Komplet problemów

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 20.05.2008 16:36:50

Żeby umieścić zeskanowany dokument w pliku tekstowym, musisz użyć programu do rozpoznawania tekstu (OCR), zwykle dodają jakiegoś finereadera do skanerów, jak nie dodali to licencja kosztuje chyba 99zł. Bez tego to będziesz mógł tylko dodawać te zeskanowane dokumenty jako obrazy a nie jako tekst i nie da się tego robić w zwykłych dokumentach tekstowych tylko w dokumentach Worda albo Open officea albo w PDFach
Ostatnio zmieniony 24.05.2008 10:31:56 przez Brzuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 22.05.2008 07:53:52

witam, mam problemy z otwarciem niekótyrch stronek.
wpisuje w wyszukiwarkę zagadnienie-pojawia się lista haseł. Przy zagadnieniu którym pisze WERSJA HTML jest też info FORMAT PLIKU ADOBEACROBTAT mam to coś na pulpicie (taka czerwona kwadratowa ikonka AdbeRdr811_en_US) a mimo to plików tych nie mogę otworzyć. Nie wiem może kiedyś usunąłem drugą ikonkę z tym czymś (czy ma być tylko ta jedna w/w)?.Prosze o radę, bo dużo stronek nie mogę przez to otworzyć.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 22.05.2008 08:52:39

1. To nie stronki tylko dokumenty pdf ;p
2. Masz na pulpicie, a zainstalowane? Kliknij 2 razy na ta ikonkę, jak zacznie się instalować, to zainstaluj, a jak uruchomi się tylko program to napisz to się pomyśli dalej.
Ostatnio zmieniony 24.05.2008 10:31:44 przez Brzuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 22.05.2008 10:00:51

Kocham Cię.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 22.05.2008 10:11:44

Najpierw antypapa, teraz Ty ;) Ale mam powodzenie :D
Ostatnio zmieniony 24.05.2008 10:31:33 przez Brzuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 08:57:01

Mam spakowane w winrarze. tam są fotki (zdięcią prezentacji dawanych na wykłądzie). chciałbym sobie je wydrukować, ale drukowanie każdego to było by kilkadziesiąt stron. w jaki sposób mogę zmniejszyć te fotki i poumieszczać kilka na jednej stronie?Mam też slajdy prezentacji one mają niebiesko tło a drukowanie tego było by koszmarem, czy takie slajdy można poprzerabiać na czarno-białe?ps. żeby nie było moja drukarka nadal nie działa haha
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 24.05.2008 10:30:52

Można drukować kilka na raz, w XP wystarczy ze jak jesteś w katalogu z obrazami po lewej masz "Zadania Obrazów", kliknij na Drukuj Obrazy, otworzy się kreator, tam wybierasz obrazy które chcesz wydrukować, potem układ wydruku, ile na jednej stronie itd.

Co do drugiego pytania: Zwykle Sterownik drukarki udostępnia drukowanie w czerni, przy drukowaniu wybierz "Ustawienia drukarki" I tam pogrzeb. Ja dokładnie nie wiem gdzie to może być bo prawie każdy model ma inaczej te opcje ułożone ;)

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 11:46:07

ale ja nie mam XP
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 24.05.2008 11:56:54

A co masz? Vistę? Współczuję... Viste miałem przez tydzień i o tydzień za długo. Tam pewnie też jest podobny sposób na drukowanie zdjęć grupowo. A jak nie znajdziesz to ściągnij Picase http://picasa.google.com/ Z tego co pamiętam miała takie opcje druku.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 12:08:37

ja na Tobie polegam Pawełku w 100% zainstalowałem ten program, tylko teraz minie miesiąc zanim go zrozumiem haha.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 18:48:52

elo, znów odinstalowałem drukarkę i teraz nie mogę jej zainstalować. Była ta klepsydra na środku ekranu, teraz jest pusty biały kwadracik i to co jest od myszki się w nim kręci jak najadę (sorki, za mój prymitywny język, ale staram się być obrazowy).Wyłączyłęm kompa, wyciągnąłem baterię i nic to nie dało. nie mam jak zainstalować drukarki i nie wiem jak przerwać to.
Drugi problem jest taki, że nie mogę uruchomić przeglądarki. Musze otwierać stronkę przez "otwórz jako administrator".
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 24.05.2008 20:22:03

Eh... Kurcze, szkoda że nie mieszkasz w Warszawie... Bo te opisy naprawdę mało mi mówią ;)
Jakiej przeglądarki używasz? Bo do drukarki to ja zupełnie nie mam pomysłu tak na odległość co pomóc.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 21:16:16

mozilla firefox i launch internet explorer browser.
ten biały prostokącik o którym pisałem to chyba to co oznacza, ze coś się instaluje i czeka. tylko kurde czemu nie przestalo się instalowac jak wyciagnąłem plytkę.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 21:21:01

pawelku jak skończysz studia to ja nie widzę przeszkód byśmy zamieszkali razem w krakowie- ja rozpaczliwie potrzebuje kontaktu z informatykiem hahah;-)
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Gordo
forumowy
forumowy
Posty: 261
Rejestracja: 09.03.2008 10:48:26

Postautor: Gordo » 24.05.2008 21:28:09

masz z ta vista urwanie :):) siedziałem na niej troche ale nie kojaze co tam jest ;P Nie ma przypadkiem jakiejś opcji :) przywracania systemu ?? :) na xp to zawsze dobry krok ;P:P przy naprawianiu przez "użytkownika" :P:P chociaż często sam używam tego jeżeli nic sie na tym nie traci :P:P ale to w XP a jak jest w viscie?? :) hmm jak sie instaluje to da sie to zabić ;P:P wejdz sobie do procesów ;P i tam poszukaj instalacji drukareczki :) pozatym nie wiem skąd masz sterowniki Ale ja doradzał bym download ze strony producenta :) zabij proces a potem spróbuj instal zrobic :) jestem z kraka :P i moze mogl bym pomoc ale nie wiem jak tam moj stosunek do spotkań z ludzmi z takich forków :P:P

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 24.05.2008 21:52:33

Przywracanie było by nawet dobrym pomysłem. A to żeby Grodo wpadł do ciebie również nie było by złym pomysłem. Jest bliżej, był by w stanie lepiej pomóc niż ja na odległość.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 24.05.2008 22:00:57

gdybym wiedział gdzie to znaleźć.
ja bym chciał zamkinąć już tą niby instalację, żeby móc ją zacząć od nowa poprawnie.
kurde, nie ma jakiejś opcji gdzie mogę zobaczyć co to sie podziało?
to chore, żeby ten biały prostokąt nie znikał cały dzień.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Gordo
forumowy
forumowy
Posty: 261
Rejestracja: 09.03.2008 10:48:26

Postautor: Gordo » 24.05.2008 22:05:23

Jedno jest Pawełku pewne ciężko jest coś naprawić pisząc o tym :P:P ^^ dlatego wole sie nie udzielać w takich dyskusjach :P:P Fakt kontakt z komputerem zapewnia szybka naprawdę chociaż nie znam Visty az tak dobrze ... Pomysł dobry ale i tak musiał bym go przemyśleć

Awatar użytkownika
Gordo
forumowy
forumowy
Posty: 261
Rejestracja: 09.03.2008 10:48:26

Postautor: Gordo » 24.05.2008 22:07:20

Vero popatrz w PROCESACH tam MUSI być ta instalacja włączona ... Szukaj po nazwie drukarki albo pliku instalacyjnego ... Znajdź kliknij zabij.., i prostokąt powinien zniknąć ...



ZMIANA :

PROCESY (text z neta): Jeżeli chcemy namierzyć złośliwy bądź niechciany program, często przeglądamy listę uruchomionych w systemie procesów. Robimy to najczęściej za pomocą Menadżera zadań (Ctr + Shift + ESC),


lub alt+ctrl+del ja uzywam tego drugiego :)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 24.05.2008 22:34:04

Najprawdopodobniej instalator dodał się do autostartu, tylko jak go v viście wywalić z tamtąd... Vista ma coś co się zwie tryb awaryjny?
A spróbuj start→uruchom→msconfig (w viście się tak w ogóle da?)


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość