Linux

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 03.05.2011 12:29:20

Chciałem zainstalować kopete. Wpisałem w konsoli odpowiednie polecenie:

sudo apt-get install kopete

Wszystko niby poszło ok, ale na końcu wyskoczyło mi, że mam za mało miejsca na dysku. Co ciekawe mam co najmniej 133 MB.

Po czym, system już nie chciał się ponownie uruchomić. Wyskakuje komunikat, że "Domyślne wartości konfiguracji menedżera zasilania Gnome nie zostały poprawnie zainstalowane."

Nie wiem, co jest grane.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2281
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 07.05.2011 06:46:11

Próba rozwiązania na szybko:
Przed zalogowaniem naciśnij ctrl+alt+f1 powinna pojawić się konsola na pełnym ekranie, podaj login i hasło, po czym wpisz

Kod: Zaznacz cały

df -Th
(wielkość liter ma znaczenie), pojawi się ilość wolnego miejsca na wszystkich partycjach, Ciebie interesuje partycja nazywająca się "/" i "/home", jeżeli nie masz "/home" to się nie przejmuj. Jeżeli na partycjach masz mniej niż 10MB to dla partycji "/" usuń pliki z /tmp, choć nie powinno tam nic być

Kod: Zaznacz cały

sudo rm -rf /tmp/*
usuń też pliki z /var/cache/apt/archives

Kod: Zaznacz cały

sudo rm -f /var/cache/apt/archives/*.deb
dla partycji "/home" usuń niepotrzebne pliki ze swojego katalogu domowego "/home/nazwa_uzytkownika". Mały tutorial:

Kod: Zaznacz cały

polecenie    |    co robi
_________________________________________
ls           -    wyświetla pliki w aktualnym katalogu
rm <plik>    -    usuwa podany plik
cd <katalog> -    przechodzi do podanego katalogu, aby się cofnąć do katalogu nadrzędnego wpisz "cd .."

Teraz sprawdź ilość dostępnego miejsca raz jeszcze.

teraz wpisz

Kod: Zaznacz cały

sudo service gdm restart
powinno pojawić się po chwili okienko logowania, spróbuj się teraz zalogować.
Jeżeli nadal będą problemy to wróć znowu do konsoli (ctrl+alt+f1) i wpisz tam
sudo adduser test
i utwórz nowego użytkownika, po czym znowu powróć do ekranu logowania i zaloguj się na to konto. Po zalogowaniu odezwij się w celu odzyskania Twojego profilu ;)

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 16977
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Postautor: Czartogromski » 07.05.2011 12:19:57

Brzuś pisze:Próba rozwiązania na szybko

:shock:
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

wojtek89

Postautor: wojtek89 » 22.09.2011 15:02:37

odświeżam:D
zassałem najnowszego ubuntu oraz mandrivę
pytanie: który zainstalować?
nigdy nie miałem linuxa, ogarnę bez żadnej lektury przed instalacją?:>

Awatar użytkownika
odkurzacz
Antypapież II
Antypapież II
Posty: 6183
Rejestracja: 16.05.2004 19:07:08
Lokalizacja: Dublin

Postautor: odkurzacz » 22.09.2011 17:02:44

Ostatni Ubuntu jest marny (przerzuciłem się na Debiana przez to) a z Mandrivy nei korzystałem od laaat.... ale nie czuł bym się komfortowo uzywając systemu zbudowanego na rpmach ...


Pewnie Ubuntu lepszy....
Ostatnio zmieniony 22.09.2011 22:12:49 przez odkurzacz, łącznie zmieniany 1 raz.
You cant expect to wield supreme executive power, just because some watery tart threw a sword at you!

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 22.09.2011 18:39:07

wojtek89 pisze:odświeżam:D
zassałem najnowszego ubuntu oraz mandrivę
pytanie: który zainstalować?
nigdy nie miałem linuxa, ogarnę bez żadnej lektury przed instalacją?:>

A masz podzielony dysk? Czy chcesz zainstalować Ubuntu na całej powierzchni?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

wojtek89

Postautor: wojtek89 » 22.09.2011 19:28:22

zainstalowalem na calej i dziala
jednak nie podoba mi sie to:|
nic nie moge zainstalowac, co chwile wyglad sie zmienia...

cigle wpisywanie hasel, z netem sie automatycznie nie laczy, na forum pisza tylko o kodach, ale nie pisza gdzie je wpisywac;/

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2281
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 22.09.2011 20:55:12

odkurzacz pisze:Ostatni Ubuntu jest marny (przeżuciłem się na Debiana przez to) a z Mandrivy nei korzystałem od laaat.... ale nie czuł bym się komfortowo uzywając systemu zbudowanego na rpmach ...


Hehe :) Ubunciak mnie również odstraszył i do debiana wróciłem ;) co do Mandrivy mam podobne zdanie ;)

@wojtek89: programy instalujesz w Ubuntu w "Centrum oprogramowania Ubuntu" (tak to się nazywało chyba? Bo synaptica wywalili) a te "kody" jak to nazwałeś wpisujesz w terminalu. Ogólnie polecam przy logowaniu na dole ekranu wybrać środowisko graficzne zamiast "unity" jakiś Gnome, albo cokolwiek innego co będziesz mógł tam wybrać ;) Ubuntu najnowsze jest zwalone, lepiej sobie zainstaluj jakieś starsze, najlepiej 10.04LTS ew. 10.10.

wojtek89

Postautor: wojtek89 » 22.09.2011 21:37:11

wróciłem do visty, jednak bez lektury linuxa instalować już nie będę

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 30.06.2012 21:31:06

Ja do Windows już nie wrócę :)

Awatar użytkownika
DzikiDzik
starszy gejowy
starszy gejowy
Posty: 3301
Rejestracja: 09.10.2010 08:27:37
Lokalizacja: Lublin

Postautor: DzikiDzik » 01.07.2012 11:13:18

Ja po OpenSuSe wróciem do Windy, przedewszystkim z powodów zawodowych ( musże umieć rozwiązywać problemy ludzi wfirmier ) jak i grajcowych. 8) Nadal, jeśli ktoś mnie pyta co polecam na sprzęt stricte biurowy - mówię że Kubuntu czy OpenSuSe'a właśnie.
It's okay to bi a geek bear! ;)

Awatar użytkownika
marcodapper
forumowy
forumowy
Posty: 176
Rejestracja: 17.04.2012 10:18:41
Lokalizacja: Poznań

Postautor: marcodapper » 01.07.2012 13:34:07

Czy ktoś używa Mac OS? To też system *nix, z rodziny BSD chyba. System wygodny, miły dla oka ale niestety idzie w złym kierunku IMO. Ostatnia dobra wersja to 10.6, 10.7 już zalatuje iOSem, a 10.8 dev to już wogóle porażka :/

FalloutBoy13

Postautor: FalloutBoy13 » 02.07.2012 18:18:00

Wiele osób mających linux'a ma również Windows który trzymają głównie dla grania w gry komputerowe.

Awatar użytkownika
lastaron
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 98
Rejestracja: 31.05.2012 19:28:33
Lokalizacja: Między Krakowem a Katowicami

Postautor: lastaron » 05.12.2012 17:27:27

Marcodapper kiedyś myślałem o Apple ale za Chiny ludowe nie mogłem się przemoc ze względu na cenę tego sprzętu choć wyglada ładnie. W tej chwili od Apple mam new ipada i jestem zadowolony. Z tego co słyszałem to Apple chyba próbuje macosx i iOS chyba zrownac na ten sam poziom nawet iTunes 11 na kompie wyglada teraz identycznie jak na iOS.

Awatar użytkownika
marcodapper
forumowy
forumowy
Posty: 176
Rejestracja: 17.04.2012 10:18:41
Lokalizacja: Poznań

Postautor: marcodapper » 07.12.2012 19:21:16

Masz rację, idą w unifikację systemów. Co do ceny, hmm... Nie trzeba mieć najnowszej maszyny za 12k, wystarczy używany laptop, a takie (sensowne) znajdziesz za 2,5k spokojnie.
Ja już niestety wpadłem w sidła Apple i nie potrafię z Windowsów korzystać, chociaż ostatnio kupiłem telefon z Windows Phone :)

Awatar użytkownika
lastaron
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 98
Rejestracja: 31.05.2012 19:28:33
Lokalizacja: Między Krakowem a Katowicami

Postautor: lastaron » 07.12.2012 19:51:50

Marcodapper a co to za model i jak się sprawuje za jakieś dwa Mieczysław będę przedłużal umowę i zastanawiam się na winphone.

Awatar użytkownika
mess
Grumpy Fag
Grumpy Fag
Posty: 10763
Rejestracja: 29.07.2010 18:07:47
Lokalizacja: wiesz?

Postautor: mess » 07.12.2012 19:56:32

lastaron pisze:Marcodapper kiedyś myślałem o Apple ale za Chiny ludowe nie mogłem się przemoc ze względu na cenę tego sprzętu choć wyglada ładnie. W tej chwili od Apple mam new ipada i jestem zadowolony. Z tego co słyszałem to Apple chyba próbuje macosx i iOS chyba zrownac na ten sam poziom nawet iTunes 11 na kompie wyglada teraz identycznie jak na iOS.


Nieprawda. iTunes na komputerze różni się od odpowiednika Muzyka w iOS. Identycznie wygląda za to program Remote, który od zawsze był odzwierciedleniem okna iTunes na iPadzie, wiecie, taki pilot dla leniwych ludzi.

Zrównanie natomiast ma na celu stworzenie płynnego przepływu danych między urządzeniami jednej osoby - i udostępnianie ich innym, jeśli chcemy. Wychodzi im to naprawdę znakomicie - robię zdjęcie i od razu mam je na komputerze. Systemy stacjonarny i mobilny zostały niedawno upodobione nieco, głownie jeśli chodzi o kwestię Centrum Powiadomień - poza tym, na razie, są całkiem rodzielne. Ba! W końcu odcięto pępowinę iUrządzeniom od iTunes.
Kropla goryczy
Na dnie pustej czary
Tylko trochę nieszczęśliwi

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 07.12.2012 21:11:14

nie wiem, co ludzie widzą w tych macach...
ale sam boję się sprawdzić, bo na maca to mnie nie stać;x

Awatar użytkownika
mess
Grumpy Fag
Grumpy Fag
Posty: 10763
Rejestracja: 29.07.2010 18:07:47
Lokalizacja: wiesz?

Postautor: mess » 07.12.2012 21:48:36

Działają. W miarę stabilnie i to wszystko jest intuicyjne, proste i niewymagające.
Kropla goryczy
Na dnie pustej czary
Tylko trochę nieszczęśliwi

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 07.12.2012 21:55:33

Mac jest dobry dla tych co chcą mieć spokój i nie interesuje ich jak to działa. Trochę dla z lekka ograniczonego przeciętnego hamerykanina.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości