Firefox.

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
KyleNav
forumowy
forumowy
Posty: 271
Rejestracja: 05.03.2010 22:56:54
Lokalizacja: Bydgoszcz/Waw

Postautor: KyleNav » 28.04.2010 11:27:46

Brzuś pisze:Adblock Plus to podstawa

Ale jak to? Brzuś, przecież Ty oglądasz reklamy nawet w tv, żeby odpłacić twórcom filmów za ich pracę. Dlaczego z serwisami internetowymi postępujesz inaczej?

A z dodatków ja korzystam często z FireFTP - darmowy FTP wbudowany w przeglądarkę. Jest całkiem fajny, ale zauważyłem, że ma problemy z odczytywaniem zawartości folderów czy plików zawierających polskie znaki.
Kochaj, i rób co chcesz.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2334
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 28.04.2010 17:51:42

Serwisy internetowe to zupełnie inna sprawa. Tu reklamy zamiast być mniej-więcej nie inwazyjne - są niezwykle natarczywe, a do tego są we flashu (otwórz 10-15 zakładek w których masz reklamy we flashu). Są serwisy jak OSnews na których adblocka mam wyłączonego, bo wiem że tam reklamy są nie inwazyjne i zrobione z sensem. Często nawet klikam w nie aby wspomóc twórców. Ale taka nasza klasa, czy inne grona to zabójcy procesorów i nie mam zamiaru marnować czasu, prądu i swojej energii na męczenie się z takimi reklamami. Winni są tu sami reklamodawcy choćby z reklamami które zaczynają głośno grać.
Gdyby reklamy w TV albo w grach (tak - są też gry z reklamami) były tak inwazyjne to zrobił bym wszystko aby się ich pozbyć. Nie pozwolę aby jakiś pacan z PRu wrzucał mi na środek ekranu flasha z uciekającym "Xem" do zamykania z muzyką wyjącą z głośników.
Reklama nie ma wymuszać na użytkowniku obejrzenia, powinna być ciekawa i umożliwiać zmianę programu/wyłączenie jeżeli mnie nie interesuje czy mi nie odpowiada.

Awatar użytkownika
KyleNav
forumowy
forumowy
Posty: 271
Rejestracja: 05.03.2010 22:56:54
Lokalizacja: Bydgoszcz/Waw

Postautor: KyleNav » 29.04.2010 02:04:35

Rozumiem, że niektóre reklamy przekraczają Twój próg tolerancji. :) Czy zastanawiałeś się nad składaniem datków NK lub Gronu w zamian za nieoglądanie publikowanych przez nich reklam? 8)

Brzuś pisze:Są serwisy jak OSnews na których adblocka mam wyłączonego, bo wiem że tam reklamy są nie inwazyjne i zrobione z sensem.

Znów zadziwiłem się (pozytywnie).

Brzuś pisze:(tak - są też gry z reklamami)

Wiem coś na ten temat :-)

Brzuś pisze:Reklama nie ma wymuszać na użytkowniku obejrzenia, powinna być ciekawa

Zgadzam się. Z drugiej strony powinna mieć wysoki współczynnik kliknięć.

Brzuś pisze: i umożliwiać zmianę programu/wyłączenie jeżeli mnie nie interesuje czy mi nie odpowiada.

Podaj mi proszę przykłady stron z takimi reklamami (może lepiej PW?).

A żeby było coś o FireFoxie -- nie lubię, kiedy zamykam FF i chwilę później sobie przypominam, że jeszcze chcę gdzieś wejść, i otwieram FF znowu, a tam mi wyskakuje błąd, że nie można FF otworzyć, bo już jest otwarty, a tak naprawdę jest zamknięty ;)
Kochaj, i rób co chcesz.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2334
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 29.04.2010 07:51:56

Najpierw odpowiedź do problemu z firefoxem:
Prawdopodobnie proces firefoxa się powiesił. Musisz go zabić. W menadżerze zadań w procesach czy jakoś tak? (już nie pamiętam gdzie to się w windowsie robiło)

A zmiana programu odnosiła się do programów w TV ;) A nie do konkretnych stron. Jakoś tak mi się przeszło na inny temat :P

Ale na wielu stronach można znaleźć reklamy które można zamknąć (choć nie wszystkie).
A reklamy najbliższe ideałowi (moim zdaniem) to są ad wordsy googlowe. Nie inwazyjne, delikatne, dopasowujące się do treści żeby zainteresować użytkownika. I co najważniejsze ludzie w nie klikają mimo że nie wyskakują na środek ekranu z jakąś beznadziejną muzyczką rozkręconą na maxa ;)

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21515
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 29.04.2010 07:56:03

Odkrywam, że FF - schodzi na psy, coraz więcej błędów.
Nieważne czy pod: L czy W.
Czasem się zwiesza.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
robson
forumowy
forumowy
Posty: 190
Rejestracja: 27.11.2004 11:41:36
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: robson » 13.05.2010 00:05:34

Nie wiem jak Wy, ale ja pozostałem przy 3.5.9. Nowsza wersja mnie wkurzała otwieraniem zakładek obok aktualnej a nie na końcu. Przyzwyczaiłem się do starej metody i nie mogłem zmienić w opcjach. Moje podejście jest takie, że każda funkcja której nie da się wyłączyć jest bugiem.
Podobnie thunderbird sklonował mi kosze. Zrobiły się dwie kopie kosza o tej samej zawartości.
Oenjb! Snwavr, mr ebmxbqbjnyrf, nyr cemrfynavn oenx.

Awatar użytkownika
Phan
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 841
Rejestracja: 24.07.2008 01:00:27
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postautor: Phan » 13.05.2010 09:22:28

ja tabmix plusem zawsze miałem zmienione żeby obok aktualnej tak jest znacznie lepiej, więc nawet nie zauważyłem że teraz jest tak domyślnie, ale jak chcesz to tabmix plus potrafi to zmienić również na stare rozwiązanie, wszystko da się w ffie zmieniać dzięki wtyczkom i za to go kocham :D
Te wtyczkę używam jeszcze od czasów 1.x bez niej firefox jest bardzo ubogi ;)
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1122/

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10930
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Postautor: Kawa » 22.05.2010 00:17:23

A teraz mam taki problem: klawiatura zamienia mi Z i Y. Dodatkowo nie wchodzą mi litery z polskimi znakami. Zdarza mi się tak od czasu do czasu, gdy wpisuję coś w necie - a korzystam z Firefoxa. Jednocześnie na przykład w notatniku wpisuję normalnie. Nie wiem, czy to jest wina Firefoxa, czy czegoś innego.
Sprawdziłem komp antywiruchem (Eset NOD 32) - i jest czysty.

Mój system operacyjny to Vista.
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
regysky
Administrator
Administrator
Posty: 16318
Rejestracja: 26.05.2006 11:05:47
Lokalizacja: Kraków Główny Osobowy

Postautor: regysky » 22.05.2010 00:29:40

Może naciśnij Shift + Ctrl. :)
Polish priest blessing “an important road” in the Radom county. Dąbrówka Połężna, 2012.

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10930
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Postautor: Kawa » 22.05.2010 07:48:06

Zadziałało! :D
Rzeczywiście - jak przechodziłem do trybu prywatnego (Ctrl+Shift+P), to czasami zaczynało mi się mieszać.
Dzięki! :przytul:
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
robson
forumowy
forumowy
Posty: 190
Rejestracja: 27.11.2004 11:41:36
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: robson » 14.07.2010 10:32:59

Wracając do konfiguracji fireofox mamy możliwość zmienienia wszystkich parametrów, w tym nie umieszczonych w standardowej konfiguracji poprzez about:config (należy wpisać w adresie przeglądarki). Producent ostrzega przed zmianami wprowadzanymi w ten sposób - gdyż jak twierdzi możemy rozłożyć przeglądarkę.
Pole odpowiedzialne za kolejność otwierania zakładek (p. wyżej) nosi nazwę: "browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent"; wartość false - po staremu, true - obok aktualnej zakładki.
No i odpowiedziałem sobie na problem ;]
Oenjb! Snwavr, mr ebmxbqbjnyrf, nyr cemrfynavn oenx.

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10930
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Postautor: Kawa » 23.03.2011 19:34:34

I pojawił się Firefox 4.0
Ktoś z was już go zainstalował? Jakie wrażenia?

Na moje oko szybszy.
Po zainstalowaniu zachował wszystkie ustawienia z poprzedniej wersji.

Rzeczywiście najbardziej rzucają się w oczy karty przerzucone na samą górę. Po godzinie używania przyzwyczaiłem się do nich. Jeżeli komuś będzie taki układ przeszkadzać, można to zmienić:
Menu -> Widok -> Paski narzędzi -> Karty na górze - i odznaczyć

A jeżeli pasek menu jest wyłączony, to:
Przycisk Firefox -> Opcje -> Karty na górze - i odznaczyć.


Jedyne, co mi przeszkadza, to brak strzałki do rozwijania listy przy przycisku Wstecz/Dalej. Rzecz wcześniej wyglądała mniej więcej tak:

Obrazek


A w czwórce tak:

Obrazek


Żeby wywołać listę poprzednio przejrzanych stron, trzeba dłużej przytrzymać przycisk:

Obrazek

Szybciej i wygodniej dla mnie rozwinąć listę jednym kliknięciem, a nie przytrzymaniem. Pewnie da się coś z tym zrobić. Może pobrać jakąś wtyczkę - jak to w Firefoksie :-) .
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
Havoc
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 70
Rejestracja: 08.03.2011 12:29:51
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Havoc » 23.03.2011 21:06:58

Ja zainstalowałem już, ale różnicy w szybkości nie odczułem jakoś specjalnie :P. A co do kart, to tak nawet lepiej jak są na górze.

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4421
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 23.03.2011 21:35:58

akceleracja flash za pomocą GPU przestała działać na Firefoxie 4.0, zużycie procesora jest 2-3 razy wyższe niż na Firefoxie 3.6 :( Dochodzi nawet do 50%, podczas gdy na Firefoxie 3.6 i IE9 nie przekraczało 15%. Skandal!

Puśćcie sobie na pełnym ekranie w 1080p na przykład ten teledysk pod IE9 i Firefoxie 4.0 i porównajcie zużycie CPU:

http://www.youtube.com/watch?v=daqfr6DJsGc

Awatar użytkownika
Phan
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 841
Rejestracja: 24.07.2008 01:00:27
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postautor: Phan » 23.03.2011 21:46:34

Kawa pisze:Szybciej i wygodniej dla mnie rozwinąć listę jednym kliknięciem, a nie przytrzymaniem. Pewnie da się coś z tym zrobić. Może pobrać jakąś wtyczkę - jak to w Firefoksie :-) .

eee a prawym się nie da? w FF 3.6 się robi prawym (mam skórkę bez strzałki)
Ja jeszcze nie istaluje 4.0 bo kilka wtyczek jeszcze nie ma update, ale już pewnie niedługo będą mieć, co do kart na górze to już od dawna w 3.6 mam tak ustawione, jak i schowane menu do jednej ikonki :P
więc funkcjonalnie prawie nic mi nie da 4.0, co do szybkości to odkąd wyłączyłem disk cache i zostawiłem tylko ram cache to śmiga prawie jak chrome czy opera.

Co do wtyczek to niedawno odświeżyłem kolekcje:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/collections/phantec/phan/

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10930
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Postautor: Kawa » 23.03.2011 21:58:22

Phan pisze:eee a prawym się nie da?

O! Da się! :-) :glupek2:
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
woolak
młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz
Posty: 676
Rejestracja: 14.07.2010 18:30:33
Lokalizacja: Trn/Krk

Postautor: woolak » 24.03.2011 02:42:23

Phan pisze:śmiga prawie jak chrome czy opera.


Prawie??

skoro prawie to dlaczego nie uzywac Opery albo Chroma?? ja nadal pozosataje wierny operze ;) chodzi plynniej jak na moje oko i nie lubie jak FF dubluje pomysly opery, a Chrom nie wiem nie dokladam swojej reki do wtykania nosa we wszystko co sie da przez Google

Awatar użytkownika
Phan
wyjadacz
wyjadacz
Posty: 841
Rejestracja: 24.07.2008 01:00:27
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postautor: Phan » 24.03.2011 09:24:52

Dlatego że funkcjonalość Firefoxa (dzięki wtyczkom którym mam multum) jest znacznie wyższa niż Opery, Chrome, IE i innych razem wziętych i pomnożonych przez 100 :P
A mam na tyle szybki sprzęt, że nie odczuwam spowolnień, ramu też mam spory zapas, więc na starszy sprzęt jak najbardziej Opera/Chrome lub nawet na nowym jak ktoś nie potrzebuje funkcjonalności ;)

Do tego te prawie (co znaczy że różnice przy wczytywaniu wielkich stron, czyli jakiś wykop z 2000 komentarzy, to na FFie było 2sec, a na Opera/Chrome ok 1,5sec) jest jeszcze przy stanie rozbudowanego FFa o pełno wtyczek i zapchanego sporo ilością kart etc, a Opera/Chrome były świeże, więc jak widać różnica marginalna.

Awatar użytkownika
Kawa
Arcybiszkopt
Arcybiszkopt
Posty: 10930
Rejestracja: 22.06.2005 11:45:17
Lokalizacja: Ziemia Ocalona - Daleka Północ

Re: Firefox.

Postautor: Kawa » 27.04.2016 18:47:54

Od lat Firefox nie sprawiał mi żadnych niemiłych niespodzianek. Do dziś.
Właśnie zainstalowała mi się wersja 46.0 - i nie mogę z niej pobierać żadnych obrazków! :evil:
Klikam jak zawsze prawym przyciskiem, "zapisz obrazek jako" i... nic. Ani be, ani me.
Tak samo - żaden film daje się ściągnąć przez Download Helper.

Taki numer Firefox zrobił mi dzisiaj na dwóch komputerach. :-o
Mam nadzieję, że szybko to naprawią i wydadzą poprawkę. Jak ja będę przez ten czas pornochy ściągał? :cry: :-(
Ceterum censeo konserwa winna być zniszczona!

Awatar użytkownika
jazzik
gejlord
gejlord
Posty: 7454
Rejestracja: 26.07.2013 22:46:03
Lokalizacja: z pokoju na 3 piętrze po prawej

Re: Firefox.

Postautor: jazzik » 28.04.2016 23:24:54

Próbowałeś najprostszego sposobu czyli przeinstalowania?
“Maybe that's one of the ways you recognize really lonely people... they can always think of something to do on rainy days. " - Stephen King


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość