Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
narodowiec
forumowy
forumowy
Posty: 202
Rejestracja: 25.02.2016 16:13:20

Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: narodowiec » 01.06.2016 11:01:07

(błagam szanowną Administrację o nie wrzucanie tego do ogólnego tematu z pytaniami, bo zostało mi mało czasu, a potrzebuję serio bardzo szybko jakiejś porady)

Nie wiem jak przygotować dowolny tekst w pliku Word z wcięciem akapitowym jeden, bez tabulatorów. A interlinia między wierszami ma wynosić też 1. Co tototo jest?
Zwykle używam OpenOffice, wybaczcie :D

Gdzie są odpowiednie przyciski, jak się nazywają?
Błagam, jeżeli wiecie, to powiedzcie, zostało mi tylko parę godzin. :X

Tak więc:
- czy wcięcie akapitowe 1, to po prostu przesunięcie tekstu o jedną wartość spacji, lub też odległość tej wartości równa, chociaż uzyskana w inny sposób?
- co znaczy "bez tabulatorów" i jak to się robi?
- gdzie ustawia się wartość interlinii na "1"?

Z góry dziękuję :( :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 17429
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Re: Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: Czartogromski » 01.06.2016 11:35:59

Wszystko to, wcięcie i interlinię, można wstępnie (dla całego tekstu) ustawić w menu Narzędzia Główne / Akapit. Niestety, umiejscowienie tego zależy od wersji Worda (w najnowszej bardzo poszaleli), więc trudno wskazać tak na sucho.
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

Awatar użytkownika
narodowiec
forumowy
forumowy
Posty: 202
Rejestracja: 25.02.2016 16:13:20

Re: Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: narodowiec » 01.06.2016 11:43:42

Czartogromski, bardzo ale to baaaardzo dziękuję Ci za twoją wypowiedż!
Niestety, nie wiem w jakiej wersji Word przyjdzie mi robić w trakcie testu pracę, więc czy moglibyście opisać róznice w robieniu wspomnianego dla Czartogromskiego umiejscowienia przynajmniej dla tych wersji, które wy użytkujecie?
No i co znaczy: bez tabulatorów?
Obrazek

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 17429
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Re: Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: Czartogromski » 01.06.2016 11:51:07

Obrazek
Wcięcie można uzyskiwać klawiszem tab albo ustawić (w menu akapit) z góry, że będzie się zawsze pojawiało samo na początku akapitu.
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

Awatar użytkownika
narodowiec
forumowy
forumowy
Posty: 202
Rejestracja: 25.02.2016 16:13:20

Re: Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: narodowiec » 01.06.2016 11:59:51

Czyli tabulatory to się biorą od TAB, jak mniemam?
A jak się ustawia wartość wcięcia, czyli właśnie w tym przypadku "1" po przycisk TAB?
Obrazek

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 12085
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Re: Pisanie w Wordzie: potrzebuję porady. Teraz! :D

Postautor: uzytkownik_konta » 01.06.2016 12:14:24

Tabulatory: zaznaczasz cały tekst którego to dotyczy (cały tekst: trzykrotne kliknięcie na marginesie), a potem na zaznaczonym tekście rozwijasz menu (prawy przycisk myszy), wybierasz Akapit i w lewym dolnym rogu jest przycisk Tabulatory.... Otworzy się nowe okno, które w prawym górnym rogu ma Domyślne tabulatory. To jest to samo okno Akapit, które otwiera się w sposób opisany przez Czartogromskiego, z tym że wtedy jest to predefiniowane dla całego tekstu.

Z tym, że tam wartość jest w centymetrach, i "1" oznacza "1 cm", a nie jedną spację. Trudno mówić o "jednej spacji", bo jej wartość jest zmienna :?


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość