| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dj.grzechu wyjadacz
|
Wysłany: 02.06.2005 10:41 Temat postu: |
|
|
| pepelotta napisał: | | Dla mnie szczerze mowiac ta ksiazka jest metna i troche nijaka. Nie mowie, ze jest zla, sa tam fajne fragmenty, niektore bardzo smieszne, ale czytajac ja zastanawialem sie chwilami po co zostala napisana. |
Obecnie znaczna część ludzi pisze dla pieniędzy - nawet ci bez talentu (nie mam tu na myśli Bartosza Żurawieckiego, ponieważ jeszcze nie miałem przyjemności przeczytać jego książki). |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 02.06.2005 11:27 Temat postu: polecam! |
|
|
ALTERNATYWNE MODELE RODZINY - ROZWÓJ?
Najbliższe spotkanie klubu dyskusyjnego Lewiatan 7 czerwca br. w klubokawiarni Chłodna 25 poświęcone będzie przemianom obyczajowym i ewolucji rodziny. Będziemy rozmawiać o tym czy model: mama, tata plus potomstwo to już pieśń przeszłości czy bardzo dobry wybór, choć nie dla wszystkich. Poruszymy kwestię singli, monogamii okresowej i coraz późniejszego wieku, w którym ludzie decydują się na dzieci. Porozmawiamy o alternatywnych modelach rodziny, możliwościach, które być może na szeroką skalę czekają nas już wkrótce, a może spotykamy się z nimi na co dzień, często nie zdając sobie z tego sprawy. Zastanowimy się, czy osobom żyjącym we trójkę należy się możliwość legalizacji związku, a jeśli tak to dlaczego ta kwestia nie jest podnoszona przez żadną partię ani organizację.
Wyjściem dla dyskusji będzie powieść Bartosza Żurawieckiego "Trzech panów w łóżku nie licząc kota. Romans pasywny" wydana w kwietniu. Zachęcamy do lektury powieści, o której Justyna Sobolewska pisała w "Przekroju" (nr 17/2005, s.90): "Poleć mi jakąś powieść obyczajową - proszą znajomi. No i kłopot, bo mamy powieści stereotypowe jak czytanka w podręczniku, albo łzawe czytadła. Na szczęście teraz mogę już polecać powieść o gejach (wcale nie dlatego, że napisał ją nasz współpracownik, krytyk filmowy). Ale przecież to o mniejszości, o niszy. Otóż nie tylko. Jedną z bohaterek jest Paulina, przyjaciółka gejów. A owa nisza to środowisko dziś ważne - zamożne klasa średnia, zadbani i wykształceni 30-latkowie". W recenzji pada także znaczące zdanie: "To książka o przemianie obyczajów i ról społecznych".
Gościem specjalnym Lewiatana będzie autor powieści "Trzech panów w łóżku nie licząc kota. Romans pasywny" - Bartosz Żurawiecki, krytyk filmowy i pisarz. Przewidujemy czas na zadawanie autorowi pytań nie związanych z tematem spotkania.
Serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny.
7 czerwca 2005 - Chłodna 25, Warszawa, godz. 20.30. _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
abramasia starszy wyjadacz

|
Wysłany: 02.06.2005 11:59 Temat postu: |
|
|
Krzytomie, czy mówiłam Ci już, że masz piękny podpis? ?
 _________________ wpierw trzeba odejść
żeby móc powrócić |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sojuz forumowy
|
Wysłany: 08.06.2005 01:05 Temat postu: |
|
|
| I seksowny i inteligentny. Przynajmniej mam "na wiecznej (?) rzeczy pamiątkę" |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 08.06.2005 10:46 Temat postu: żurawiecki |
|
|
to takie zrobił wczoraj wrażenie?  _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sojuz forumowy
|
Wysłany: 08.06.2005 18:57 Temat postu: Re: żurawiecki |
|
|
| piorunujące; dzis po pracy pobieglem zaraz do Empiku kupic "Trzech panow" zeby miec na wlasnosc; a zdjęcie z Dużego Formatu z dedykacją chyba wytnę, dam oprawić i powieszę nad łóżkiem |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 08.06.2005 19:55 Temat postu: Re: żurawiecki |
|
|
wow! to rzeczywiście Cię wzięło  _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

Dołączył: 04 Maj 2004 Posty: 13078 Ostrzeżeń: 1 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 19.06.2005 22:15 Temat postu: |
|
|
W dniach 26 czerwca - 3 lipca 2005 r odbędzie się 35. edycja Lubuskiego Lata Filmowego - Łagów 2005. Tegoroczny temat - "Luki w systemie".
Bartosz Żurawiecki ma być jednym z prowadzących spotkania z twórcami filmów prezentowanych na festiwalu.
Więcej informacji o festiwalu |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 01.07.2005 22:47 Temat postu: |
|
|
Ukazał się właśnie lipcowy numer magazynu FILM.
str. 45 - Felieton "Czyż nie dobija się klaczy?" - rozważania o kolejach karier aktorskich kobiet przy okazji powrotu Jane Fonda na kinowe ekrany. Dodatkowa atrakcja - nowa fotka Żurawieckiego.
str. 66 - Moda na dokument - Więcej manipulacji Artykul o współczesnym filmie dokumentallnym.
str. 89 - recenzja filmu "Lawstorant". Zdanie otwierające "Nawet jak na marne polskie kino film to wyjątkowo marny" mówi wszystko o tej produkcji.
2006.02.24 POPRAWIŁEM LITERÓWKIi
Ostatnio zmieniony przez hebius dnia 24.02.2006 14:37, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Weber starszy forumowy

|
Wysłany: 04.07.2005 13:17 Temat postu: |
|
|
| hebius napisał: | Dodatkowa atrakcja - nowa fotka Żurawieckiego.
|
Byłem pewien, że jakoś to skomentujesz Apetycznie wyszedł, prawda? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 04.07.2005 13:30 Temat postu: |
|
|
Z lekkim "zapuszczeniem" (typu trzydniowy zarost, strój ciut niedbały) chyba jednak Żurawieckiemu bardziej do twarzy niż - mnie się w każdym razie taki Bartosz, jak na tym spotkaniu na Chłodnej podobał bardziej  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 04.07.2005 15:53 Temat postu: film nr 7/2005 |
|
|
| hebius napisał: | Ukazał się właśnie lipcowy numer magazynu FILM.
str. 45 - Felieton "Czyż nie dobija się kklaczy?" - rozważania o kolejach karier aktorskich kobiet przy okazji powrotu Jane Fonda na kinowe ekrany. Dodatkowa atrakcja - nowa fotka Żurawieckiego.
str. 66 - Moda na dokument - Więcej manipulacji Artykul o współczesnym filmie dokumentallnym.
str. 89 - recenzja filmu "Lawstorant". Zdanie otwierające "Nawet jak na marne polskie kino film to wyjątkowo marny" mówi wszystko o tej produkcji. |
ale zachęcająco to opisałes, chyba sobie kupię ten numer
A koleje aktorek tylko na przykładach amerykańskich czy sa tez polskie?
_________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 04.07.2005 16:13 Temat postu: |
|
|
W felietonie wspominane same Amerykanki.
Jesli kupisz lipcowy numer to nastaw się z góry, że kupujesz magazyn tylo dla tych tekstów Żurawieckiego. Niestety FILM nadal nie może odbić się od dna. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
SalamanderKing Gość
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 04.07.2005 16:55 Temat postu: |
|
|
Pewnie zaraz mnie zlinczujecie, ale co do wyglądu pana Ż., to... wolę się nie wypowiadać. Cóż, różne są gusta. Natomiast to, co piszecie o książce jest zachęcające. Zaraz lecę kupić albo przynajmniej pożyczyć! Choć Kazimiera Szczuka nie jest dla mnie żadną wyrocznią, spodziewam się, że książka jest dobra.  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 04.07.2005 20:45 Temat postu: |
|
|
Bez obaw - tu się wielbi przede wszystkim przymioty umysłowe Bartosza Ż. i sprawność jego pióra. Kullt fizycznej powłoki na razie nie jest wymagany  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Err starszy forumowy
|
Wysłany: 05.07.2005 00:40 Temat postu: |
|
|
| Właśnie wczraj słyszałem o tej książce! Podobno ciekawa, choć jeśli nastawicie się na coś niesamowitego biorąc ją do łapki, to możecie się rozczarować. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 05.07.2005 00:45 Temat postu: |
|
|
Bo to nie horror, więc niesamowitości w niej na lekarstwo  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 05.07.2005 14:40 Temat postu: |
|
|
| hebius napisał: | Z lekkim "zapuszczeniem" (typu trzydniowy zarost, strój ciut niedbały) chyba jednak Żurawieckiemu bardziej do twarzy niż - mnie się w każdym razie taki Bartosz, jak na tym spotkaniu na Chłodnej podobał bardziej  |
a czy ja Ci mówiłem, że bedzie niespodzianka dla wszystkich wielbicieli B.Ż.? już krotce _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hebius Administrator

|
Wysłany: 05.07.2005 14:49 Temat postu: |
|
|
Nic nie mówiłeś. Nie trzymaj w niepewności tylko podrzuć jakieś szczegóły - jesli nie chcesz (nie możeż) publicznie to prywatnym mailem - adres znasz  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzytom młodszy wyjadacz

|
Wysłany: 05.07.2005 15:40 Temat postu: do hebiusa |
|
|
skoro nie chcesz być trzymany w niepewnosci w jednym, ważnym dla Ciebie miejscu napisalem co to bedzie
możesz zacząć szukać pod warunkiem, ze obiecasz potem recenzję na blogu ale nie tak jak ze spotkania na Chłodnej i "Świata bez kobiet"  _________________ "Skoro jedna matka jest czymś dobrym, dwie są czymś lepszym"
/3xf/ |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|