Masło vs Margaryna

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)

Kanapki smaruję:

Masłem
27
45%
Margaryną
11
18%
Inne
7
12%
Nie smaruję
15
25%
 
Liczba głosów: 60

wojtek89

Postautor: wojtek89 » 18.09.2011 17:27:53

timtam12 pisze:Smalcem
Smalcem ze skwarkami
Smalcem ze skwarkami i cebulką


jak masz ochotę na kromkę z dżemem, to najpierw smarujesz ją smalcem?^^

Awatar użytkownika
Walpurg
wielki miś Gejowa
wielki miś Gejowa
Posty: 27897
Rejestracja: 23.08.2002 21:31:03
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Postautor: Walpurg » 18.09.2011 19:27:40

Taki prawdziwy mężczyzna jak timtam12 nie jada chleba z dżemem. To dla dzieci. :P
Bądźmy pasywni, ale nie bądźmy bierni! (Bartosz Żurawiecki, Nie byłeś na Paradzie? Nie idę z Tobą do łóżka!, "Replika" nr 50, 07/08 2014, s. 11.)

timtam12

Postautor: timtam12 » 18.09.2011 19:31:48

A najlepszy jest taki smalec ze skwarek , przekręconych przez maszynkę do mięsa.

Awatar użytkownika
Walpurg
wielki miś Gejowa
wielki miś Gejowa
Posty: 27897
Rejestracja: 23.08.2002 21:31:03
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Postautor: Walpurg » 18.09.2011 19:51:52

Jaki masz cholesterol? :x
Bądźmy pasywni, ale nie bądźmy bierni! (Bartosz Żurawiecki, Nie byłeś na Paradzie? Nie idę z Tobą do łóżka!, "Replika" nr 50, 07/08 2014, s. 11.)

timtam12

Postautor: timtam12 » 18.09.2011 19:58:22

Jestem zdrowy jak koń :lol:

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 18.09.2011 19:59:52

Taki man jak Timi pewnie nie je miodu, tylko żuje pszczoły! 8)
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

timtam12

Postautor: timtam12 » 18.09.2011 20:06:47

:lol: :lol: :lol: Niech się tylko zjawi to zobaczysz :twisted:

Awatar użytkownika
chaf-re
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 851
Rejestracja: 30.12.2010 17:38:08
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: chaf-re » 18.09.2011 21:53:23

montague pisze:Nie pamiętam już nawet smaku margaryny, chociaż w sklepach coraz trudniej odróżnić, co jest masłem a co nie.


Osobiście codziennie śni mi się smaczne masło na kanapkach, jednak rzeczywistość sklepowo - cenowa obraca to w niwecz. Dlatego też nie dziwię się, że po wsiach robią masło na zamówienie i trzeba się zapisywać, by je dostać.
insta > peau_de_chagrin
Chicks nick-name me pilot, they get high off my dick
I take 'em to my home, they call it the cock pit
Time for take off, their panties they drop quick
Now that's first class fuckin, and that' some fly shit ;]

Awatar użytkownika
Gomiv
Księciu
Księciu
Posty: 1296
Rejestracja: 02.06.2011 16:54:59
Lokalizacja: zza Twoich pleców ;)

Postautor: Gomiv » 18.09.2011 22:00:16

Jakoś nie wyobrażam sobie jeść kanapki nie posmarowanej masłem, czy margaryną :P Muszę mieć to na kanapce, a zwłaszcza jak jeszcze coś na kanapkę dają ^^ Rozumiem grill, czy tym podobne posiłki, ale tak to nie ma bata :D
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez.

Obrazek

Awatar użytkownika
korek
arabska księżniczka
arabska księżniczka
Posty: 8280
Rejestracja: 25.06.2004 14:09:31
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: korek » 18.09.2011 22:01:47

Masło z Ukrainy było/jest najlepsze, szkoda, że nielegalne jest jego przewożenie :-(

Awatar użytkownika
montague
młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz
Posty: 526
Rejestracja: 07.06.2011 14:41:52
Lokalizacja: zakład centralny

Postautor: montague » 18.09.2011 23:51:06

Koreczku, ale to masełko popijasz płynem Lugola?
Bo embargo ma swoje uzasadnienie :P

Awatar użytkownika
marcin
Tatromaniak
Tatromaniak
Posty: 23648
Rejestracja: 02.12.2007 19:45:33
Lokalizacja: blisko gór

Postautor: marcin » 19.09.2011 16:32:26

prozac pisze:Naturalne to chyba jak sam sobie zrobisz :P Masła z niższych półek, podobnie jak gorsze margaryny, zawierają takie rzeczy, że lepiej nie wymieniać, bo wszyscy szybko przestaną smarować :P


tak, ale nawet masło z najniższej półki jest i tak o niebo bardziej naturalne, niż margaryna

zresztą ja nie kupuję żywności z niskiej półki, bo wychodzę z założenia, że to byłaby bardzo pozorna oszczędność - oszczędzę parę zł a będę truć organizm :-o

w ogóle to najbardziej lubię masło solone (tak, tak, wiem że to niezdrowe)
Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli nie chce, znajdzie powód.

Rob_

Postautor: Rob_ » 04.07.2013 18:49:59

Jedynie roślinna, np. Rama ;)

Awatar użytkownika
Keloj
starszy gejowy
starszy gejowy
Posty: 3059
Rejestracja: 25.03.2013 15:57:39
Lokalizacja: DWR

Postautor: Keloj » 06.07.2013 10:10:38

Masłem, ani margaryną nazwać tego nie można. Taki tłuszcz roślinny z dodatkiem masła.

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 08.09.2013 21:34:44

To zależy. Masło najlepsze do świeżutkiego chrupiącego dobrego pieczywa albo nie smaruje niczym jak się daje serek topiony, ser żółty, pasztet, paprykarz itp. Lepszy jednak do tego jest majonez. Margaryna absolutnie bo bardzo trudno trafić na dobrą w smaku margarynę. Jeśli już to mix masła i oleju. Roślinna nie bo ma dużo tłuszczy utwardzonych.


Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 26.11.2013 01:09:04

Kiedyś na coś podobnego się natknąłem.

W Polsce kupowałem masmix czy jakoś tak. Teraz przeważnie masło i margarynę jogurtową, czasem sojowa i inne oraz serki do smarowania ziołowe, lubię zmieniać smaki.
Ale nic nie zastąpi bułki posmarowanej masłem na to krojonego jajka i kakałka do popicia.
Perwersy nie kojarzyć jajka i kakałka z czymś lubieżnym.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
kaylan
starszy gejowy
starszy gejowy
Posty: 3264
Rejestracja: 29.10.2013 22:43:39
Lokalizacja: Krk

Postautor: kaylan » 26.11.2013 01:36:37

ja smaruję serkiem twarogowym(lub taki feto-podobny) musztardą lub keczupem pod mięso, ryby czy sery twarde lub niczym. Masła i margaryny w zasadzie nie używam, limity tłuszczy zwłaszcza z dużą ilością omega-6 wole przeznaczyć na inne potrawy niż marnować na masło i margarynę

senso

Postautor: senso » 26.11.2013 02:02:17

Bardzo dobry chleb smakuje bez tłuszczu, a dobry najlepiej jeść z oliwą z oliwek.

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 26.11.2013 05:26:39

ost oszczędzam, nie smaruję


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość