Komplet problemów

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Komplet problemów

Postautor: verreo-men » 27.03.2008 07:23:14

hej chłopaki, mam problem a raczej kilka problemów (i wciąż pojawiają się nowe), bo nie za bardzo jestem ocykany z informatyka,kompami więc może ktoś może mi doradzić:
1-expressivo- czemu po wyłączeniu kompa ten program się instaluje latami,
2-word 2007 czemu po zapisaniu nie mogę edytować dokumentu,
3 antywirus jaki wybrać i czy można mieć dwa.
4 czemu nie rozwija mi się pasek mhh nie wiem jak ten pasek się nazywa więc go opisze np. w gg tam gdzie jest status jak się kliknie to on się rozwija i są te różne słoneczka u mnie ostatnio te paski nigdzie się nie rozwijają i muszę przeciągać myszką by to wyszło.
5mam jeszcze problem z drukarka a raczej z jej brakiem, ale to nastepnym razem.
ps. zapewniam, że jestem tak tępy tylko w kwestiach komputerowych, podstawówkę skończyłem z wyróżnieniem :D
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

antypapież

Postautor: antypapież » 27.03.2008 07:26:15

pawelgay16 przyjdzie, to rozwiąże wszystkie komputerowe problemy :-)

Pszczółka_Maja

Postautor: Pszczółka_Maja » 27.03.2008 07:30:39

1) Instalowałeś ten program wcześniej ? Skanowałeś komputer pod względem wirusów i innych szkodników ?

2) Pojawia się jakiś komunikat ?

3) Tu każdy powie co innego (w kwestii wyboru). Ja polecam któryś z darmowych (np Avast). Nie powinno (nie można !) się posiadać dwóch programów antywirusowych zainstalowanych na jednym komputerze.

4) Nie wiem o jaki pasek chodzi (nie korzystam z GG).

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 27.03.2008 07:44:46

1-tak skanowałem kilka razy.
2-nie, żaden komunikat się nie pojawia. otwiera się dokument ale nic z nim nie moge zrobić muszę dać otwórz do edytowania. mam worda 2007 zapisuje mi dokument jako word viewer (czy jakoś tak). aha nie mam zaznaczonego kwadracika tylko do odczytu.
3-zainstalowałem avasta miał być na kilka miesięcy a on już po miesiącu mi się kończy.
4-chodzi o paski no takie paski...
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
jayeed
starszy forumowy
starszy forumowy
Posty: 379
Rejestracja: 27.06.2005 17:33:05
Lokalizacja: Wołomin/Warszawa

Postautor: jayeed » 27.03.2008 10:33:55

1- tzn że jak odinstalujesz/skasujesz tego proga to po ponownym uruchomieniu znów jest zainstalowany ??

2- system operacyjny masz Viste czy XP ??

3 - Polecam darmowy Avira Antivir http://www.free-av.com/. z reguły lepiej mieć tylko jednego antivira czasem jak sa 2 mogą powodowac konfilkty a nawet niebieskie ekrany :)
Nigdy nie pozwól by strach przed działaniem wykluczył cię z gry.

Awatar użytkownika
Hebius
jaszczomp
jaszczomp
Posty: 35946
Rejestracja: 04.05.2004 14:26:51
Lokalizacja: Kętrzyn

Postautor: Hebius » 27.03.2008 10:44:06

verreo-men pisze:3-zainstalowałem avasta miał być na kilka miesięcy a on już po miesiącu .

Pewnie nie pamiętałeś o rejestracji, bo po wpisaniu klucza avast jest na rok.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
diablo235
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4747
Rejestracja: 27.11.2004 14:30:10
Lokalizacja: Offenbach/Main kolo Frankfurtu nad Menem

Postautor: diablo235 » 27.03.2008 11:49:57

1. nie wiem co to za program

2. Czy aby na peno masz caly Microsoft Office czy tylko sciagnoles sobie n netu Microsoft Word Viewer??? Jesli masz z netu to ten prgram jest tylko do otwierania plikow wczesniej napisanych w Microsoft Office ktory niestety trzeba kupic :P

3. Ja mam Kaspersky, co 3 miesiace musze przez net prosic o kod do przedluzenia... z tego co wiem nie powinno sie miec dwoch, bo bardzo czesto nastepuja konflikty...

4. wiem o ktory pasek chodzi... jest to ten pasek ktory jest zazwyczaj na dole i pojawiaja sie ikonki do szybkiego startu...jesli programy sa nieuzywane pasek sie zwija.... po kliknieciu symbolu "<" pasek sie rozwija automatycznie... ikonki szybkiego startu sa zazwyczaj po stronie prawej (tam gdzie jest godzina) lub zaraz przy starcie (po lewej)... nie wiem dlaczego... napisalem to tylko zeby wytlumaczyc np. pszczolce co to za pasek :P

To jak juz pawelgay16 wpadnie ci pomoc to i ja zapytam o cos: jak mozna podzielic sobie dysk??? bo mi w moim pierwszym kompie kumpel podzielil na dwie partycje... a w tym nie mam podzielonego i ja tez nie mam zielonego pojecia jak mozna to zrobic...
Blog o tym co obecnie robie: http://borderline-diablo235.blogspot.com/

Moje inne blogi: http://www.blogger.com/profile/14298668340105723331

Ostatnia próba samobójcza 17.11.2011!!!

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 27.03.2008 12:21:04

1. Nie do końca rozumiem co znaczy ze po wyłączeniu się instaluje. Chodzi ci o to że po uruchomieniu systemu uruchamia się instalator tego programu? Jeżlei tak to najpier go odinstaluj, jak nie masz takiej możliwości albo już to zrobiłeś to to kliknij start->uruchom->msconfig->zakładka "uruchamianie" i tam znajdź i odznacz to co może być tym instalatorem. Jako że nie mam tego programu (ani nawet tego systemu operacyjnego :P ) to nie wiem jak może sie nazywać. Ewentualnie możesz wkleić tu screena z pokazanymi wszystkimi wpisami jakie tam masz.

2.Możliwości może być wiele. Albo masz wersję nie do końca zarejestrowaną ;) Albo masz niepełnego officea albo nie zapisuj jako word viewer bo jak sama nazwa wskazuje to służy (chyba) tylko do oglądania. Ale nie jestem pewny bo Office'a już dawno porzuciłem na rzecz Open Officea.

3.Z antywirusami jest sprawa o tyle trudna że bardzo często ten najlepszy potrafi stać się tym najgorszym i odwrotnie. Z płatnych to z tego co pamiętam od dawna króluje Kaspersky, z darmowych Avast.
Co do posiadania dwóch antyvirusów na jednej maszynie, nie jest to polecane choć jest to możliwe. Należy tylko pamiętać że tylko jeden na raz może "aktywnie skanować komputer", bo inaczej mogą pojawiać się problemy. No i należy wzajemnie tym antyvirkom dodać do listy plików zaufanych pliki tego drugiego antyvira.
4. Nie mam pojęcia, najlepiej napisz do pomocy gg. Oni na pewno Jakoś doradzą.

diablo 235:
dwa zasadnicze pytania:
1. Czy ten dysk już ma jedną partycję i chcesz podzielić ja na dwie oddzielne czy jest czysty?
2. Czy na pewno ci jest to potrzebne?

Jeżeli jest już podzielony na partycję to masz własciwie jedynie dwie pewne możliwości. Albo kupujesz Partition Magica, albo ściągasz jakąś dystrybujcę linuxa z livecd (polecam do takich prac System rescue cd 1.0) i w nim używając oprogramowania do zmiany rozmiaru partycji (np: gparted)bawisz się i modyfikujesz co potrzebujesz.
Przy czym obie metody nie są w 100% pewne i zawsze może wystąpić jakiś błąd i wtedy całą partycję szlak/g trafia ;) Oczywiście można to odzyskiwać ale to wyższa szkoła jazdy.

No i zostaje pytanie czy na pewno ci to potrzebne? Jeżeli myślisz ze na jednej partycji jak będziesz trzymał sam System a na drugiej programy to w windowsie nie odczujesz szczególnej różnicy. Jedynie sen to by miało (podobno) jak byś chciał zrobić oddzielną partycję sformatowaną do fat32 na sam plik pamięci wirtualnej. Choć podobno i to nic prawie nie daje, a czasami może nawet zmniejszyć wydajność.

Awatar użytkownika
diablo235
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4747
Rejestracja: 27.11.2004 14:30:10
Lokalizacja: Offenbach/Main kolo Frankfurtu nad Menem

Postautor: diablo235 » 27.03.2008 12:31:12

w pierwszym kompie mialem dwa dyski... jeden co byl program windows (tzw. master) i drugi byl czysciutki (jako slave podpiety) i na tym drugim milame na muzyke i gry podzielony :P w tym mam tylko jeden... i juz chyba raczej zostawie go w calosci, bo bede sie jednak bal cos spieprzyc w kompie... druga sprawa jakbym dokupil drugi dysk... musi on miec podobne parametry do tego co mam czy moze miec inne???? kumpel mi mowil, ze musi miec podobne bodajze jak masz poweidzmy 632 Ram to musi byc drugi taki sam...
Blog o tym co obecnie robie: http://borderline-diablo235.blogspot.com/



Moje inne blogi: http://www.blogger.com/profile/14298668340105723331



Ostatnia próba samobójcza 17.11.2011!!!

Awatar użytkownika
target
gejlord
gejlord
Posty: 9561
Rejestracja: 01.11.2006 14:28:26

Postautor: target » 27.03.2008 12:56:27

pawelgay16 pisze: Z płatnych to z tego co pamiętam od dawna króluje Kaspersky, z darmowych Avast.
Co do posiadania dwóch antyvirusów na jednej maszynie, nie jest to polecane choć jest to możliwe.


Pawel,ale chyba kilka programów antyspyware można zainstalować na jednym kompie?

Natomiast w rozmaitych testach antywirusów króluje GData, a Kaspersky też jest wysoko notowany, ale nieco niżej. Taka różnica, która zaraz rzuca się w oczy to to, że GData jet ciężka, a Kaspersky - leciutki (ale zdaje się- znacznie droższy od GDaty).

A z darmowych niekoniecznie Avast jest najlepszy. Natomiast jest najlepszy z tych, które posiadają polską wersje. W sumie warto instalować Avasta również dlatego, że jest dość lekki.

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 27.03.2008 13:50:24

diablo235 pisze:druga sprawa jakbym dokupil drugi dysk... musi on miec podobne parametry do tego co mam czy moze miec inne?Pytajnik? kumpel mi mowil, ze musi miec podobne bodajze jak masz poweidzmy 632 Ram to musi byc drugi taki sam...

Hmm, mam wrażenie że coś słyszałeś ale nie wiesz o co chodzi :D ;)
Zaleca się dokupywanie takich samych ale kości pamięci RAM ;) A z dyskiem nie mają one prawie nic wspólnego ;) Możesz mieć w komputerze dowolne dyski ;) Jedyne co się zaleca to przy późniejszym podłączaniu jeżeli masz 2 dyski jeden w ATA 4 powiedzmy a drugi ATA5 to zaleca się podłączanie do oddzielnych kabli IDE ATA ponieważ jak będą podłączone do tego samego to ten szybszy zwolni do prędkości transferu tego wolniejszego. Więc kupuj bez obaw dowolny dysk, pamiętaj tylko że jeżeli masz w komputerze Interfejs ATA to nie podłączysz dysku SATA.

target:
Programy antyspyware nie powinny się gryźć i nie słyszałem o żadnych przeciwwskazaniach do instalacji kilku różnych. Jednakże należy pamiętać że już dość spora ilość takiego oprogramowania przychodzi ze swoim własnym antywirusem i on może powodować problemy.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 31.03.2008 18:36:06

to expressivo się po wyłączeniu kompa jakoś długo ładuje początkowo jest jakieś wyblakłe, nikną ikonki z kompa i dopiero później jakby się pojawiają znowu.
mam nowe pytanie mam dwie wyszukiwarki mozille i launcha (ta druga mega często się wiesza)ale z niej korzystam, bo na mozilli nie mogę zainstalowac tego czegoś by nie pojawiały sie komunikaty 'zainstaluj brakujące wtyczki". co zrobić by ta druga wyszukiwarka sie nie zawieszała, lub jak zainstalować to coś od wtyczek na mozilli (a serio robiłem wszystko tak jak w komunikatach i nie).
ostatnie pytanie pilnie potrzebuje kupić drukarkę. drukuje trochę dużo i punkty ksero nie są opłacalne.
chce tanią drukarkę, w którą będę mógł wlewać tanie zamienniki. ktoś mi może podesłać linka drukarki z allegro, lub napisać jak się dowiedzieć czy taka drukarka będzie działała na tanie zamienniki?
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
raptor
starszy forumowy
starszy forumowy
Posty: 392
Rejestracja: 11.07.2005 16:56:54
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: raptor » 31.03.2008 19:44:40

Antywirusy należy uzupełniać o programy do wyłapywania szpiegów np. Spyware Doctor, StopZilla itp. Samych antywirusów lepiej mieć jednego. Osobiście polecam Avast'a i unikać Nortona :? Bo zamula okropnie kompa.
Drukarka - odinstaluj oprogramowanie i zainstaluj je na nowo jak zrobisz porządek z programami.

Co do Worda - mogł się źle zainstalować lub masz nielegalną okrojoną lub błędną wersje lub 3 w jednym :P

Jesli dużo różnych programów instalujesz tylko po to by sprawdzic co to jest, istnieje duże prawdopodobieństwo że zrobił Ci się niezły śmietnik i czas przeinstalować system.
L'amore é bella, piu' bella dal sole, ma soltanto allorché perseverera' oltranza.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 31.03.2008 19:47:50

jaj napisałem, że mój problem z drukarką polega na braku drukarki.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 31.03.2008 19:54:13

Hmm... Wyszukiwarki? Mozilla? Nie wiem nic o wyszukiwarce Mozilla, wiem o przeglądarkach ze stajni Mozilli... Możesz troszeczkę jaśniej? :)

Jeżeli drukujesz dużo to nie warto kupować drukarki atramentowej, po prostu eksploatacja (nawet na zamiennikach) będzie nieporównywalnie droższa nią na taniej laserówce.
Ostatnio nawet widziałem za 250zł w Realu laserówkę czarno-białą(chyba Canona?) co prawda za ta cenę nie można się spodziewać zbyt dobrego sprzętu, ale eksploatacja na 100% będzie co najmniej 2-5 razy tańsza niż atramentówki w podobnej cenie. Dobrze się zastanów czy na pewno chcesz atramentówkę.

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 31.03.2008 20:10:46

mozilla firefox.
chce drukować tanio. moja koleżanka ma atramentówkę za kilkadziesiąt zł.kupuje zamiennik za 13 zł i jest wstanie wydrukować koło 500 stron. mnie pan w sklepie doradził kupno laserówki za 1000 zł i przedstawił mi orientacyjny koszt wydruku na 12groszy. jak mu powiedziałem, że ja za 9groszy drukuje i biznes 1000 zł drukarka plus droższe wydruki mi sie nie opłaca to pan powiedział bym drukował w punkcie.ehh a wtedy to we mnie wstąpiło...ale wracając, mhh nie bardzo się znam na drukarkach, ale tak jak mówię chodzi mi o koszt wydruku by był jak najniższy i by drukarka drukowała tak minimum 2/ 3 tysiące stron miesięcznie.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

killimek

Postautor: killimek » 31.03.2008 21:45:35

PytaniE:
do czego maja służyć te wydruki !!

- jak je musisz oddawać w urzędach (skarbowy, podatkowy US. czy ubezpieczeniowy ZUS) musi być LASEROWA !! :cry:
- jak na własne potrzeby, czy drobny kolportaż jakaś gazetka zin najtańszy atrament ze stałą głowicą drukującą :lol:
- jak do domowych zdjęć i do domu dobra atramentówka z głowicami przy kartridżach.

Atrament można dotankowywac wychodzi jeszcze taniej :P

Awatar użytkownika
verreo-men
homme fatale
homme fatale
Posty: 6966
Rejestracja: 23.03.2008 17:54:53
Lokalizacja: krakusek

Postautor: verreo-men » 31.03.2008 21:51:29

wydruki domowe, sam tekst.
może mi ktoś podrzucić jakiegoś linka?bo ja wiem tylko tyle, że w opisie mam patrzyć na to by był zasilacz, kartridge i by tusze nie były zeschnięte. to cała moja wiedza...trochę skromna... aa i ponoć hp częściej działają na zamiennikach.
W zyciu jak na boisku nie każdy musi grac czysto;-)

Awatar użytkownika
Brzuś
Informatyk Forumowy
Informatyk Forumowy
Posty: 2282
Rejestracja: 04.07.2004 19:04:21
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Brzuś » 31.03.2008 22:21:34

A to ma być używana czy nowa?

Mozilla firefox to przeglądarka a nie wyszukiwarka ;p Wyszukiwarka to Google czy Yahoo ;p
Ok, jako że nie skończyłem jeszcze kursów wróżbiarstwa to przydało by się trochę więcej informacji. Na przykład wersja firefoxa czy coś, na przykład treśc komunikatów... ;) Ale możesz spróbować odinstalować forefoxa i zainstalować raz jeszcze przy okazji możesz usunąć katalog mozilla z Documments and settings/nazwa_profilu/dane aplikacji Oczywiście tylko wtedy gdy nie trzymasz ważnych haseł których nie pamiętasz w firefoxie ;)

killimek

Postautor: killimek » 31.03.2008 22:44:06

HP LEXMARK EPSON maja swoje patenty: głowice na kartridżach.
Drukarka jako taka sama w sobie jest tania, tylko potem atrament z głowica przewyższa koszt drukarki.
co wiem to stare kanony maja wymienne tylko pojemniki z atramentem.
Przy do tankowaniu samemu w niektórych modelach (firmach) musisz mieć program łamiący zabezpieczenia drukarki lub 3 kartridże bo drukarka pamięta dane dwóch ostatnich, ja mam teraz taka.

Kiedyś najłatwiej mi się współpracowało ze starym Canonem BJC 2000


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość