Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8099
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Leo » 24.02.2018 22:48:09

Zajebiaszczy biszkopt mi wyszedł. Z czekoladowo-śmietanowym kremem, malinami w galaretce. :) Właśnie sobie przypomniałem, ale na noc nie wolno podjadać słodkich rzeczy. :)

Awatar użytkownika
Arczi93
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 73
Rejestracja: 27.02.2018 16:22:44
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Arczi93 » 04.03.2018 19:17:17

Ostatnio świetny sos spaghetti mi wyszedł - ilość przypraw przeze mnie użytych chyba przekracza liczbę pierwiastków w tablicy Mendelejewa :D Z wykorzystaniem poza zwyczajowych składników, octu balsamicznego, domowej mieszanki korzennej, curry, kurkumy, domowej mieszanki z mielonych suszonych pomidorów z kuminem, i wielu innych przypraw. Czysta symfonia aromatów :D
Imperare sibi maximum est imperium.
łac. Panowanie nad sobą jest najwyższą władzą.

Rozwój jest esencją rzeczy, bez niego jest się niczym zaniedbane ostrze - z czasem traci się swoją ostrość i użyteczność.
Sentencja własna.

Awatar użytkownika
Nanvi
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1312
Rejestracja: 03.08.2017 22:08:06
Lokalizacja: Made Holandia

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Nanvi » 04.03.2018 21:23:41

To zawsze daje najlepsze efekty jeśli łączymy smaki sobie podobne. Też zawsze daje dużo przypraw typu oregano, bazylia, czosnek, papryczki chili, sosu sojowego itd. Sam sos z torebki nie jest aż tak pełny smaków. Najlepiej zrobić też domowy z świeżych pomidorów :)

Awatar użytkownika
Incertus
gejowy
gejowy
Posty: 2776
Rejestracja: 19.01.2016 17:04:35
Lokalizacja: lacus silvasque

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Incertus » 05.03.2018 17:41:17

Sos ze świeżych pomidorów zimą smakuje najlepiej :D
Il corpo faccia quello che vuole. Io non sono il corpo. Io sono la mente.

Awatar użytkownika
Nanvi
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1312
Rejestracja: 03.08.2017 22:08:06
Lokalizacja: Made Holandia

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Nanvi » 05.03.2018 20:08:20

Świeże pomidory z Hiszpanii są dobre na zimę, sklep warzywny/owocowy ma zawsze świeże stamtąd importowane, jedyny minus to ich większa cena ale warto :D

Awatar użytkownika
Arczi93
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 73
Rejestracja: 27.02.2018 16:22:44
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Arczi93 » 05.03.2018 20:09:27

latem jednak polecam pomidory "bawole serca" - niebo w gębie
Imperare sibi maximum est imperium.
łac. Panowanie nad sobą jest najwyższą władzą.

Rozwój jest esencją rzeczy, bez niego jest się niczym zaniedbane ostrze - z czasem traci się swoją ostrość i użyteczność.
Sentencja własna.

Awatar użytkownika
w300
gejlord
gejlord
Posty: 7820
Rejestracja: 11.03.2009 13:58:34
Lokalizacja: kociewie

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: w300 » 05.03.2018 20:34:40

Latem wszystkie pomidory sa dobre całkiem te ze swojego ogrodu
Obrazek

Awatar użytkownika
Arczi93
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 73
Rejestracja: 27.02.2018 16:22:44
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Arczi93 » 05.03.2018 20:39:41

No z własnego ogrodu to już w ogóle inna historia - wszystko jest lepsze :)
Imperare sibi maximum est imperium.
łac. Panowanie nad sobą jest najwyższą władzą.

Rozwój jest esencją rzeczy, bez niego jest się niczym zaniedbane ostrze - z czasem traci się swoją ostrość i użyteczność.
Sentencja własna.

Awatar użytkownika
w300
gejlord
gejlord
Posty: 7820
Rejestracja: 11.03.2009 13:58:34
Lokalizacja: kociewie

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: w300 » 05.03.2018 20:42:00

Ogólnie pomidory uprawiane bez osłon maja inny smak
Obrazek

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Radekk » 01.04.2018 23:32:38

Moje wielkanocne wypieki. Korzystając z wielkiej kuchni moich rodziców i nowego piekarnika, dałem upust swojemu zamiłowaniu do pieczenia ciast.

Karpatka
Obrazek

Sernik nowojorski z płatkami migdałów
Obrazek

I zwyczajna babka adwokatowa, tyle że chyba z zakalcem.
Obrazek
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29218
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Nathi » 01.04.2018 23:37:28

Łoooooo karpatkę to bym zjadł. Uwielbiam!

Sernik tylko tradycyjny. Żadnych spodów, brzoskwiń, ubitego białka. Dodanych ziemniaków i innych.

Znam ludzi, którzy uwielbiają zakalce :P
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
SonGoku
gejowy
gejowy
Posty: 3015
Rejestracja: 14.10.2015 00:57:05
Lokalizacja: Tu i tam

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: SonGoku » 02.04.2018 01:30:10

Zamawiam te pół blachy karpatki! Mniaaaaam!

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Radekk » 02.04.2018 09:32:58

No karpatka jest pyszna i można ją zrobić z najbardziej podstawowych składników.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
w300
gejlord
gejlord
Posty: 7820
Rejestracja: 11.03.2009 13:58:34
Lokalizacja: kociewie

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: w300 » 02.04.2018 10:04:17

tylko chyba krem wyszedł cos za wodnisty bo wypływa
Obrazek

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Radekk » 02.04.2018 10:08:14

Tak, chyba dlatego że, dałem tylko kostkę masła, zapominając, że ma 200g a miało być 250g.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
SonGoku
gejowy
gejowy
Posty: 3015
Rejestracja: 14.10.2015 00:57:05
Lokalizacja: Tu i tam

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: SonGoku » 02.04.2018 10:44:54

Nic, że wypływa, ja i tak bym zjadł do końca :P

Awatar użytkownika
w300
gejlord
gejlord
Posty: 7820
Rejestracja: 11.03.2009 13:58:34
Lokalizacja: kociewie

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: w300 » 02.04.2018 10:54:01

taka karpatka najlepsza jest na swoim budyniowym kremie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29218
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Nathi » 02.04.2018 11:12:44

Dajcie dobry przepis na karpatkę :P
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Renly Baratheon
gejowy
gejowy
Posty: 2450
Rejestracja: 07.02.2018 14:27:48
Lokalizacja: Koniec Burzy

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Renly Baratheon » 02.04.2018 13:10:22

Miała Mama robić karpatkę, ale jej się nie chciało. A ja nawet jej smaku już nie pamiętam. :( :( :(
Chwała Amonowi Re
Niechaj będzie pochwalona Grota Antinousa zawsze chętna i Priap Hadriana wiecznie stojący

Awatar użytkownika
Walpurg
wielki miś Gejowa
wielki miś Gejowa
Posty: 27921
Rejestracja: 23.08.2002 21:31:03
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Pochwalmy się naszymi kucharskimi wyczynami

Postautor: Walpurg » 02.04.2018 19:46:37

Radkku, zawsze wiedziałem, że jesteś idealnym kandydatem na męża! :D
Bądźmy pasywni, ale nie bądźmy bierni! (Bartosz Żurawiecki, Nie byłeś na Paradzie? Nie idę z Tobą do łóżka!, "Replika" nr 50, 07/08 2014, s. 11.)


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości