Ulubione potrawy

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16251
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 22.08.2013 14:20:13

O, dawno nie jadłem kopytek.
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 22.08.2013 14:34:45

Barszcz ukraiński
Szpinakowa
Pomidorowa
Szparagowa
Rosół (broń Boże tzw. zupki chińskie)
Pierogi w różnej formie (poza z owocami)
Krokiety z barszczem
Kluski śląskie plus kapusta (ew kopytka z braku laku)
Sałatka warzywna tzw. gierkówka
Jajecznica średnio zesmażona (plus szczypiorek, papryka, cebula)
Fasolka szparagowa/kalafior/brokuły plus bułka tarta i jajka sadzone
cous cous z warzywami/ risotto
Sałatka grecka z fetą
Ryba z grilla
Ostatnio zmieniony 22.08.2013 14:39:43 przez FalloutBoy13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andrzejek
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 945
Rejestracja: 02.07.2013 12:09:10
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Andrzejek » 22.08.2013 14:39:10

Couscous jak już :P
Kuskus jest wyśmienity w sałatce z papryką i kurczakiem :jem2:

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 22.08.2013 14:40:50

I pewnie Miodek do tego poligloto :lol:

Awatar użytkownika
Andrzejek
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 945
Rejestracja: 02.07.2013 12:09:10
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Andrzejek » 22.08.2013 14:42:01

W piwie? Jak najbardziej :P

Awatar użytkownika
mare
NAAWSW
NAAWSW
Posty: 9451
Rejestracja: 25.04.2011 12:50:17

Postautor: mare » 22.08.2013 15:08:08

Obrazek


A to mój kuskusik sprzed tygodnia :)

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 22.08.2013 15:10:41

Lubię jak kuskus jest diabelnie przyprawiony :diabel:

Awatar użytkownika
mare
NAAWSW
NAAWSW
Posty: 9451
Rejestracja: 25.04.2011 12:50:17

Postautor: mare » 22.08.2013 16:24:04

Zawsze dorzucam papryczki: jedną w lato, dwie w zimę.

Awatar użytkownika
anesz48
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 72
Rejestracja: 01.02.2003 20:33:35
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: anesz48 » 22.08.2013 16:57:07

regysky pisze:O, dawno nie jadłem kopytek.


Kopytka ziemniaczane

SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajo
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 min. licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
Smacznego, ja uwielbiam z gęstym sosem grzybowym

Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16251
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 22.08.2013 17:46:09

Ale ja wiem jak się je robi. :-)
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

Awatar użytkownika
Andrzejek
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 945
Rejestracja: 02.07.2013 12:09:10
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Andrzejek » 22.08.2013 17:50:10

anesz48 pisze:
regysky pisze:O, dawno nie jadłem kopytek.


Kopytka ziemniaczane

SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajo
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 min. licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
Smacznego, ja uwielbiam z gęstym sosem grzybowym

Duże lepsze są gdy zamiast 1 kg ziemniaków damy 0,5 kg i 0,5 kg sera białego :)

Awatar użytkownika
żmij
puer aeternus
puer aeternus
Posty: 11417
Rejestracja: 03.07.2004 17:16:13
Lokalizacja: Thorn
Kontakt:

Postautor: żmij » 22.08.2013 19:13:54

Regy jakiś taki bardziej ludzki stał się ostatnio. Tu coś o kopytkach, tam coś o miłości...

Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16251
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 22.08.2013 23:16:56

Matko święta, gdzie? :shock:
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

Awatar użytkownika
mare
NAAWSW
NAAWSW
Posty: 9451
Rejestracja: 25.04.2011 12:50:17

Postautor: mare » 22.08.2013 23:25:03

Starzeje się, biedaczysko. Trochę go żal.

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 22.08.2013 23:32:48

Andrzejek pisze:Duże lepsze są gdy zamiast 1 kg ziemniaków damy 0,5 kg i 0,5 kg sera białego :)


Wtedy otrzymujemy pierogi leniwe. Najsmaczniejsze są z bułką tartą smażoną na maśle. Bomba kaloryczna :x

Awatar użytkownika
Uchowany
forumowy
forumowy
Posty: 152
Rejestracja: 19.08.2013 04:52:28
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: Uchowany » 23.08.2013 00:23:07

Naleśniki i sernik :jem2:
Nie szukaj, tylko znajduj!

Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16251
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 23.08.2013 00:42:48

FB13, leniwe nie mają ziemniaków w składzie podstawowym.

mare pisze:Starzeje się, biedaczysko. Trochę go żal.

Ale dalej nie wiem gdzie to, czy zarzuty słuszne? Gdzie dowód? Może da się jeszcze naprawić to wszystko?
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 23.08.2013 01:39:44

ja ostatnio robię dość często pasta al tonto(? nie wiem czy dobrze napisałem), bardzo mi smakuje, chociaż włoszki robią to naturalnie lepiej:)

przygotowanie bardzo szybkie i proste:
ugotować makaron świderek
w międzyczasie podsmażyć niewielką ilość cebuli na oliwie/oleju
następnie dodać jedną puszkę tuńczyka( najlepiej w wodzie- nie w oleju) do cebuli i chwilę smażyć( w międzyczasie popieprzyć)
kiedy większość wody wyparuje wybrać pół szklanki z gotującego się makaronu i wlać do tuńczyka
po odgotowaniu wody dodać makaron i wymieszać!

Awatar użytkownika
Yang
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4913
Rejestracja: 26.09.2010 00:48:57

Postautor: Yang » 23.08.2013 13:30:09

Pizza w różnych postaciach. Kocham włoską kuchnię. :)
Artiste ame

Awatar użytkownika
marcin
Tatromaniak
Tatromaniak
Posty: 23648
Rejestracja: 02.12.2007 19:45:33
Lokalizacja: blisko gór

Postautor: marcin » 23.08.2013 15:13:46

niestety to co się podaje w naszych pizzeriach ma z włoską kuchnią niewiele wspólnego
Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli nie chce, znajdzie powód.


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość