Nowy komputer...

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 21.09.2015 19:55:41

seven_days pisze:No co ty mówisz.. Szczerze, to nawet nie zgłębiałem tematu wymogów tej gry, ale z tego co wiem, to są chyba większe od gta 4.


Wymagania na maksymalnych detalach. Tam i GTX 970 ma co robić.

Wysokie detale mają dużo niższe wymagania niż Ultra to raz, dwa, pierwsze karty Nvidii z DX11 (GTX470/480) okazały się wyjątkowo żywotne:

https://www.youtube.com/watch?v=RcpojAvvoio

Wiedźmin 3 to samo:

https://www.youtube.com/watch?v=wFCp2oI0Ksg
https://www.youtube.com/watch?v=NmqLe6KpMQ0

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Haiko » 21.09.2015 20:03:51

Ostatnio chodzi mi po głowie zakup laptopa... Nie jakiś super, taki do Internetu i muzyki głównie. No i może do jakichś prostych gier typu Don't Starve. 13 calowy albo w ostateczności 15. Może być z HDD, bo i tak sobie z czasem zmienię dysk na SSD.
Obrazek

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 21.09.2015 20:13:14

Haiko może to?

http://www.x-kom.pl/p/211508-notebook-l ... -500.html#

Znajomej tydzień temu wybrałem taki(początkowo myślała o jakimś z hipermarketu), ale to już trochę droższa zabawa :)

http://www.x-kom.pl/p/228616-notebook-l ... dotyk.html

13-tki są droższe od 15-tek, ale wiadomo - komfort lekkości troszkę kosztuje ;)

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Haiko » 21.09.2015 20:19:30

Właśnie ten Dell Latitude najbardziej mi się podoba wizualnie i sprzętowo :) Chcę 13 calowy, bo zabrać coś takiego ze sobą nie jest problematyczne. Myślałem też o jakimś tablecie z klawiaturą typu Asus T100, ale ma tylko 2GB ramu i strasznie to ogranicza potencjał takiego sprzętu a byłby dla mnie idealny, bo gdybym nie potrzebował klawiatury, to po prostu ją odpinam i mam sam tablet :) Opcja świetna, ale takie hybrydy z lepszymi bebechami są za drogie.
Obrazek

Awatar użytkownika
diverso
młodszy wyjadacz
młodszy wyjadacz
Posty: 693
Rejestracja: 26.07.2004 16:38:33
Lokalizacja: z własnej woli.

Postautor: diverso » 21.09.2015 20:26:31

Dziękuję za porady, jeszcze trochę odłożę i coś się kupi. Możę po świętach.

Natchi jeśli jesteś z Poznania to możesz wykupić kateringi dietetyczne które robię ;p 5 posiłków dziennie z dostawą do domu i nie będziesz głodny ;p
In my life, like a song I will still hear you

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 21.09.2015 20:30:13

Asus T100 nie dość, że ma 2GB RAM, to jeszcze Atoma (słaby procesor).

Z tabletów ten jest sensowny dość (z Core i3, a jakże :D) :

http://www.mediamarkt.pl/ultrabook-acer ... mpaign=xml

Recenzja:
http://pclab.pl/art53800.html

Tylko pozostaje pytanie, czy da się rozbudować to o RAM... jeśli tak, to możesz rozważyć ;)

Ale ja bym tam wolał Della... mimo wszystko.

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29751
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Postautor: Nathi » 21.09.2015 23:20:42

seven_days pisze:Korzystanie z laptopa bez myszki to istna katorga. Poza tym i tak wiecznie musi być kabel od prądu podłączony. WIFI nie pozwala na wykorzystanie całego pasma, dochodzi kabel od internetu. Nie wspominając już o głośnikach (każdy laptop to szajs), więc następny kabel do kompletu. Po tym wszystkim z laptopa robi się komputer stacjonarny. Serio, w ciągu roku laptopa z biurka zabieram może przez kilka dni, a trzymanie na kolanach to chyba tylko w celu zastąpienia elektrycznej poduszki podgrzewanej, albo zwiększenia temperatury CPU i HDD.


Ja mam tylko kabel od prądu :P Laptop leży zawsze na łóżku na którym nie śpię, nigdy nie używam głośników w laptopie ani wewnętrznych ani zewnętrznych wszystko na słuchawkach bez kabla :P
Jak go biorę z łóżka to jest święto lasu.
No i używanie touchpada to pomyłka myszka musi być :D kto ten beznadziejny element laptopa wymyślił :D
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
korek
arabska księżniczka
arabska księżniczka
Posty: 8292
Rejestracja: 25.06.2004 14:09:31
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: korek » 05.11.2015 17:24:12

Hilfe leute hilfe!
Muszę kupić laptopa, laptop musi służyć do przeglądania internetu, używania excela, słuchania muzyki i to chyba na tyle.
Nie wiem czy 2 giga ramu wystarczą, czy lepiej już cztery?
Pojemność dysku też nie jest istotna, bo mam co najwyżej z 20 giga zdjęć, a tak to robię wszystko online i nie zapisuję jakiś pierdół.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Bo ja naprawdę nie wiem co mam kupić. Najważniejsze żeby się nie wieszał :(

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 05.11.2015 17:50:32

4GB to absolutne minimum na dzisiaj, lepiej 8GB ;) Do tego dysk SSD, procesor 4-wątkowy Core i3. Zakładam, że chodzi o standardowego laptopa z wielkością matrycy 15,6. Polecę zatem takie dwa modele:

Lenovo:

http://www.x-kom.pl/p/265033-notebook-l ... vd-rw.html


Dell:

http://www.x-kom.pl/p/241133-notebook-l ... vd-rw.html

Awatar użytkownika
korek
arabska księżniczka
arabska księżniczka
Posty: 8292
Rejestracja: 25.06.2004 14:09:31
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: korek » 05.11.2015 18:07:07

O właśnie ten dysk SDD to lepszty jest od HDD, tak? :)

Super, dzięki :) Ale w sumie to nawet mógłby być mniejszy niż 15,6 :)

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 05.11.2015 18:17:27

SSD ma dużo mniejszy czas dostępu, co przekłada się na zauważalnie większą wydajność. Do tego dochodzi odporność laptopa na wstrząsy.

Co do mniejszych lapków:

Z 14 i 13,3 spełniające wymagania są droższe, powyżej 2k.


12-tka (troszkę old-timer z 2011r, ale naprawdę dobry lap biznesowy, z rewelacyjną jakością wykonania i baterią trzymającą wiele godzin):

http://allegro.pl/nowy-laptop-lenovo-th ... 45947.html

Wydajnościowo niewiele słabszy (starsza architektura procesora) od wcześniejszych propozycji. Najnowsze Thinkpady z tej serii kosztują po 4-6k ;)

Awatar użytkownika
korek
arabska księżniczka
arabska księżniczka
Posty: 8292
Rejestracja: 25.06.2004 14:09:31
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: korek » 05.11.2015 18:32:06

A to w sumie ten pierwszy Lenovo jest ok, ładny i nie kosztuje miliona monet :D
Dziękuję Yoda :cmok1:

usuniety_nr02

Postautor: usuniety_nr02 » 22.11.2015 22:42:11

Po przeczytaniu postu:
OPEL-GSI pisze:Intel Core Quad Processor Q6600 (8M Cache, 2.40 GHz, 1066 MHz FSB)Sockel 775.

przypomniałem sobie o swoim zestawie w pudełku. Jakiś czas temu, będzie już kilka lat, kupiłem zestaw złożony z prostej płyty głównej z podstawką socket s775
Gigabyte G41M-P25, procesora Celeron Dual-Core E3400, 4GB DDR3 RAMM i dysku WD 1 TB, do tego Windows 7 Home OEM i Microsoft Office 2010.

Nie miałem czasu się tym zająć, ale chciałbym teraz to wszystko zmontować w całość. Komputer ma służyć do celów biurowych, przeglądania stron intenetowych i oglądania filmów. Nie gram w nic i nie zamierzam. Podzespoły mam wciąż jeszcze zafoliowane. Ponieważ instalacja systemu OEM łączy główne podzespoły (na pewno płytę główną) z numerem licencji mam pytanie, czy warto na tym stawiać system oraz czy można to jakość nieznacznie podrasować? Mam na myśli głównie procesor (teraz już chyba tylko używany) żeby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy. Na jednym z forów przeczytałem, że ta płyta główna ma problem z udźwignięciem zasilania dla procesorów Core 2 Quad. Nie wiem, czy to prawda. Ewentualnie, bezkosztowo, mogą podmienić Celerona E3400 na Core 2 Duo E6550. Czy jednak warto? A może zostawić jak jest lub poszukać czegoś na aukcjach?
A co na to nasi forumowi eksperci? Kilka osób na forum posiada na pewno wiedzę o sprzęcie, która może mi pomóc. Proszę Was o opinię i wypowiedzi. :)

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 22.11.2015 23:13:57

Trójfazowe zasilanie faktycznie może być ciut za słabe do Quada 65nm (Kentsfield - Q6600/Q6700/QX6850). Powinno jednak dać radę z niekręconym Quadem 45nm Yorkfieldem (zawsze możesz w BIOS obniżyć napięcie procesora, wypadałoby wtedy jednak zrobić testy stabilności - kilka godzin standardowego testu Linpack w OCCT załatwia sprawę). Dobrze byłoby sekcję zasilania zaopatrzyć w radiatory i przykleić je klejem termicznym. Do tego jakiś nawiew.

E6550 jest szybszy od Celerona E3400, ma 4 razy więcej cache'u drugiego poziomu. Ale to jednak dalej dwurdzeniowiec. W Twoim przypadku widzę dwie opcje - Quady 45nm:

Q8300/Q8400 z 4MB L2 (2 x 2 MB)

Q9300/Q9400 z 6MB L2 (2 x 3 MB)

W przypadku Q8300 szukałbym rewizji SLUGR (ma wirtualizację VT-x oraz lepsze temperatury), natomiast w przypadku Q9400 - Q9400 z rewizją SLB6B.

Najmocniejsza opcja to Q9550 (rewizja E0 - QGPK, SLB8V), ale i zdecydowanie najdroższa (nawet 2 razy droższa).

Podsumowując - Q9400 będzie optymalny:

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... e-1-2-0907

http://allegro.pl/core2quad-2-66ghz-q94 ... 55638.html


Jeśli masz jakiegoś specjalistę w pobliżu, to może Ci zrobić podmiankę na Xeona 12-megowego Harpertowna (serwerowy odpowiednik Q9650 3Ghz):

http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-x ... 32027.html

Za 130zł rewelacyjny proc. Szczególnie, że Q9550/Q9650 kosztują po 300zł i więcej.

Wymaga to jednak wiedzy z poradnika i trochę zdolności manualnych:

http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradn ... ie_lga_775


Jeszcze jedno - na płycie G41 jest zintegrowana grafika intelowska. Intel od paru lat już nie wydał sensownych sterów. Na szczęście jest społeczność, która postanowiła dopracować te drivery. Jeśli będziesz więc używał Windowsa, to możesz się pokusić o te sterowniki:

PHDGD Quebec Series (Intel 4 series chipsets) 1.Quebec 2.0 x64 w/ Win 8 support *LATEST

http://adf.ly/u8nuZ


Ze strony:

https://www.facebook.com/notes/intelli- ... cation=ufi

Powinny wspomóc akcelerację WebGL w przeglądarce internetowej... no i akcelerację filmów na Youtube z HTML5 (ale tu nie daję gwarancji).

usuniety_nr02

Postautor: usuniety_nr02 » 23.11.2015 00:03:03

Ojej! Naprawdę nie spodziewałem się tak pełnej, wyczerpującej i szczegółowej odpowiedzi. Jestem pod :o takim wrażeniem.
Yodo, po prostu wymiatasz!!
Muszę to teraz na spokojnie przetrawić i zobaczyć, jak to wszystko wygląda, zanim podejmę ostateczną decyzję. Rozważę tez przesiadkę na serwerową wersję. Zakres przeróbek jest w moim zasięgu.

Nie wiem, jak Ci się odwdzięczę. Na razie mogę Ci jedynie bardzo, ale to bardzo serdecznie i gorąco podziękować, a jeśli kiedyś nadarzy się okazja i się spotkamy, zapraszam na drinka/piwo/wegetariański koktajl do wyboru. :cmok1: :cmok1: :cmok1:

To może podpowiesz mi coś jeszcze, bo zakres Twej wiedzy informatycznej wykracza wyraźnie poza horyzont zwykłego śmiertelnika?
Komputer to Dell Optiplex 755 na E6550 z Windowsem 10 / 4GB RAMM w wersji z wbudowaną grafiką w płytę na Intel G31. Po aktualizacji z Win 7 na Win 10 zaczęło przycinać filmy na youtube w pełnym oknie lub małym w wyższych rozdzielczościach. Na Win 7 tego problemu nie było, a prędkość łącza pozostała ta sama. Na innych kompach zresztą hula. Sterownik grafiki standardowy z windozy 10, wgrany "na automacie". Nie podejrzewam jednak aż tak bardzo grafiki (fakt, że kiepskiej). Nie wymienię jej zresztą, bo jedyny slot na płycie zajmuje karta wyjścia ze złączem DVI do monitora. Stawiam w ciemno, że przycinanie to bardziej wina OS, a jeszcze bardziej i przeglądarki (na wszystkich to samo).
Co można w tej sytuacji zrobić? Próbować podmienić sterownik grafiki (a jest jakiś lepszy?), czy może zmienić coś w ustawieniach przeglądarek/systemu? :( :hmmm:

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 23.11.2015 00:31:44

Po aktualizacji z Win 7 na Win 10 zaczęło przycinać filmy na youtube w pełnym oknie lub małym w wyższych rozdzielczościach. Na Win 7 tego problemu nie było, a prędkość łącza pozostała ta sama. Na innych kompach zresztą hula. Sterownik grafiki standardowy z windozy 10, wgrany "na automacie". Nie podejrzewam jednak aż tak bardzo grafiki (fakt, że kiepskiej). Nie wymienię jej zresztą, bo jedyny slot na płycie zajmuje karta wyjścia ze złączem DVI do monitora. Stawiam w ciemno, że przycinanie to bardziej wina OS, a jeszcze bardziej i przeglądarki (na wszystkich to samo).
Co można w tej sytuacji zrobić? Próbować podmienić sterownik grafiki (a jest jakiś lepszy?), czy może zmienić coś w ustawieniach przeglądarek/systemu? Smuteczek


Windows 10 jest kompatybilny ze wszystkimi sterownikami WDDM (czyli od Visty w górę). Najprościej byłoby zaaplikować sterowniki z Windowsa 7. Najlepiej te, które Ci działały ;)

Przycinanie Youtube'a może wynikać właśnie z tego, że ten sterownik Win10 jest standardowy i nie ma akceleracji...

usuniety_nr02

Postautor: usuniety_nr02 » 23.11.2015 00:44:40

Lecę testować :tuptup: :cmok1:
Zdam relację.

usuniety_nr1

Postautor: usuniety_nr1 » 05.12.2015 11:10:56

ma ktoś z was doświadczenia z samodzielnym składaniem komputera?

mam tu na myśli raczej zakup( bo samo złożenie to już chyba z górki^^)

Awatar użytkownika
mare
NAAWSW
NAAWSW
Posty: 9580
Rejestracja: 25.04.2011 12:50:17

Postautor: mare » 05.12.2015 11:13:30

Ja, ale sprzed 15 lat, nie wiem, czy Cie to interesuje.

Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8299
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Postautor: Leo » 05.12.2015 11:16:45

Lata temu złożyłem sobie kompa. Musisz kupić części i poskładać. :)
Najpierw musisz zdecydować o platformie, która będzie do siebie kompatybilna: płyta główna, procek. Potem pamięci, dyski, grafika, napęd optyczny. Chyba niczego więcej już nie trzeba, bo lan, czy audio zazwyczaj wbudowane jest w płytę główną. Tyle techniki.
Jeśli chodzi o obecny sprzęt, o platformy typu Intel, czy AMD, to ci nie doradzę, bo zatrzymałem się dawno ze znajomością zmieniającego się stale tematu.
Za chwilę przyjdą lepsi ode mnie i ci wyłożą dokładnie o co kaman. :)


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość