniu w Kętrzynie dobrego dentysty (moja niezawodna pani stomatolog w marcu przeszła na emeryturę).
Przejdźmy do zawartości numeru (czyli do tekstów Bartosza Żurawieckiego):
Str. 42 – Wywiad z Gregiem Zglińskim, którego film „Cała zima bez ognia” zostanie pokazany na specjalnym pokazie na festiwalu w Gdyni.
Str. 44 – Felieton „Nie czekam na Gdynię!” Już sam tytuł mówi o stosunku Żurawieckiego do Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych – w tekście kilka słow o polskim kinie i o tym czego można się spodziewać w Gdyni pomiędzy 12 a 17 września. POLECAM!
Str. 56 – „No pasaran!” Relacja z piątej edycji festiwal Nowe Horyzonty w Cieszynie.
RECENZJE (podaję tytuły omawianych filmów):
Str. 78 – „9 Songs.” Wielka Brytania 2004; reż. Michael Winterbottom
Str. 85 - „Persona non grata.” Polska/Rosja/Włochy 2005; reż. Krzysztof Zanussi
Str. 86 - „Ruchomy zamek Hauru” Japonia 2004; Żurawieckiego w lekka konfuzję wprawia film – mnie fakt, że recenzuję animowany obrazek dla dzieci. Żeby było zabawniej – z wrześniowego zestawu ta recenzja najbardziej mi się podoba.
Str. 91 - „Wróżby kumaka” Polska/Niemcy?Wlk. Brytania 2005; reż. Robert Gliński
Str. 97 – W kąciku DVD omówienie dwóch filmów czeskiego surrealisty Jana Svankmajera - „Spiskowcy rozkoszy” (1996) & „Otik” (2000)[/b] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 16.09.2005 14:01 Temat postu: |
|
|
Przypominam - dziś o godz. 23:47 - Kino Polska
ostatnia szansa żeby obejrzeć Bartosza Żurawieckiego w czwartym odcinku Zderzenia czołowego.
Zderzenie czołowe odc. 4
Scenariusz: Wiesław Kot, Bartosz Żurawiecki
Gatunek: rozrywkowa
Rok: 2005
Czas trwania: 15 min.
Producent: Kino Polska TV Sp. z o.o.
Bohaterem pierwszego wrześniowego programu będą "Wróżby kumaka" - najnowszy film Roberta Glińskiego. Film wchodzi do kin 23 września. „Wróżby kumaka” są pełną magii i czarnego humoru opowieścią o miłości dwojga dorosłych ludzi – polskiej konserwator zabytków oraz niemieckiego historyka sztuki, którzy postanawiają założyć Cmentarz Pojednania – miejsce spoczynku dla ludzi, których ostatnim życzeniem był powrót na ziemie, które musieli opuścić po wojnie. Losy głównych bohaterów filmu są pretekstem do spojrzenia na relacje polsko-niemieckie. W rolach głównych zobaczymy Krystynę Jandę oraz Matthiasa Habicha. W filmie wystąpili również m.in. Marek Konrad, Zbigniew Zamachowski oraz Krzysztof Globisz. Przy scenariuszu na podstawie powieści „Wróżby kumaka”, laureata Nagrody Nobla - Güntera Grassa, pracowało trzech scenarzystów: Cezary Harasimowicz, Paweł Huelle oraz Klaus Richter. Zdjęcia do filmu, autorstwa Jacka Petryckiego, realizowano jesienią 2005 roku w Gdańsku, Düsseldorfie, Kolonii, Wilnie, Rzymie i Neapolu. "Wróżby kumaka" są koprodukcją polsko-niemiecko-angielską.
Ostatnio zmieniony przez hebius dnia 01.03.2006 22:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 16.09.2005 15:35 Temat postu: na kogo zagłosuje Bartosz Żurawiecki? |
|
|
Dlaczego głosuję na Zielonych?
Zagłosuję na Zielonych, bo po raz pierwszy w tzw. wolnej Polsce mam poczucie, że jakaś partia mówi do mnie „po ludzku”, językiem wolnym od demagogii, dewocji, demonizmu, resentymentu i nienawiści.
Zagłosuję na Zielonych, bo to jedyna partia, która otwarcie, bez pokrętnych i żałosnych eufemizmów upomina się o słabszych i dyskryminowanych, o prawa mniejszości i ochronę środowiska naturalnego, które samo, jak wiadomo, nie może się o siebie upomnieć. Zagłosuję na Zielonych, bo reprezentują ich ludzie, których intelekt i umiejętności cenię, którzy - wierzę w to - nie będą się w Sejmie okładać po głowach teczkami, tylko aktywnie działać na rzecz społeczeństwa otwartego, a nie - jak inne partie - zamkniętego.
Zagłosuję na Zielonych, bo to w tej chwili jedyna nowoczesna i sensowna alternatywa dla prawicowo-nacjonalistycznych oddziałów. Zagłosuję na Zielonych, bo już czas najwyższy, by wpuścić do polskiej polityki trochę świeżego powietrza.
Bartosz Żurawiecki
krytyk filmowy, pisarz, autor książki
„Trzech panów w łóżku, nie licząc kota”
http://www.zieloni2004.pl/portal/index.php _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 16.09.2005 19:09 Temat postu: |
|
|
Trzeba było jeszcze wkleić zdjęcie Bartosza ze strony Zielonych. Świetnie na tej fotce wygląda (=tak jak w realu)
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
scynk zastępca członka

|
Wysłany: 16.09.2005 20:10 Temat postu: |
|
|
| Ale teraz skrócił włosy. (Na głowie - a co z resztą?) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 16.09.2005 21:11 Temat postu: |
|
|
| hebius napisał: | Trzeba było jeszcze wkleić zdjęcie Bartosza ze strony Zielonych. Świetnie na tej fotce wygląda (=tak jak w realu) |
fotki nie wkleiłem, bo nie umiem
samo zdjęcie średnio mi sie podoba. Uwazam, że z ostatnich najlepsze bylo to z poprzedniego Filmu z bananem przy okazji 10 najlepszych gej/les scen erotycznych  _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 02.10.2005 14:16 Temat postu: |
|
|
Najwyższa pora na przegląd październikowego numeru „Filmu” i zamieszczonych w nim tekstów Bartosza Żurawieckiego:
str. 54 – Felieton „Gdzie się podziały wasze kapcie” - o polskiej sztuce zbuntowanej i filmie ku czci Solidarności. Jak ja lubię te wszystkie drobne złośliwości Żurawieckiego! Czyż nazwanie telewizyjnych oznaczeń określających wiek, od którego można oglądać dany program „mysimi gówienkami” nie jest urocze?
str. 56 - „Dwaj w jednym” Artykuł o kinie braci Dardenne. [z okazji wejścia na polskie ekrany filmu „Dziecko”]
str. 59 – Portret belgijskiego aktora Jeremie Reniera [j.w.]
str. 80 - „Kino bliżej władzy” - podsumowanie festiwalu w Gdyni.
............Recenzje:
str. 88 – Kodeks 46. Wielka Brytania 2003
str. 96 – Nie wracaj w te strony. Niemcy/USA 2005
str. 97 – Kochankowie Roku Tygrysa. Polska/Chiny 2005
Teksty sygnowane inicjałami BŻ
str. 24 - „Film dla ludzi.” O 21 Warszawskim Festiwalu Filmowym.
W recenzjach DVD słow kilka o filmach:
str. 106 - 11'09”01. Wielka Brytania/Francja 2002
str. 107 - Kontrolerzy. Węgry 2003
A numer zamyka rozmowa z Kazimierą Szczuką - „Ważna i romantyczna” To tak wspominam przy okazji, bo wiem, że niektórzy lubią panią Sz. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
joejack Gość
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 16.10.2005 06:48 Temat postu: |
|
|
| Amen napisał: | "Zgadnij na którym ze zdjęć jest w związku?". Kryterium rozpoznania: samotni faceci mają tendencję do zaniedbywania się.  |
odpowiedz: na zadnym - Zurawiecki wyszydza zwiazki gejowskie, wiec jako postepowiec nie klamie i sam tez nie jest w zwiazku. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
scynk zastępca członka

|
Wysłany: 16.10.2005 09:20 Temat postu: |
|
|
KTO MI POWIE, JAK TU WKLEIĆ ZDJĘCIE?  ? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 19.10.2005 17:32 Temat postu: |
|
|
Obejrzałem właśnie 7 odcinek "Zderzenia czołowego" .
Bartosz z każdym odcinkiem jest coraz lepszy (coraz bardziej naturalny) - a już na tle zmanierowanego Wiesława Kota wypada niezwykle korzystnie.
Polecam ostatnią powtórkę programu w piątek 21.10.2005 o godz. 23:27
BTW: Scynk - sprawdź skrzynkę wiadomości na FORUM. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kirke Gość
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 19.10.2005 18:12 Temat postu: |
|
|
| krzytom napisał: | samo zdjęcie średnio mi sie podoba. Uwazam, że z ostatnich najlepsze bylo to z poprzedniego Filmu z bananem przy okazji 10 najlepszych gej/les scen erotycznych  |
CO?! Ma ktoś ten numer? Mógłbyś podać choć w skrócie jakie scenki i z jakich filmów uznano za najlepsze?  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 19.10.2005 18:41 Temat postu: |
|
|
| Krzytom kilka wpisów wyżej w swoim poście wymienia te filmy wybrane przez Żurawieckiego. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
aquam młodszy forumowy

Dołączył: 29 Maj 2004 Posty: 100 Skąd: Manchester, UK (ex-Trojmiasto)
|
Wysłany: 19.10.2005 21:32 Temat postu: |
|
|
http://www.hanahegerova.cz/ to strona ulubionej piosenkarki Bartka - tej wymienionej na okadce "Trzech panów.."
Zajrzalem i... polecam! Faktycznie, daleko jej do stereotypowych biesiadnych Gottów i innych takich!  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|