Co dziś na obiad?

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)
Awatar użytkownika
veinte
gejowy
gejowy
Posty: 2610
Rejestracja: 11.04.2005 19:23:46
Lokalizacja: België/Nizozemsko/Wrocław

Co dziś na obiad?

Postautor: veinte » 20.02.2008 19:51:58

Z pewnością niejednokrotnie o tym myśleliśmy zanim podeszliśmy do kuchenki, co dziś zrobimy dobrego na obiad.
Może podzielimy się przepisami, pomysłami na obiad? Wszak każdy z nas robi sie codziennie głodny :D :x

kanalia29

Postautor: kanalia29 » 21.02.2008 10:21:15

A ja jak wracam do domu to nie mam dla kogo gotowac bo jestem sam a po drogie jestem zmeczony ;/ Ale chetnie poczytam sobie wasze porady :)

Awatar użytkownika
czarna-anka
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3659
Rejestracja: 19.10.2007 21:36:35
Lokalizacja: teraz Łódż / emocjonalnie i duchowo: KASZUBka pełną gębą

Postautor: czarna-anka » 21.02.2008 11:21:04

juz ktos chyba probowal rozkrecac tu watki kulinarne.... 8)
"...pośród kwiatów i cieni, pośród mgieł spowijających myśli......"
*
" znów pragnę dziś rozpalać iskrę w płomień............"
*
"kocham Cię, kocham...to tylko puste słowa, puste słowa....."

killimek

Postautor: killimek » 21.02.2008 17:18:02

dokładnie, byli tacy.

http://forum.gejowo.pl/viewtopic.php?t=5033
I inne, nie chce być znów archeologiem.

Pszczółka_Maja

Postautor: Pszczółka_Maja » 21.02.2008 22:27:12

kanalia29 pisze:A ja jak wracam do domu to nie mam dla kogo gotowac bo jestem sam a po drogie jestem zmeczony ;/ Ale chetnie poczytam sobie wasze porady :)


A ja także.

killimek

Postautor: killimek » 21.02.2008 22:30:35

można gotować dzień wcześniej potem odgrzewać !!

Awatar użytkownika
Dawmat
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3797
Rejestracja: 30.04.2005 22:19:00
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Dawmat » 23.02.2008 03:37:04

kanalia29 pisze: ja jak wracam do domu to nie mam dla kogo gotowac bo jestem sam (...)


No nie, jak to możliwe? Biedny Kanalek..... :(
Uważam, że czysty intelekt jest w stanie zrozumieć świat.
Zdrowy rozsądek to warstwa przesądów wprowadzonych do umysłu przed osiągnięciem 18. roku życia.
Albert Einstein

kanalia29

Postautor: kanalia29 » 23.02.2008 11:29:36

No niestety takie zycie :( Jakos nie moge nikogo spotkac :( Znam tylko was :(

Awatar użytkownika
diablo235
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4762
Rejestracja: 27.11.2004 14:30:10
Lokalizacja: Offenbach/Main kolo Frankfurtu nad Menem

Postautor: diablo235 » 23.02.2008 13:45:53

ja w ogole nie gotuje... :lol: nawet jak mieszkale4m z eksem to malo kiedy gotowalem... choc niekiedy chcial zebym cos ugotowal, wtedy mu mowilem, ze wie gdzie jest kuchnia wiec jak ma ochote to moze ugotowac... niekiedy mialem brzeblysk i ochote cos upichcic wiec sobie conieco pogotowalem... a teraz juz wogole nic a nic nie gotuje... :P nie chce mi sie :P ;)
Blog o tym co obecnie robie: http://borderline-diablo235.blogspot.com/

Moje inne blogi: http://www.blogger.com/profile/14298668340105723331

Ostatnia próba samobójcza 17.11.2011!!!

Awatar użytkownika
Dawmat
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3797
Rejestracja: 30.04.2005 22:19:00
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Dawmat » 23.02.2008 14:38:46

Kanalek, to nie mów, że tak wyszło, tylko zrób coś z tym! :P
Jesteśmy z Tobą. :D :P
Uważam, że czysty intelekt jest w stanie zrozumieć świat.

Zdrowy rozsądek to warstwa przesądów wprowadzonych do umysłu przed osiągnięciem 18. roku życia.

Albert Einstein

killimek

Postautor: killimek » 23.02.2008 16:10:36

mój przepis na ala paprykarz:
- 1 torebka ryżu (tego co się w torebce gotuje),
- 2 lub 3 puszki śledzi w pomidorach,
- 1 puszka sardynek ale w sosie chili,
- 4 ugotowane jajka,
- 2 cebule 1 zwykła, druga czerwona,
- trochę ketchupu,
- no jak ktoś lubi na ostro to przyprawy: pieprz, sol, papryka.

Torebkę ryżu ugotować, tak jak stoi w przepisie na opakowaniu. Wysypać do salaterki. Ugotować jajka, cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. Ryby z puszek rozgnieść widelcem (najlepiej w jakiejś misce), dodać cebule, ketchup, rozgnieść jajka, możecie wszystkie cztery cale lub 2 cale a z dwóch tylko żółtka. wymieszać to z rybami.
Potem wszystko wymieszać z ryżem.
Doprawić do smaku.
TO PROSTA SAŁATKA

kanalia29

Postautor: kanalia29 » 23.02.2008 17:08:48

Dawmat pisze:Kanalek, to nie mów, że tak wyszło, tylko zrób coś z tym! :P
Jesteśmy z Tobą. :D :P


Ale ja naprawde nikogo nie moge znlezs ;/

Awatar użytkownika
Dawmat
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3797
Rejestracja: 30.04.2005 22:19:00
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Dawmat » 23.02.2008 18:30:43

To tak jak ja. :P
Uważam, że czysty intelekt jest w stanie zrozumieć świat.

Zdrowy rozsądek to warstwa przesądów wprowadzonych do umysłu przed osiągnięciem 18. roku życia.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
diablo235
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4762
Rejestracja: 27.11.2004 14:30:10
Lokalizacja: Offenbach/Main kolo Frankfurtu nad Menem

Postautor: diablo235 » 28.02.2008 20:14:24

z tematu "Co jem w tej chwili"

Danie to nazwe "Wydziwus"
Skroilem surowe mieso na schabowe (bez bulki tartej itd.) w kosteczke i zaczolem piec z cebulka na maselku i oleju... do tego dodalem pol laski zwyczajnej skrojonej w kostke, i dalej przypiekalem... dodalem ogorkow kiszonych (4 male sztuki) pokrojone w koste i przyprawilem sola, pieprzem bialym, pieprzem czarnym, sola czosnkowa, papryka lagodna, bazylia i oregano... po kilku minutach pieczenia dolalem pol kubka wody i dwie lyzki duze romulady po czym wymieszalem i przykrylem popkrywka na 10 minut zeby sie dogotowalo co sie niedopieklo
na koniec dodalem piree w prszku zeby zrobic gestszym...

i po tym gotowaniu odechcialo mi sie jesc... w dodatku jest goracze wiec poczekam az ostygnie... moze zjem jednak pozniej... zawsze po gotowaniu odechciewa mi sie jesc

P.S. przepis odpatrzony od joschiego tylko ze przedostatnio gotowal troszke inne mieso dzieki joschi podpatrzylem i sie nauczylem
Blog o tym co obecnie robie: http://borderline-diablo235.blogspot.com/



Moje inne blogi: http://www.blogger.com/profile/14298668340105723331



Ostatnia próba samobójcza 17.11.2011!!!

Awatar użytkownika
czarna-anka
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3659
Rejestracja: 19.10.2007 21:36:35
Lokalizacja: teraz Łódż / emocjonalnie i duchowo: KASZUBka pełną gębą

Postautor: czarna-anka » 29.02.2008 01:13:19

ja troszke zmodyfikowalam przepis Fryka z jego bloga
wolowina
papryka
pieczarki
fasola czerwina
kukurydza
kielki fasoli
suszone grzyby
calosc podlewana bulionem
i sos do potraw chinskich :)
wyszlo calkiem calkiem. malzowi smakowalo a ja wiem jedno - chinskie zarcie to nie moj styl. Ale jak ktos lubi - polecam
"...pośród kwiatów i cieni, pośród mgieł spowijających myśli......"

*

" znów pragnę dziś rozpalać iskrę w płomień............"

*

"kocham Cię, kocham...to tylko puste słowa, puste słowa....."

nigrivon

Postautor: nigrivon » 01.03.2008 08:53:36

zapewne gdybym wywalił fasolę, też bym ze smakiem zjadł... może nawet sprawdzę...

Awatar użytkownika
Walpurg
wielki miś Gejowa
wielki miś Gejowa
Posty: 27835
Rejestracja: 23.08.2002 21:31:03
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Postautor: Walpurg » 01.03.2008 17:23:22

Świetny ten przepis u Fryka - to taki typ dania, które można dowolnie modyfikować w zależności od własnych gustów kulinarnych.
Bądźmy pasywni, ale nie bądźmy bierni! (Bartosz Żurawiecki, Nie byłeś na Paradzie? Nie idę z Tobą do łóżka!, "Replika" nr 50, 07/08 2014, s. 11.)

killimek

Postautor: killimek » 01.03.2008 20:47:21

oOkurde ale odkrycie, każdy przepis:
- da się mniej lub więcej zmodyfikować.
Wiec bez psalmów pochwalnych, dla jednego przepisu, jednej osoby.

Awatar użytkownika
czarna-anka
jutrzenka
jutrzenka
Posty: 3659
Rejestracja: 19.10.2007 21:36:35
Lokalizacja: teraz Łódż / emocjonalnie i duchowo: KASZUBka pełną gębą

Postautor: czarna-anka » 01.03.2008 21:31:53

Kieszonki schabowe :)
cos takiego jak Cordon bleu ( czy jak to sie pisze)
ale dopiero jutro :)
do tego sos pieczarkowy :)
"...pośród kwiatów i cieni, pośród mgieł spowijających myśli......"

*

" znów pragnę dziś rozpalać iskrę w płomień............"

*

"kocham Cię, kocham...to tylko puste słowa, puste słowa....."

killimek

Postautor: killimek » 01.03.2008 21:36:24

wow:
- a co to takiego kieszonki schabowe.
Daj przepis.


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość