Linux

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
babalu

Postautor: babalu » 22.05.2009 20:02:27

Powinno chodzić.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 23.05.2009 00:43:31

Uruchomić się powinno ale będzie miało problemy. Za to Xubuntu i Fluxbuntu powinny bez problemu działać, do tego są schludne, jak byś zdobył choć jeszcze 128MB ram można by już próbować z Ubuntu z Gnome, jednak nadal nie było by zbyt komfortowe używanie go (oczywiście używanie Firefoxa odpada przy takiej ilości ramu i należy go zastąpić operą bądź czymś równie mało żrącym ram), jeszcze możesz spróbować GeUbuntu (jeżeli dobrze nazwę pamiętam) ze środowiskiem E17 które jest mało ramo żerne (bo na tym sprzęcie to piętą achillesową jest właśnie mała ilość ramu.

Awatar użytkownika
Przemo85
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 52
Rejestracja: 17.04.2009 22:48:46
Lokalizacja: lubelskie

Postautor: Przemo85 » 23.05.2009 08:50:43

Dzięki Wam :) W takim razie spróbuję chyba Xubuntu.
Środowisko E17 jest bardzo ciekawe, ale będzie chyba za trudne dla osób, które w życiu linuxa nie widziały.
<i>Śmierć jednostki to tragedia - milion zabitych to tylko statystyka. - J. Stalin</i>

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 23.05.2009 08:57:42

No środowisko XFCE przypomina winde serii 9X. Testować możesz rożne środowiska i dystrybucje, potem wybrać, te które Ci odpowiada.
Tu masz fajny link
http://jakilinux.org/
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 30.08.2009 00:09:12

Testuje właśnie Susła, tzn. OpenSuse no miłe wrażenie robi.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6735
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 16.07.2010 12:17:04

Wkurza mnie to Ubuntu. Lubi się często zawieszać z WinXP nie mam takich problemów.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 16.07.2010 19:16:34

Przez 5 lat uzywania ubuntu zawiesil mi sie ze.2 razy i to zawsze z winy sprzetu. Mogl bys wrzucic tu logi z systemu, to by bylo wiadomo odrazu co sie dzieje.

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6735
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 16.07.2010 19:28:42

Skąd to się bierze?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Fanta

Postautor: Fanta » 16.07.2010 20:14:14

Musisz wpisać odpowiednią komendę chyba :P
Albo znajdziesz to gdzieś w trybie graficznym ;p

Komenda to chyba
tail -f /var/log/messages > /dev/X
(gdzie X to numer konsoli)

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 16.07.2010 20:41:06

I po co wam jakieś komendy ? Mnie Vista nie zawiesiła się nigdy, a mam ją dość długo.

Fanta

Postautor: Fanta » 16.07.2010 20:45:46

Bo Pszczółko linux właśnie się opiera na komendach ;p
To nie jest tak jak windows klik klik i się otwiera wszystko.. tam trzeba wpisać odpowiednią komendę
Ja też mam Viste i nie pamiętam kiedy mi się zwiesiła.. o ile się w ogóle zwiesiła ;p

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 16.07.2010 20:49:02

Tak, wiem że linkus to te komendy właśnie.

Nie neguję niczego, ale nie widzę sensu korzystania z czegos co jest pewnego rodzaju utrapieniem, problemem itp.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 09.08.2010 12:33:09

Hmm... To ja powiem: Co za bzdury ;)
Logi systemowe znajdziesz w System->administracja->Przeglądarka dzienników systemowych,
W Linuksie można pracować tak samo bez użycia konsoli jak i w windowsie, zwykle podaje się "komendy" bo po prostu szybciej tak jest niż klikać, podobnie jak i w windowsie, szybciej wpisać start->uruchom->regedit niż szukać regedit.exe w katalogu Windowsa wśród setek innych plików

Fanta

Postautor: Fanta » 09.08.2010 19:09:09

No tak, ale Linux ma więcej funkcji i bardziej przydatne w konsoli niż w trybie graficznym. ;p

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 10.08.2010 01:49:23

A może wyjaśnij co przez to rozumiesz ;) bo ja nie wiem o co chodzi z tymi "Funkcjami bardziej przydatnymi w konsoli" ;)

Fanta

Postautor: Fanta » 10.08.2010 19:19:13

Źle to ująłem :X
Chodziło mi o to, że jest więcej funkcji w konsoli, niż w trybie graficznym. :P

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 10.08.2010 21:15:19

Hmm... A co przez to rozumiesz? :P Bo na dal nie łapię co chcesz przez to powiedzieć ;)
W każdym chyba systemie masz więcej poleceń (nie funkcji) możliwych do wykonania z poziomu konsoli niż wyklikiwanych, chociaż już i linux i windows umożliwia zrobienie dokładnie tego samego klikając jak i wpisując w konsoli.

Większa ilość jest spowodowana tym że często jedno zadanie może być wykonane przez kilka poleceń jak na przykład listowanie katalogów z podaniem informacji o nich można wykonać wpisując

Kod: Zaznacz cały

ls -l
jak i
Więc to co powiedziałeś wcześniej co miało być chyba jakimś zarzutem jest zupełnie bezsensowne ;) Chyba że wyjaśnisz mi dokładniej o co Ci chodziło ;)

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 09.09.2010 10:40:32

Mam 2 małe problemiki z Ubuntu 10.04 64 bit
I - z drukarka HP DJ - D1660
wszystko robiłem wg.
http://hplipopensource.com/hplip-web/in ... buntu.html
A drukarkę rozpoznaje -wsio wydaje się cacy -jednak za chiny ludowe nie chce drukować.
Patrzyłem na forach ale tam: co który to mądrzejszy :) i nic mądrego nie znalazłem. :(

II- system czasem odpala mi się z "wiersza poleceń" logowania, sory bo nie wiem jak to nazwać. Chce login do Desktopu i hasło, potem i tak nic nie robi. Tylko help pokazuje.
Traktuje go ponownym uruchomieniem, nieraz 4 razy i odpala środowisko graficzne -GNOME.
Monogamista i faszysta.

Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6735
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 30.11.2010 18:48:49

Kurde, myszka mi się często zawiesza w ten sposób, że nie reaguje na lewy przycisk. Prawy działa normalnie i przesuwać kursorem też można. Do szału mnie to doprowadza. Mam wtedy ochotę wywalić laptopa przez okno albo usunąć Ubuntu.
Może nieopatrznie naciskam jakąś kombinację klawiszy, która przestawia mi jakoś myszkę?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Haiko » 30.11.2010 19:17:13

Ja mam najnowsze Ubuntu 10.10 i jak na razie nic ciekawego nie mogę zainstalować bo nie jest na moją wersję ehh :( Ale wszystko z czasem :D
Obrazek


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość