Sosy

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Sosy

Postautor: OPEL-GSI » 23.04.2010 00:09:51

Remoulade

Remulada po mojemu

Składniki
- 1 słoik majonezu sałatkowego, (400 g)
- 3 ogórki kwaszone,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy,
- po łyżce ziół siekanych (koper, natka pietruszki, szczypiorek)
- sol, pieprz.

Ogórki ucieram na tarce (nie odlewam z nich soku), cebule drobno kroje i wszystko mieszam razem. Czosnek trzeba wycisnąć. Odstawiam do lodówki, ze 2 godzinki i można robić grilla.

W innych przepisach dodają jeszcze kapary i sok z cytryny, gotowane jajka.
No można zmniejszyć ilość majonezu i zrobić pól na pól z jogurtem.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:57:05 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 29.04.2010 16:35:54

Sauce Hollandaise

Sos do szparagów

Sklad:
1 kostka masła 250g (żadna margaryna),
4 żółtka,
100 ml białego wina,
sol, pieprz,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sok z jednej cytryny

Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia.
Żółtka z sokiem cytrynowym i winem ubić, najlepiej bezpośrednio w garnku na piecu.
Zdjąć z pieca powoli dodawać i mieszać z letnim masłem.
Przyprawić do smaku sol, pieprz.
Przed podaniem dodać szczypiorek i pietruszkę.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:57:23 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 29.04.2010 17:04:55

Sos pieczarkowy

składniki:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
250g pieczarek (paczka)
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sol do smaku
szczypta przyprawy ziołowej (Vegeta, ziarenko smaku) jak ktos lubi.

przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła razem cebulka. Cebulkę pokrojona w kostkę dodać trochę później by się tylko zrumieniła.
Drugą łyżkę masła roztopić w rondelku, dosypać mąkę i nie rumienić zapienić.
Mleko wymieszać z bulionem i wlać zimne na gorącą zasmażkę.
Dodać przyprawę, wyciśnięty czosnek. Zagotować stale mieszając, gotować jeszcze ok. 5 minut, następnie wrzucić pieczarki z cebulka, jeszcze ok. 3 minut gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natka. Uważać z sola jak bulion z kostki jest bardzo słony i przyprawa.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:57:41 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
palik1
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 4000
Rejestracja: 14.06.2010 20:24:34
Lokalizacja: małopolska (dawniej pomorze)

Postautor: palik1 » 15.06.2010 21:06:09

mniam :D Od razu chciałbym spróbować, szczególnie remuladę :D

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 12.12.2010 18:59:54

SOS lenia.
Ciężko to nazwać sosem.
1 -porcja majonezu,
1 -porcja musztardy,
1 -porcja ketchupu.
Na ostro odrobina chrzanu, można dodać ziół sałatkowych (suszonych) lub świeżych (koper, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia).
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:58:12 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 17324
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Postautor: Czartogromski » 12.12.2010 19:07:34

Hmmm, nigdy nie miałem tych wszystkich rzeczy w lodówce równocześnie :hmmm:
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 12.12.2010 19:11:45

Czarcie nie wiesz co "dobre".
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 13.01.2012 23:50:34

Moj uniwersalny dressingi do sałaty/-ek.

1 mały jogurt 0,1% naturalny,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka suszonych ziół sałatkowych.
Wymieszać i polać.

Wariacje, kompozycje dowolne, dodatki:
+ majonez,
+ śmietana,
+ chrzan,
+ sol, pieprz, papryka.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:58:43 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6737
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 14.01.2012 11:25:12

Francuski sos vinaigrette [winegret] pasuje praktycznie do każdej zielonej sałaty. Najważniejsza jest odpowiednia proporcja składników bazowych - octu i oliwy. Ocet i oliwa muszą być użyte w stosunkach objętościowych 1:3.
Zamiast octu można użyć soku z cytryny, wtedy sos będzie łagodniejszy. Pamiętać też należy, że ocet kupiony w sklepie najpierw rozcieńcza się chyba 1:3.
Vinaigrette doprawiamy musztardą Dijon, miodem, solą i pieprzem.

Dla laików:

- 2 łyżki octu, soku z cytryny,
- 6 łyżek oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- sól,
- pieprz,
- można dodać zmiażdżony czosnek.

Wszystko umieścić w małych słoiku i energicznie wytrząsnąć.

Gotowe!
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 29.01.2012 22:57:57

A dla leniwych - kupić saszetkę ziół do sosu, dodać oliwę i wymieszać.

Awatar użytkownika
CryBoy
gejlord
gejlord
Posty: 6434
Rejestracja: 28.05.2011 00:02:20
Lokalizacja: West End

Postautor: CryBoy » 30.01.2012 22:31:37

A zna ktoś sprawdzony przepis na carbonarę? Bo ostatnio robiłem i kompletnie nie wyszło :?
Obrazek

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 30.01.2012 23:25:21

A co było nie tak?

Typowymi błędami są hartowanie makaronu i dodawanie żółtek bezpośrednio do sosu.
Żółtka o temperaturze pokojowej (jedno na porcje) daje się bezpośrednio na talerz (makaron).

Narobiłeś mi smaka, tylko niektórych składników nie mogę jeść. Nic zrobię na zamiennikach.

Kiedyś już przerobiłem przepis (stuningowany):
- zamiast śmietany rama cremefine,
- czerwona cebula,
- zioła (pietruszka, bazylia, szczypiorek),
- odrobina gałki muszkatowej mielonej, daje ciekawy posmak (taka tajemnica kucharska).
Teraz zamiast boczku dam coś chude drobiowe.

Awatar użytkownika
poznan93
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 112
Rejestracja: 27.06.2012 14:38:21
Lokalizacja: Poznań

Postautor: poznan93 » 29.06.2012 19:46:35

Dwa pytanka:

Ma ktoś sprawdzony przepis na nieco ambitny sos "Cafe de paris" ? Na zagranicznych forach są różne ale mi typowo zależy na takim jak z restauracji SPHINX :)

I ktoś może zna jakieś dobre majonezowe sosy co by mój misiek się nacieszył :P

Awatar użytkownika
marcin
Tatromaniak
Tatromaniak
Posty: 23827
Rejestracja: 02.12.2007 19:45:33
Lokalizacja: blisko gór

Postautor: marcin » 29.06.2012 21:58:16

zaproś go do Sphinxa w takim razie :P
Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli nie chce, znajdzie powód.

Awatar użytkownika
poznan93
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 112
Rejestracja: 27.06.2012 14:38:21
Lokalizacja: Poznań

Postautor: poznan93 » 29.06.2012 22:03:01

W Sphinxie bywamy, ale ja lubię gotować ;p

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 20.10.2013 17:26:09

poznan93 pisze: (.....) majonezowe sosy (..........)

Takie proste sosy, jak będzie pasować dam więcej przepisów.

Bardzo prosty czosnkowo-majonezowy:
- słoik majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- mleko,
- cukier,
Jak ktoś lubi to zioła, jednak trzeba samemu poeksperymentować.

Do majonezu przecisnąć przez "praskę" czosnek, dodać mleka wymieszać (najlepiej mikserem) do odpowiedniej konsystencji jaką chcemy uzyskać, dodać cukier do smaku. Odstawiamy na polowe dnia .

Sos z ananasem:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki soku z ananasa,
- 4 krążki ananasa pokroić w drobną kostkę
- 1 łyżeczka musztardy srednio-ostrej,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- szczypta soli, pieprzu.

Oliwę z sokiem z cytryny wymieszać, dodać musztardę, majonez z sokiem z ananasa, potem kawałki ananasa z cukrem pudrem, posolić, popieprzyć odstawić na 30-45 minut. Sos jest dość słodki.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:41:56 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 22.10.2013 17:27:13

Sos majonezowo-pomidorowy

- 125g majonezu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka ciętej pietruszki
- pieprz, sol do smaku.

Wersja ekstra, dodajemy:
- 1 łyżkę posiekanej bazylii,
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku.

Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-45 min. Pasuje do potraw grillowanych i smażonych np. kiełbaski.
Ostatnio zmieniony 23.10.2013 21:41:22 przez OPEL-GSI, łącznie zmieniany 1 raz.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 23.10.2013 21:40:24

Dönersoße
Prawie jak w kebabowni u turka.

250 g Majonezu,
250 g Jogurtu 1,5% ja daje 0,1,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka vegety lub ziarenka smaku albo kucharka,
1/2 łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej) jak kto woli,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka soku z cytryny ewentualnie octu (ja daje sok z limetki),
1 szczypta Curry,
1 szczypta soli,
Jak trzeba ciut wody (zimnej ja daje przegotowana).

Przyprawę (vegeta lub podobne), szczyptę Curry, paprykę, olej i sok z cytryny lub ocet dajemy do miski i mieszamy, (ewentualnie dodajemy ciut wody jak jest zbyt kwaśne). Zostawiamy to na chwile w spokoju, około 5 minut (przerwa na papierosa).
Teraz dodajemy majonez i mieszamy na samym końcu jogurt. przyprawiamy solą do smaku.
Odstawiamy na godzinę.

Jak chcemy uzyskać białą konsystencje rezygnujemy z papryki i Curry, można dodać zioła sałatkowe.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 21.02.2014 13:31:52

Sos czosnkowy.
skład:
- 3 łyżki czubate majonezu,
- 250 ml jogurtu naturalnego (ja daje odtłuszczony),
- 8 - 10 ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- suszone zioła sałatkowe, ewentualnie koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, kto co lubi.

wykonanie:
- do jogurtu dodajemy zioła (jak mamy suszone by trochę namiękły),
- czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy.
- wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy,
- na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 24.02.2014 13:09:02

Pomarańczo-musztardowy dressing:

-3 łyżki musztardy (średnio ostrej),
-2 łyżki Creme fraîche,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1 łyżeczka koperku,
-2 łyżeczki szczypiorku,
-1 łyżeczka natki pietruszki,
-1 łyżeczka cukru,
- sok z 1 pomarańczy (dużej),
- sok z 1/2 cytryny,
- sól, pieprz do smaku.

Wszystkie składniki wymieszać potem przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak ktoś lubi wyraźniejsze smaki można dodać wyciśnięty ząbek czosnku i trochę przetartego drobno sera parmezan.
Chętnie bym zrobił jednak obecnie nie mogę. Choroba.

Jak nie dostaniecie Creme fraiche, można zrobić coś podobnego bardzo prosto -domowym sposobem:
Potrzebne:
- 0,5 l śmietany 30% lub 18% Lepsza 30% dla dbający o linie 18-stka.
- 2 łyżki maślanki
Do śmietany dodać maślankę, przykryć i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Potem wstawić do lodówki.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość