Sosy

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 28.02.2014 13:05:21

Dressing do salaty lub ogórków z jogurtem:

skład
150 ml jogurtu,
2 łyżeczki musztardy, ( najlepsza Dijon),
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
2 łyżki octu warzywnego
2 łyżki oleju (słonecznikowy, lepszy rzepakowy)
1 łyżeczka ziół sałatkowych (tu do dostania 8 ziół razem, nie wiem jak w PL),
1 łyżeczka soli lub mniej, do smaku,
1 łyżeczka cukru, ja daje miód spadziowy.

Wszystko składniki połączyć razem, wymieszać, suszone zioła najlepiej dać trochę wcześniej do jogurtu.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 07.03.2014 13:08:02

Sos pieprzowy.
Skladniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu (ewentualnie białe wino lub piwo)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- mała cebulka, drobno pokrojona w kostkę
- ewentualnie 3 łyżki śmietany w celu złagodzenia

Wykonanie:
Rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulkę, dodajemy mąkę. Następnie wodę i bulion (wino lub piwo) mieszamy. (Jak dodajemy śmietanę, odlewamy trochę sosu i mieszamy ze śmietaną potem wlewamy na patelnie). Dodajemy pieprz, musztardę, mieszamy aż zgęstnieje i smak się zgryzie. Jak ktoś lubi rzadszy dolewamy wody do wymaganej konsystencji.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 19.03.2014 21:17:30

Sos porowy (dobry do ryby)

Skład:
- por (biała cześć),
- 1 łyżka masła,
- mała śmietana (może być homogenizowana 12%),
- sok z połowy cytryny,
- pieprz, sól do smaku,
- posiekany koperek,

Przygotowanie:
- umytego pora kroimy wzdłuż, powstałe dwie części znów wzdłuż, potem w poprzek na drobno, na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim pora, dodajemy śmietanę, potem sok z cytryny, pozostawiamy na lekkim (ogniu) aż zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, na końcu dodajemy koperek.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 21.03.2014 13:28:51

Sos ostry (na grilla)
Skład:
- 250 g jogurtu naturalnego (gęstego),
- 3 łyżki ketchupu (pikantny),
- 3 łyżki chrzanu (bez śmietany),
- 1 łyżka musztardy (kozaka lub sarepska itp. obojętnie byle ostra),
- 1 posiekana cebula (może być czerwona),
- 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynny),
- sól i pieprz, papryka do smaku.

Przygotowanie:
Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Ostatnio zmieniony 24.03.2014 23:33:59 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 2 razy.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11815
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Postautor: uzytkownik_konta » 21.03.2014 14:07:22

Próbował ktoś zrobić sos słodko-pikantny, taki jak ten:

Obrazek

Pracuję nad tym od dawna, i ciągle wychodzi nie do końca tak dobry :P Co dziwne, metodą prób i błędów udało mi się przy okazji wyprodukować kilka innych całkiem dobrych sosów, ale tego konkretnego nie :lol:

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 21.03.2014 14:57:55

Nie wiem czy taki jak ten? Mam taką receptę (przepis), pewnie nie taki bo ten tao tao ma w składzie wzmacniacz smaku i zapachu i inne wynalazki chemiczne.

Skład:
- 100 gram papryczek chyli (małych czerwonych) :D
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka (taka cebulka) :D
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml octu ryżowego (jasnego)
- 80 g cukru

Przygotowanie:
- papryczki myjemy, odkrawamy zielone łodyżki, czosnek i cebulkę obieramy. Wszystko na pożądany wymiar kroimy (papryczki chili z ziarnami to one dają czad) można to zrobić blenderem (jednak nie na jednolitą masę).

1/4 litra wody zagotowujemy z solą, octem i cukrem, zmniejszamy (ogień na średni) dodajemy pozostałe pokrojone składniki, gotujemy 15 minut mieszając żeby zgęstniało.

Przelewamy do wyparzonego i suchego słoika (o pojemności tak 1/4 litra), gorące zakręcamy, jak przestygnie wstawiamy do lodówki (wytrzymuje tak podobno 2-3 miesiące).

Ps.

Ilości można odpowiednio zwiększyć, dodać sok z limonki podczas gotowania i spasteryzować, zwykły cukier zastąpić brązowym.
Tylko trochę u znajomych spróbowałem bo nie mogę jeść takich ostrych dodatków.


Ps. 2.

Tu się ktoś chwali, że robi identyczny ?? http://kuchennecudajoanny.blox.pl/2013/ ... Chili.html
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 26.11.2014 23:15:38

Wariacja na temat: sosu tatarskiego !! Gościom smakował i brali przepis.

Składniki:
1- słoik majonezu (250 ml),
2- łyżki musztardy (sarepska),
1- łyżeczka chrzanu,
6- posiekanych korniszonów,
2- posiekane kwaszone,
- starta skórka z 1 cytryny,
- sok z polówki cytryny,
- starta skórka i sok z 1 limonki,
2- łyżki posiekanego koperku,
1- łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Mausto
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1501
Rejestracja: 26.11.2013 19:52:47
Lokalizacja: Gejowo

Postautor: Mausto » 27.11.2014 10:24:53

Jest to sos do sałatek, czy bardziej do ziemniaków? : P

Awatar użytkownika
Radek26
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 9760
Rejestracja: 16.05.2014 00:06:16
Lokalizacja: av den mänskliga dödsriket.

Postautor: Radek26 » 27.11.2014 14:31:19

Ja głównie sos tatarski używam do gotowanych jajek lub parówek.

Awatar użytkownika
Mausto
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1501
Rejestracja: 26.11.2013 19:52:47
Lokalizacja: Gejowo

Postautor: Mausto » 28.11.2014 18:08:46

aa, wiem co to za sos, wybaczcie, zapomniało mi się :P

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 06.09.2015 11:27:49

Troche podpatrzony i przerobiony sos pomidorowy.
Sklad:
- 1 cebula sredniej wielkosci,
- 2 zabki czosnku,
- pol lyzeczki czosnku niedzwiedziego,
- pol lyzeczki suszonej bazyli,
- 1 lyzka suszonych ziol ogrodowych,
- kilka listkow bazyli zywej,
- sol himalajska, pieprz ziolowy, papryka (ostra lub slodka),
- sok pomidorowy 0/5 litra.

Jak cos proporcje mozna zmienic.

Wykonanie
Cebulkie szklimy na patelni z odrobinka tlusczu, dodajemy pokrojony lub rozmiazdzony czosnek, zalewamy to sokiem, na wolniutkim (ogniu) dporowadzamy do gotowania sie, dodajemy suszone ziola i ze trzy listki zywej bazyli ( reszte zostawiamy do dekoracji), tak gotujemy powoli ze trzy- cztery minuty. Potem doprawiomy przprawami do smaku.
Zostawiamy jeszcze chwile by woda odparowala.

Ja nie dodaje zadnych weget, kucharkow czy innych ziarenek wydaje sie to zbyt zupjaste dla mnie.
Kiedys meczylem sie z zywymi pomidorami, to moze gorsze, ale szybsze, takie dla leniwcow :lol:
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 01.11.2015 22:19:54

Dzis jadlem kurczaka w sosie szpinakowym, ciekawe to nawet bylo.
Poszukam przepisu, na: sos szpinakowy.

Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8048
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Re: Sosy

Postautor: Leo » 05.06.2016 14:26:50

Odkryłem dla mnie nowy keczup, który mi smakuje. Łagodny Tortex został zdetronizowany przez Łagodny Włocławek (do kupienia w Auchanie).
Jesienią Tortex miał jakieś zawirowanie związane ze składem keczupu, ale na szczęście producenci się opamiętali, chociaż nie jest już to, co było. Z tego co czytałem o keczupie włocławskim, to też nie jest już to, co było, ale na razie jest dla mnie najlepszy jaki udało się mi znaleźć.

Awatar użytkownika
Hawken
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4449
Rejestracja: 05.08.2011 18:03:11
Lokalizacja: Syrenowo nad Wyschłą

Re: Sosy

Postautor: Hawken » 05.06.2016 17:41:55

Miałem już kupić ten Włocławski, ale któryś składnik mi się nie spodobał. Czy tam przypadkiem nie ma benzoesanu sodu?
Kim jesteście - byłem,
Kim jestem - będziecie. :twisted:

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29185
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Sosy

Postautor: Nathi » 05.06.2016 17:53:22

Aplikacja na telefon Zdrowe Zakupy skanuje kod kreskowy i pokazuje konserwanty. Szkodliwe zaznacza na czerono, na żółto takie neutralne, a na zielono zdrowe rzeczy.
Fajna apka.

Skanowałem ten keczup i tam coś było czerwonego właśnie, nie pamiętam co.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Avril
gejlord
gejlord
Posty: 6896
Rejestracja: 06.07.2015 11:48:06
Lokalizacja: ; )

Re: Sosy

Postautor: Avril » 05.06.2016 18:01:05

Tortex jest najlepszy <3 zaraz po nim kotlin - jak w kazdym konserwanty. Niestety nie mogę go często jeść :-|

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29185
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Sosy

Postautor: Nathi » 05.06.2016 18:02:45

Ja kupuję heinza i nie ma konserwantów.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Hawken
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4449
Rejestracja: 05.08.2011 18:03:11
Lokalizacja: Syrenowo nad Wyschłą

Re: Sosy

Postautor: Hawken » 05.06.2016 18:18:04

A ja niedawno szukając czegoś w miejsce Pudliszek, które wsuwałem całymi latami (aż mi zwróciliście uwagę na kwestię soli), doznałem zaskoczenia Hellman'sem. Do tej pory omijałem tę markę szerokim łukiem (od czasu irytujących reklam z majonezem Hellman's babuni), a tu nabyłem keczup. Z dziwnych składników jedna skrobia modyfikowana, żadnego kwasku cytrynowego, ani benzoesanu sodu, do tego soli tylko 1,8 g. czyli stosunkowo znośnie. W smaku też jadalny.
A Tortex mi nie przypadł do gustu, jakiś taki bez wyrazu.
Kim jesteście - byłem,

Kim jestem - będziecie. :twisted:

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11815
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Re: Sosy

Postautor: uzytkownik_konta » 05.06.2016 20:36:03

Tortex to drugi najpaskudniejszy keczup jaki jadłem. Najpaskudniejszy był społem :P

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 11028
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Re: Sosy

Postautor: Kawa » 05.06.2016 22:43:50

Tortex powiadacie... :D
Kabaret K2 - Fabryka żywności
:jem1:
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość