Nowy komputer...

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 11:20:34

no właśnie- trzeba się znać, przynajmniej trochę
ja niestety też się w ewolucji zatrzymałem, jakieś 7 lat temu

ja po prostu chcę pociosać w wiedźmina:<

usuniety_nr02

Postautor: usuniety_nr02 » 05.12.2015 11:21:10

Ja mam. Wciąż jak klocki i wciąż prosto. Chyba nawet łatwiej niż kiedyś.
Złożysz sam. Bez obaw.

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 11:22:27

ale mi chodzi o skomponowanie, a nie fizyczną układankę w całość:P

Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8284
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Postautor: Leo » 05.12.2015 11:31:45

Znaczy kolor obudowy i myszki? :-D

Podaj zakres cenowy i przeznaczenie, to może nasz forumowy specjalista ci coś doradzi jak będzie na forum.

na stronie proline.pl jest chyba konfigurator.

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 12:15:20

nie, o kompatybilność:D
cena nie wiem jaka, ale najnowsza gra działać w wysokiej rozdzielczości:P
najlepiej ueber^^

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 05.12.2015 12:50:40

Intel + Nvidia

Platforma Skylake na 4-rdzeniowym procku + Geforce GTX 970. Do rozdzielczości FullHD styknie :P Procek posłuży do gier na wysokich detalach pewno przez 5 lat (Core i5 2500K z 2010r nadaje się do tego całkiem dobrze również dzisiaj). Kartę po tych trzech latach bym wymienił na nowszy model dopłacając parę stów.

Obrazek

Do 2560x1440 trzeba GTX 980Ti. Do 4K - dwóch takich kart złączonych w SLI...

Aha, konfigurator z kompuszrota. Tzn Komputronik ;) W Proline nie mieli Skylake'ów

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 13:48:07

ponad 5 tysięcy? :o

myślałem, że za 3 już coś sensownego zbuduję;c

nie chcę budować komputera na przyszłość, tylko coś wydajnego na zień dzisiejszy...

seven_days

Postautor: seven_days » 05.12.2015 14:13:35

Zbudujesz, dyski za 1000 z³otych Ci nie potrzebne do szczê¶cia.

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 05.12.2015 23:17:15

Najprościej będzie przyciąć kartę graficzną - GTX 960 4GB za około 950zł. To daje 400zł oszczędności.

W miejsce SSD + 3TB HDD można dać WD Green 1TB - koszt coś koło 250zł. To daje ~700zł oszczędności.

Dodatkowo można obciąć na obudowie - SilentiumPC Brutus koszci coś koło 130zł. Mamy kolejne 100zł.

No i zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W - 100zł taniej.

Łącznie 1300zł mniej. Można rozważyć konfig za 3k z Haswellem (Core i5 4690K), ale po pierwsze jest to dwuletni proc, po drugie oszczędności będą relatywnie niewielkie (300-400zł), a strata wydajności nie taka mała ;)

Skylake'a bym nie ruszał. Jak za te powiedzmy 3 lata grafika przestanie Ci odpowiadać, to za dopłatą zmienisz sobie na dużo lepszy model. I reszta platformy to bez problemu wykorzysta :)

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 23:42:36

ssd by się jednak przydał, ale jakiś 120GB chyba początkowo powinien wystarczyć

właśnie, chodzi też o to, by poszczególne elementy za tych kilka lat można było wymienić

też zestaw po oszczędnościach wygląda już całkiem sensownie:)

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 06.12.2015 07:50:27

Jak chodzi o SSD - Sandisk Plus 120GB. HDD - WD Green 1TB. Albo 2TB:

http://www.komputronik.pl/product/16886 ... A_III.html

Zestaw po redukcji:

Obrazek

Dalej będzie już ciężko zbić z ceny, jednak dolar jest drogi :P

Tak jak wspomniałem, rozbudować można w przyszłości przede wszystkim o kartę graficzną i RAM. Po późniejszych modyfikacjach powinien wtedy do około 2020r pociągnąć bez większych problemów ;)

seven_days

Postautor: seven_days » 06.12.2015 10:51:17

Wyj±tkowo dolar musia³ siê uwypukliæ, jak niegdy¶ sk³ada³em jaki¶ zestawik z mini-itx to w 3 tysi±cach bym siê zmie¶ci³ + do tego jaki¶ monitor. Ja sobie poczekam jeszcze z rok, wtedy zestaw pod gta 5 bêdzie tañszy, a ja mo¿e bogatszy :P

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 06.12.2015 12:17:50

o, już lepiej:)
ale ja chyba jeszcze wezmę słabszy procesor

i myślałem, żeby kupić jedną kostkę RAM, 8GB
i potem dokupić drugą;c

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 06.12.2015 12:42:10

Ze słabszym procesorem tak mocna płyta główna nie jest potrzebna. Można wtedy skorzystać także z pamięci DDR3:

Obrazek

Procesor oczywiście 4-rdzeniowy, Skylake. Tyle tylko, że w ogóle się nie kręci (6600K do 4.5 Ghz i wyżej). Stąd też standardowe chłodzenie Intela (BOX).
Poniżej tego modelu bym nie schodził. Nie warto ;) A już na pewno nie Core i3...

RAM lepiej kupować parami. Pojedyncza kość działa w trybie Single Channel, zabierając trochę mocy z całej platformy. Płyta główna ma 4 sloty pamięci, więc wystarczy, że potem obsadzisz sobie drugą parę pamięci :P

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 06.12.2015 12:45:49

a, o tym nie pomyślałem
muszę się dokształcić...

bosz, ileż tego jest:c

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11948
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy komputer...

Postautor: uzytkownik_konta » 01.12.2016 00:35:30

Noszę się z zamiarem kupna czegoś przenośnego. Już zupełnie straciłem orientację w dziedzinie wszelkich notebooków i innych tego typu rzeczy. Istnieje coś w miarę taniego o parametrach podobnych (lub - lepiej - lepszych) do tego (za punkt odniesienia biorę komputer stacjonarny):

Kod: Zaznacz cały

System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
       System Model: GA-78LMT-S2P
               BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
          Processor: AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
         
             Memory: 8192MB RAM

          Card name: NVIDIA GeForce 9600 GT
       Manufacturer: NVIDIA
          Chip type: GeForce 9600 GT
     Display Memory: 4068 MB
   Dedicated Memory: 997 MB
      Shared Memory: 3071 MB
         

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 01.12.2016 19:51:15

oczywiście, ale jaki ty masz budżet?!

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11948
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy komputer...

Postautor: uzytkownik_konta » 03.12.2016 00:14:39

No właśnie nie wiem, dlatego pytam :P
To znaczy... Ja wiem, że takie istnieją. Ale chciałbym coś, co nie kosztuje 7 tysięcy. 2, 3, 3,5 tysiąca. Jeśli się da oczywiście. Chodzi mi o jak najtańszy sprzęt przynajmniej dorównujący powyżej opisanemu.

seven_days

Re: Nowy komputer...

Postautor: seven_days » 03.12.2016 11:36:17

leniwcze, poszukaj sobie ranking kart graficznych, nawet podają wyniki w grach w FPSach, to będziesz wiedział, która dorównuje tej, co wkleiłeś

Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8284
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Re: Nowy komputer...

Postautor: Leo » 03.12.2016 15:56:04

Internetowe sklepy mają wyszukiwarki z opcjami, może z grubsza uda się wklepać jakąś konfigurację i zobaczyć wyniki?


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość