Masło vs Margaryna

Upichćmy to razem czyli kuchnia od zaplecza (Kto później pozmywa?)

Kanapki smaruję:

Masłem
27
45%
Margaryną
11
18%
Inne
7
12%
Nie smaruję
15
25%
 
Liczba głosów: 60

wojtek89

Masło vs Margaryna

Postautor: wojtek89 » 18.09.2011 03:04:25

No właśnie, co stosujecie do kanapek?


Ja ostatnio zakochałem się w maśle, cholernie drogie...
W lodówce jednak zawsze mam margarynę albo jakiś masmix

thePlaguedOne

Postautor: thePlaguedOne » 18.09.2011 03:50:08

Niczym nie smaruję, dlatego notorycznie z nich mi wszystko spada.

wojtek89

Postautor: wojtek89 » 18.09.2011 03:53:27

tak myślałem, żeby dodać taką opcję
zakwalifikowałem ją jednak do "innych"

Awatar użytkownika
montague
młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz
Posty: 526
Rejestracja: 07.06.2011 14:41:52
Lokalizacja: zakład centralny

Postautor: montague » 18.09.2011 04:32:37

Szefie, a ile trzeba posmarować, żeby masło wygrało z margaryną? :P

Nie pamiętam już nawet smaku margaryny, chociaż w sklepach coraz trudniej odróżnić, co jest masłem a co nie.

Pająk lubi na sucho? :clever:

Awatar użytkownika
feszynizmajpeszyn
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 129
Rejestracja: 11.09.2011 11:42:21

Postautor: feszynizmajpeszyn » 18.09.2011 09:35:11

Ja wole troche doplacic za maslo i wiedziec co jem (no i sie najesc) niz jakies chuju muju zrobione niewiadomo z czego.

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10935
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Postautor: Kawa » 18.09.2011 09:39:11

Nigdy nie mam czasu, żeby na dwie godziny przed jedzeniem wyjmować masło z lodówki, żeby nie było twarde.
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6728
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 18.09.2011 10:02:48

Nigdy nie smarowałem niczym, jednak od ok. pół roku używam masła. Z tymże mnie jedna kostka wystarcza na dwa tygodnie.
Jajecznica bez masła nie istnieje. Poza tym, staram się od niego odwyknąć, dlatego wczoraj kupiłem 100g kostkę masła.

montague pisze:Nie pamiętam już nawet smaku margaryny, chociaż w sklepach coraz trudniej odróżnić, co jest masłem a co nie.

A to jest akurat bardzo proste. Masło musi zawierać min. 82% tłuszczu mlecznego, a jedynym dodatkowym składnikiem może być beta-karoten, nadający mu żółtą barwę.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Rufus_Geta
gejowy
gejowy
Posty: 2718
Rejestracja: 03.11.2010 17:24:45
Lokalizacja: Wielka Rufusja

Postautor: Rufus_Geta » 18.09.2011 10:37:05

Zwykle nie smaruję niczym, a jeśli już to margaryną/masmixem, bo łatwiej się rozsmarowują. Czasem maczam chleb w oliwie z oliwek, po śródziemnomorsku. :)

Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16318
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 18.09.2011 11:03:54

Uchylę kostkę tajemnicy. Generalnie masło.
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

Awatar użytkownika
Hawken
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4457
Rejestracja: 05.08.2011 18:03:11
Lokalizacja: Syrenowo nad Wyschłą

Postautor: Hawken » 18.09.2011 11:30:36

Przez niemal całe życie nie wyobrażałem sobie kanapki bez smarowidełka. A w zeszłym roku szukając ograniczenia kalorii spróbowałem sobie wyobrazić i po-szło! Z tłuszczy w domu został tylko olej i oliwa do smażenia itp. 8)
Kim jesteście - byłem,
Kim jestem - będziecie. :twisted:

Awatar użytkownika
Hebius
jaszczomp
jaszczomp
Posty: 35332
Rejestracja: 04.05.2004 14:26:51
Lokalizacja: Kętrzyn

Postautor: Hebius » 18.09.2011 11:40:00

Margaryna. Dokładniej Rama. Masło okazjonalnie, gdy mam jakiś wyjątkowo smaczny chleb i chce zjeść kanapkę z samą solą.
    Hej! hej! mołodyciu ty hoża,
    Luli, luli, piękna królewno!
    Przyjdzie hrabia bogaty zza morza, hej!
    Utuli, utuli, na pewno, hej!

Awatar użytkownika
Raa
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1233
Rejestracja: 24.04.2011 00:53:17

Postautor: Raa » 18.09.2011 12:03:07

Zawsze margaryna, coś typu Delma, kanapki na sucho są zdecydowanie za suche (czasem jem jak mi margaryny zabraknie :d)
Muszę ruszyć z miejsca, pójść na spotkanie własnego spełnienia...

Awatar użytkownika
Walpurg
wielki miś Gejowa
wielki miś Gejowa
Posty: 27844
Rejestracja: 23.08.2002 21:31:03
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Postautor: Walpurg » 18.09.2011 12:05:29

Od urodzenia nigdy niczym nie smarowałem i nie przejdzie mi przez gardło posmarowana jakimkolwiek stałym tłuszczem kromka :x
Bądźmy pasywni, ale nie bądźmy bierni! (Bartosz Żurawiecki, Nie byłeś na Paradzie? Nie idę z Tobą do łóżka!, "Replika" nr 50, 07/08 2014, s. 11.)

Awatar użytkownika
marcin
Tatromaniak
Tatromaniak
Posty: 23659
Rejestracja: 02.12.2007 19:45:33
Lokalizacja: blisko gór

Postautor: marcin » 18.09.2011 12:09:25

tylko i wyłącznie masło!

margaryny są najnormalniej w świecie (dla mnie) niedobre, poza tym masło jest naturalne, a margaryny robią nie wiadomo w sumie z czego

(oczywiście smaruję tylko do np. białego sera czy jajka na miękko, nigdy do rzeczy typu pasztet, ryby, ser pleśniowy czy salami)

@Kawa: niektóre masła (np. irlandzkie, są drogie, ale bardzo dobre) maja taką właściwość, że dobrze się smarują nawet po wyjęciu z lodówki
Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli nie chce, znajdzie powód.

thePlaguedOne

Postautor: thePlaguedOne » 18.09.2011 12:18:17

Nie jestem przekonany, czy niesmarowanie niczym podpada pod smarowanie czymś innym...

nigrivon

Postautor: nigrivon » 18.09.2011 12:52:52

Pozwoliłem sobie dodać opcję "Nie smaruję".

Zwłaszcza, że sam ją od paru lat stosuję. Co za dużo tłuszczu to niezdrowo - zwłaszcza w połączeniu z węglowodanowym chlebem.

Awatar użytkownika
Snape
gejlord
gejlord
Posty: 7492
Rejestracja: 07.07.2009 12:33:59
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Snape » 18.09.2011 17:12:13

masłem, ale nie widze roznicy miedzy margaryną

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6728
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 18.09.2011 17:17:47

Bez kitu. Footy, to Ty chyba żadnego smaku nie masz, jeśli nie widzisz różnicy między masłem a margaryną. :P
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

timtam12

Postautor: timtam12 » 18.09.2011 17:19:03

Smalcem
Smalcem ze skwarkami
Smalcem ze skwarkami i cebulką

Awatar użytkownika
prozac
gejowy
gejowy
Posty: 2738
Rejestracja: 06.03.2010 21:55:51

Postautor: prozac » 18.09.2011 17:26:26

marcin pisze:tylko i wyłącznie masło!

margaryny są najnormalniej w świecie (dla mnie) niedobre, poza tym masło jest naturalne, a margaryny robią nie wiadomo w sumie z czego

Naturalne to chyba jak sam sobie zrobisz :P Masła z niższych półek, podobnie jak gorsze margaryny, zawierają takie rzeczy, że lepiej nie wymieniać, bo wszyscy szybko przestaną smarować :P

Niektórzy jeszcze smarują chleb majonezem, ale to już w ogóle wydaje mi się zbyt kaloryczne i zatykające żyły.

Natomiast dobrym pomysłem jest, jak zauważył Rufus, oliwa z oliwek :)


Wróć do „2.10. Kuchnia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość