Windows 10

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 29.07.2015 17:43:12

Widok zadań fajny bajer. Lepsza wersja alt+tab :D
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 29.07.2015 17:44:56

Plus kilka pulpitów. Albo Win + lewo/prawo przy włączonym jakimś okienku. System wygląda na dość dopracowany, ale nic dziwnego, skoro powstawał przy uwzględnieniu różnych sugestii tysięcy beta testerów.

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 29.07.2015 17:55:56

Próbowałeś nową przeglądarkę Microsoftu ?
Bo ja się boję w to kliknąć :D
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 29.07.2015 18:07:09

Tak, całkiem niezła, ale zostaję przy Operze. Co nie zmienia faktu, że Edge będę i tak wykorzystywał na laptopie do odtwarzania filmów YT w 1080p z 60fps. Edge wykorzystuje kodek AVC1.xx (H.264), gdy tymczasem Opera i Chrome korzystają z VP9 (H.265). Dzisiejszy sprzęt nie akceleruje filmów VP9, przez co całość pracy spoczywa na procku. Core i3 to troszkę za mało do trybu 1080p60 odtwarzanego tylko przez proc :(

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 29.07.2015 18:09:34

Ja używam FF. Może go powinienem porzucić, muszę po testować ją.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 29.07.2015 18:11:51

Na Firefoxie da się wymusić obsługę sprzętowej akceleracji filmów YT. Wejdź w about:config (pasek adresu, tam gdzie wpisujesz strony), wyszukaj flagi z frazą "webm" i zmień opcję trzeciej od góry flagi z "true" na "false". Następnie zrestartuj przeglądarkę, powinno zadziałać :)

Firefox ma małe zużycie RAMu, ale mnie osobiście irytuje słaba obsługa Flasha. Co prawda Flash jest już powoli na wymarciu, ale jednak niektóre strony tego potrzebują :(

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 29.07.2015 18:13:26

Już wiem dlaczego nigdy nie interesowały mnie komputery...
:shock: Wygląda to strasznie. Nawet nie wiem o czym do mnie piszesz :D
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Snape
gejlord
gejlord
Posty: 7483
Rejestracja: 07.07.2009 12:33:59
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Snape » 30.07.2015 00:03:09

ja dopiero co na 7 z xp przeszedlem nie tak dawno..... Czuje sie opozniony w rozwoju.

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 30.07.2015 01:42:47

Snejpik to tylko system operacyjny :glaszcze: :glaszcze:
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Haiko » 30.07.2015 01:45:33

Ja na razie zostaję przy siódemce. 8 mi nie przypasował i pewnie z 10 będzie tak samo xD
Obrazek

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 30.07.2015 01:48:26

Sto razy lepszy od 8 jest ten nowy.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 30.07.2015 01:52:34

Natuś jak najbardziej ma rację, podzielam w zupełności jego opinię :P

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11948
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Postautor: uzytkownik_konta » 30.07.2015 12:05:25

Nawet ja to wiem :P

8 się dla mnie zdyskwalifikował jednym szczegółem: klikasz na przycisk startu, a tutaj się CHOLERNE KURWA KAFELKI WŁĄCZAJĄ. KTO JE PYTAŁ O ZDANIE?!

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 30.07.2015 12:30:17

Partner uaktualnił, jest zachwycony, ale podobnie zachwycony był 8.1 dopóki się nie zaczął uaktualniać.
Monogamista i faszysta.
Dżihad po niemiecku https://www.youtube.com/watch?v=YoHXZYAEBgI

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 30.07.2015 15:28:59

Podgląd plików graficznych mnie denerwuje można przywrócić wersję z poprzednich systemów te na białym tle?
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 30.07.2015 15:59:44

uzytkownik_konta pisze:8 się dla mnie zdyskwalifikował jednym szczegółem: klikasz na przycisk startu, a tutaj się CHOLERNE KURWA KAFELKI WŁĄCZAJĄ. KTO JE PYTAŁ O ZDANIE?!


To akurat można było naprawić programem Start8 - przywracał klasyczne menu znane z Windowsa 7 ;)

Awatar użytkownika
diverso
młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz
Posty: 693
Rejestracja: 26.07.2004 16:38:33
Lokalizacja: z własnej woli.

Postautor: diverso » 30.07.2015 21:50:24

A czy jak przejdę na 10 ale okaże się że jednak nie jest kompatybilna z moją grafiką to da się jakoś wrócić na 8.1 bez tracenia danych i nie piracąc?
In my life, like a song I will still hear you

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 30.07.2015 21:53:23

Tak, masz 30 dni na powrót do poprzedniego systemu. Przy pomocy zwykłej opcji przywróć stary system dostępnej w opcjach aktualizacji/zabezpieczeń.

Powinien być kompatybilny z grafiką, jeśli istnieją do niej natywne sterowniki pod Windowsa Vistę/7/8. Windows 10 podobnie jak Win 8 jest kompatybilny ze sterami WDDM (od Visty w górę), natomiast w przeciwieństwie do Windowsa 7 nie jest kompatybilny ze sterami XPDM (na Windowsie 7 x86 działały stery od zwykłego Windowsa XP, na Win7 x64 stery od Windowsa XP 64bit).

seven_days

Postautor: seven_days » 31.07.2015 00:04:39

Jak zaaktualizuje piracki 7 do darmowej 10, to bêdê mia³ legaln± 10? :-D :-D

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 31.07.2015 19:53:07

a da się? wg speców z microsofu jest to niemożliwe:)

w10 wygląda rewelacyjnie, działa też bardzo szybko
gry pięknie chodzą

ja oczywiście miałem jak zwykle pod górkę:
zarezerwowałem, miało się wszystko robić samo
ale jakiś bug wyskakiwał i musiałem ręcznie;(

a teraz jeszcze mikrofon nie działał, pobrało jakieś trefne sterowniki:/


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość