Sałatki

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
noah

Postautor: noah » 01.08.2009 15:52:48

scynk pisze:
Otóż jest całkiem na odwrót: jeśli coś - to właśnie tłuszcze z mleka są polecane, bo w nich rozpuszczają się niektóre witaminy i inaczej (bez tych tłuszczów) nie da się ich przyswoić.


tylko do pewnego wieku

Albus

Postautor: Albus » 01.08.2009 17:42:37

Czerwona kapusta z pomarańczami
Kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy. Opłukujemy wrzątkiem i chwilkę uderzamy piąstką, pięścią albo tłuczkiem. Pomarańcze parzymy, ścieramy skórkę na drobnej tarce, usuwamy błonki i "filetujemy". 2-3 łyżki oliwy łączymy z sokiem z cytrymy, sokiem z pomarańczy (2-3 łyżki) i doprawiamy do smaku solą i miodem (miód lepszy, cukier ujdzie). Tym sosem zalewamy kapustę z pomarańczami i mieszamy na tyle delikatnie, by nie uszkodzić filecików z cytrusa.

Pyszna ^.

Awatar użytkownika
target
gejlord
gejlord
Posty: 9561
Rejestracja: 01.11.2006 14:28:26

Postautor: target » 03.08.2009 15:46:21

noah pisze:a jednak nie uważałeś.... krowie mleko to przede wszystkim wapń potrzebny do budulca


A właśnie, że uważałem... :P :P
Oczywiscie, że do budulca :-)
Tylko jak wytłumaczyć, że Skandynawowie i Amerykanie (USA) spozywaja największe na świecie ilości produktów mlecznych, a jednocześnie przodują w chorowaniu na osteoporoze. To robi wysokobiałkowość mleka. Zbyt dużej ilości białka musi sie jakoś organizm pozbyć. Nerki oczyszczaja więc krew i w tym procesie wydalany jest wapń. I to się nazywa procesem nadmiernego wydalania wapnia z moczem, spowodowanym nadmiarem białka.

Napiszę jeszcze coś bardzo ważnego o niedoborze wapnia. Jest dużo preparatów z glinem, żeby utłuc zgagę, ale są też z wapniem - jak np. Rennie, który zawsze mam w domu na wszelki wypadek. Czyli wapń sie stosuje do neutralizacji kwasów. Jeśli jemy duzo kwasotwórczych produktów i nie utrzymujemy równowagi kwasowo - zasadowej - to wtedy wkracza wapń, który zneutralizuje odczyn kwaśny, ale taka ciagła neutralizacja przy pomocy wapnia - obniża ilość wapnia w organizmie.

Mleko i mięso są bardzo silnie kwasotwórcze. A zatem mleko jest przyczyną osteoporozy.

I powiem wam jeszcze, które pokarmy są zasadowe. Powiem, bo wiele osób pytałem i nikt tego nie wiedział. Nagminnie je się produkty kwasotwórcze, a tych powinno być tylko 20% (żeby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową).

POKARMY ZASADOTWÓRCZE: w zasadzie wszystkie warzywa i owoce,miód, migdały, zielona fasolka i groszek i tego powinniśmy jeść 80% :o :D

POKARMY KWASOTWÓRCZE: mleko i jego przetwory, mięso (także z ryb),
jajka, niedojrzałe owoce, orzechy, herbata, kawa, alkohol, cukier, ziarna, rośliny strączkowe, konserwanty, lekarstwa i tego powinniśmy jeść 20%
:o :D :)

Albus

Postautor: Albus » 23.10.2009 22:13:22

Nie znalazłem odpowiedniejszego tamatu :shock:

Przepis odszukałem w necie specjalnie dla Marcinka_77.

Składniki
pół szklanki ryżu lub ulubionej grubej kaszy
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
mała papryka czerwona
2 duże mięsiste pomidory
cebula
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1-2 zabki czosnku
łyzka masła
sól
pieprz
majeranek
dużo papryki słodkiej w proszku
ewentualnie platki kukurydziane




Wykonanie
Ryz gotuję w osolonej wodzie, odstawiam. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i trę na tarce o małych oczkach. Paprykę i cebulę kroję w kostkę.
Pomidory sparzam. Marchew, pietrzuszkę, seler, cebule i paprykę wrzucam do garnka, wlewam 1/2 szklanki wody, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy i gotuję na średnim ogniu.





Po ok 15 minutach warzywa powinny zmięknąć. Obieram pomidory, kroję w kostkę, wrzucam do warzyw. Przyprawiam solą, pieprzem, sypię majeranek (łyżka), paprykę w proszku i mieszając duszę wszystko parę minut, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i masło. Masa powinna być wilgotna, ale nie lejąca się. Zbyt długie gotowanie pozbawia warzyw witamin, więc jesli dodaliście za dużo wody na początku, która nie wyparowała lub pomidory puściły za dużo soku, nie przejmujcie się, zaradzimy platkami kukurydzianymi :-)
Zdejmuję warzywa z ognia i mieszam z ryżem. Dla nadania mocniejszego koloru i bardziej skoncentrowanego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, choć dla mnie to zbędne. Jeśli masa wyszła za rzadka trzeba dodać garść płatków kukurydzianych.
Tak przygotowaną masę wkladam do pojemniczka, wykorzystuję jako smarowidło do kanapek w domu lub w pracy :-)

za: http://wegetarianka.blox.pl/2009/06/PAP ... ZYWNY.html

Przepis sprawdziłem osobiście i polecam :)

Awatar użytkownika
marcin
Tatromaniak
Tatromaniak
Posty: 23827
Rejestracja: 02.12.2007 19:45:33
Lokalizacja: blisko gór

Postautor: marcin » 23.10.2009 22:17:13

Dziękuję, łoj ale składników :shock: ile to roboty będzie :P :x

A w temacie dobrym umieściłeś, nawet nie wiedziałem że mamy taki na forum :x :P
Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli nie chce, znajdzie powód.

Albus

Postautor: Albus » 23.10.2009 22:20:56

Szczerze ?? Zawsze można kupić coś takiego:
Pasztety i paprykarz warzywny
:twisted:
Ale oczywiście polecam własnej roboty :P

Albus

Postautor: Albus » 13.11.2009 11:15:22

marcin_77 pisze:Dziękuję, łoj ale składników :shock: ile to roboty będzie :P :x

A w temacie dobrym umieściłeś, nawet nie wiedziałem że mamy taki na forum :x :P

:zegar:

I jak ?? Udał się przepis :twisted: :twisted: :twisted: ??

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 13.01.2010 13:30:04

Będąc pod Berlinem jadłem sałatę z mandarynkami, całkiem niezła. Niestety nie znam przepisu, muszę kiedyś poeksperymentować.
Skład był miej więcej taki:
- sałata,
- cebulki marynowane,
- mandarynki,
- rzodkiewka,
zalane to było chyba jogurtem z dodatkiem soku z cytryny.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
prnjavor
forumowy
forumowy
Posty: 263
Rejestracja: 30.04.2007 12:13:49

Postautor: prnjavor » 13.01.2010 14:45:09

kusschen pisze:
Teraz mańka: ala paprykarz.
Tu tego nie uświadczysz w kaufhali, więc zakupuje 4 puszki śledzi: 2 w pomidorach, 1 w papryce, 1 w czyli. Plus 1 puszkę tuńczyka, wszystko te składniki daje do miski i rozdrabniam, do tego dodaje pół woreczka ryżu i cebule pokrojona w kostkę, czasem dodaje ketchup. Jak mam marynowana paprykę i ogórki kwaszone od Mamusi też dodaje.
Sałatka taka jest najczęściej po pomidorówce z ryżem, bo ryż zostaje.

Musi być super ten "paprykarz". A co do polskich paprykarzy z puszki - zawsze ładowali tam odpadki z ryb. Za komuny było to zjadliwe i dostępne. Obecnie jest obrzydliwe i "siedzi" na żołądku.
A ja pochwalę Rindfleischsalat (wołowina, cebula, korniszony i zalewa paprykowa). W latach 1985-1990 zajadałem się nim w Lipsku. Rok temu chciałem zrobić powtórkę z rozrywki w Berlinie i niestety - to już nie było to samo.

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6737
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 16.04.2010 22:25:32

Sałatka grecka

Składniki:

- 1 średnia kapusta pekińska,
- kostka sera typu feta, np. z Mlekovity,
- 2 pomidory,
- 2 ogórki,
- mały słoik oliwek (ok. 250 g), zielone lub czarne (mniej słone),
- sos sałatkowy grecki Knorra,

Sposób wykonania:

- kapustę szatkujemy, zbliżając się do końca widzimy, że liście są coraz grubsze i wyłania się nam żółtawy głąb, zarówno liście jak i głąba odrzucamy, dlatego warto wziąć przynajmniej średnią kapustę, bo cała jadalna nie będzie,

- pomidory kroimy na ósemki, której przekrawamy jeszcze w poprzek, ogórki kroimy w plastry,

- dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy,

- dodajemy sos grecki, mieszamy i zostawiamy na 15 min. przed podaniem.

Smacznego!

Sałatka jest zdrowa i można ją bardzo szybko przyrządzić i nie wymaga dużej ilości składników.
Nie wiem czy to pisać, bo chyba wszyscy wiedzą, że feta jest słona i nie należy solić dodatkowo sałatki!
Myślałem również o zastąpieniu fety mozzarellą, ale nie próbowałem.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Maikeru

Postautor: Maikeru » 16.04.2010 22:29:31

Dzięki za przepis, przyda się ;) :-)

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 17329
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Postautor: Czartogromski » 16.04.2010 22:29:46

Hmm, to Knorr jest Grekiem?
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 16.04.2010 23:04:08

A ja już taką robię w domku czasem :)

Aż się głodny zrobiłem !

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 16.04.2010 23:55:46

Ananas. Przepisy z niemieckich stronek.

Ananas - Zwiebelsalat

Sałatka ananasowo-cebulowa .

Składniki:

1 Puszka ananasa
4 duże cebule
1 mały słoik majonezu, ewentualnie "Remulada"
sól, pieprz, Curry
sok z polówki cytryny

Sok z ananasa wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku (sól, pieprz, curry).
Cebule pokroić w plasterki (kółka). Tu podają, by cebule gotować około 5 minut we wrzątku. Potem dać jej obcieknąć na durszlaku, sitku. Cebule i ananasy dodać do przygotowanego sosu i na 2 godzinki do lodówki.

Cebula po takim gotowaniu straci smak i wartości, wszystko się wypłucze, to nie wiem czy nie lepiej udusić lub z blanszować. Ale jednak gotowana miej szkodzi wątrobie.



Erdnuss - Ananas - Thunfisch - Salat.

Sałatka z orzeszków ziemnych, ananasa i tuńczyka.

Składniki:

1 puszka Ananas, pokrojonego na drobno
1 puszka solonych orzeszków ziemnych
1 puszka tuńczyka w oleju rozdrobnionego
500 g. jogurtu naturalnego
- szczypta Soli
- szczypta pieprzu Cayenne
- ząbek czosnku

Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, odstawić na 3-4 godziny. Potem jak coś jeszcze przyprawić. Czosnek wycisnąć.


7 Tassen - Salat
Sałatka 7 filiżanek

może te filiżanki zamienić na szklanki? To nie jest jakaś miara, chodzi o to by składników było miej więcej 7 równych części.
Składniki:

1 szklanka cebuli (może być czerwona jest miej ostra)
1 szklanka jabłek
1 szklanka ogórków kwaszonych (najlepiej w przyprawach) lub korniszony
1 szklanka ananasa
1 szklanka selera pociętego w słupki
1 szklanka śledzi matiasów
1 szklanka słodkiej śmietany (lub jogurt naturalny nisko tłuszczowy)

Wszystkie składniki oprócz śmietany czy jogurtu drobno pokrojone, selera (ja bym ugotował) potem tez skroił i no i wszytko wymieszać. Przyprawić według uznania. Odstawić niech się smaki przegryza 2-3 godziny.



Sałatka 7 filiżanek inna wersja.


1 szkl Ugotowanych kartofli (pokrojonych w kostkę)
1 szkl Ananas, w kostce
1 szkl Cebula, w kostce
1 szkl Jabłka, w kostce
1 szkl Ogórki kwaszone lub korniszony, w kostce
1 szkl gotowane jajka w kostce
1 szkl Filety ze śledzia (a la matias), w kostce
sol
pieprz świeżo mielony
zalewa z ogórków
Olej od matiasów
Sok od ananasów

Składniki (ze szklanek wymieszać).
Z oleju od matiasów i soku z ananasów zrobić zalewkę (tu nie dają śmietany czy majonezu -sałatka jest w oleju od matiasów ) dodając sok z ogórków. przyprawiamy i odstawiamy na 2-3 godzinki.

A potem na grilla.

Jak ktoś nie trawi śledzi, można dać tuńczyka.

Dla poprawy smaku można dodać świeże zioła, szczypiorek, natka pietruszki itp., kto co lubi.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6737
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 17.04.2010 01:55:17

Kusschen, pytanie czy sprawdzałeś te przepisy albo przynajmniej jeden :?:

Czartogromski pisze:Hmm, to Knorr jest Grekiem?

Niemcem. :P
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 17.04.2010 02:10:43

Te dwie siódemki, jestem fanem ananasa i śledzika.

Musze zobaczyć te orzeszki.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 17.06.2012 05:36:13

Zarąbista jest sałatka z grecką Fetą.
Sałata plus pomidory, oliwki (najlepsze są czarne), ogórek (można dodać też małosolny), seler naciowy (łodygi) i fasolka czerwona z puszki. Plus oczywiście feta i trochę oliwy z oliwek.

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 17.12.2014 07:14:57

_ puszka fasolki szparagowej (ze sloika lepsza)
_ sloikczek pieczarek marynowanych (pokroic)
_ pol sloiczka papryki marynowanej z (obrać, ppkroic w kostke )
_ 3-4 ogorki kwaszone (pokroic w kostke )
_ 2 cebule 1 czerwona i 1 biala (pokroic w kostke )

Wszystko skropic oliwa, wymieszac doprawic do smaku solą i pieprzem , można dodać ziół ( pietruszka, bazylia -swieze lub mrozone )
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość