Nowy komputer...

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
diAngelo
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 130
Rejestracja: 17.03.2017 00:52:01
Lokalizacja: Słupsk

Re: Nowy komputer...

Postautor: diAngelo » 03.04.2017 15:00:00

Czy czasem na WIN10 nie uruchamiają się wyłącznie oryginalne programy? Wszystkie kopie etc., miały być automatycznie blokowane.
Poza tym może jest możliwość przestawienia zgodności systemu tak, żeby uruchomić gry?

Awatar użytkownika
uzytkownik_konta
gejlord
gejlord
Posty: 11948
Rejestracja: 11.10.2011 23:24:08
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy komputer...

Postautor: uzytkownik_konta » 03.04.2017 16:45:50

Możliwość raczej jest, choć - Bóg mi świadkiem - nieraz musiałem się bardzo nagimnastykować, żeby uruchomić starsze gry na Windowsie 7. Ale da się; pewnie tak samo jest z 10, przynajmniej w większości przypadków. Wydawcy często dbają o to, żeby przy upgradzie zbyt wielu użytkowników nie traciło zbyt wielu aplikacji do których są przyzwyczajeni, bo to by obniżało zainteresowanie systemem i powstrzymywałoby potencjalnych nabywców przed przesiadką na nową wersję, a więc przez oddaniem swoich pieniążków Gatesowi (ciekawostka na dziś: guziki turbo w starych komputerach służyły właśnie temu celowi; nazwa została dobrana przez dział marketingu, a nie inżynierów :lol: ). Zatem większość oprogramowania które działało na 7 powinno działać też na 10.

Co do blokad - to ponoć kaczka dziennikarska, bo to rozwiązanie ma dotyczyć gier na Xboxa oraz gier na PC wydawanych tylko przez Microsoft. Plotka wzięła się, jak to często bywa, ze źle zinterpretowanych przez kogoś zapisów w licencji. I z przekonania, że każdy zapis umowy jest szeroko wykorzystywany przez wydawcę.
Dla Microsoftu byłby to zresztą strzał w kolano. Wyobraźmy sobie, ilu ludzi kupowałoby samochód, który posiada zabezpieczenie przed przekroczeniem prędkości - że nigdy nie pojedziesz nawet o 1 km/h szybciej, niż pozwala na to prawo. Myślę że niewielu (pewnie nawet policja by tego nie chciała), a ci którzy by kupili, byliby bardzo specyficzną klientelą. Tak samo jest pewnie z systemami operacyjnymi :P

Awatar użytkownika
Mazemi
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 5239
Rejestracja: 01.01.2010 19:36:14
Lokalizacja: Karpaty

Re: Nowy komputer...

Postautor: Mazemi » 03.04.2017 18:14:27

jezus_chytrus pisze:z tego co pamiętam, to tak( ale za wiele nie grałem)

Pytam, bo mam podobny komputer (np. taka sama karta graficzna), teoretycznie Wiedźmin 3 powinien chodzić płynnie na najwyższych ustawieniach, ale w praktyce się tnie i nie wiem czego to może być wina.
kotek91 pisze:Mazemi-jeśli chodzi o mnie to ja mam zawsze swoje zdanie bo jestem dowartościowany i ludzie w pracy i znajomi mnie lubią.Natomiast Ty w pracy jak i na forum jesteś tylko pionkiem ,także twoje zdanie się nie liczy..... 8)

Awatar użytkownika
Hermesiątko
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4304
Rejestracja: 12.02.2017 02:42:00
Lokalizacja: Kielce - Polska C

Re: Nowy komputer...

Postautor: Hermesiątko » 03.04.2017 18:15:14

Wyłącz włosy - serio mówię
Carpe diem :cfaniak:
Cogito ergo sum :twisted:

Awatar użytkownika
diAngelo
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 130
Rejestracja: 17.03.2017 00:52:01
Lokalizacja: Słupsk

Re: Nowy komputer...

Postautor: diAngelo » 03.04.2017 18:30:26

Mazemi, sprawdzałeś jakie masz zużycie procesora podczas włączonego Wiedźmina?

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 03.04.2017 22:14:10

Mazemi pisze:
jezus_chytrus pisze:z tego co pamiętam, to tak( ale za wiele nie grałem)

Pytam, bo mam podobny komputer (np. taka sama karta graficzna), teoretycznie Wiedźmin 3 powinien chodzić płynnie na najwyższych ustawieniach, ale w praktyce się tnie i nie wiem czego to może być wina.



masz aplikację raptr?
ona powinna ładnie zooptymalizować ustawienia
u mnie nvidia hairworks preset na low, reszta ultra

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy komputer...

Postautor: Haiko » 29.08.2017 01:46:26

Byłem wczoraj w Media Expert rozejrzeć się za jakimś laptopem. Miał być do muzyki, Internetów i oglądania filmów oraz seriali. Kupiłem to :twisted: Dzisiaj go odbieram i jestem ciekaw reakcji męża. Bardziej reakcji na cenę niż na osiągi i parametry :lol: Jeszcze nie mam go fizycznie na biurku w domu a już rozglądam się za dodatkowym ramem i kieszenią na SSD w miejsce napędu CD/DVD xD
Obrazek

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 29.08.2017 03:04:44

po uj ram do filmów, muzyki i neta? oO

Awatar użytkownika
Haiko
supernowa
supernowa
Posty: 5970
Rejestracja: 24.10.2009 00:34:01
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowy komputer...

Postautor: Haiko » 29.08.2017 22:43:19

Skoro kupiłem jednak laptop gamingowy, to będzie mi też służył do grania i edycji filmów oraz zdjęć a do tego ram zawsze się przyda...
Obrazek

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 30.08.2017 02:16:56

oczywiście, że tak
do filmów, muzy i neta wystarczy smartfon;v

Awatar użytkownika
Hermesiątko
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4304
Rejestracja: 12.02.2017 02:42:00
Lokalizacja: Kielce - Polska C

Re: Nowy komputer...

Postautor: Hermesiątko » 30.08.2017 12:27:09

Ojciec kupił sobie tablet. Świat się kończy ;)
Carpe diem :cfaniak:
Cogito ergo sum :twisted:

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 30.08.2017 14:27:49

wrzuć mu tam potajemnie filmy o gejach;x

Awatar użytkownika
Hermesiątko
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4304
Rejestracja: 12.02.2017 02:42:00
Lokalizacja: Kielce - Polska C

Re: Nowy komputer...

Postautor: Hermesiątko » 02.09.2017 02:28:36

Jakby mu się taki film w robocie odpalił...
Carpe diem :cfaniak:
Cogito ergo sum :twisted:

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Nowy komputer...

Postautor: Nathi » 02.09.2017 13:13:52

Też by mi się przydał tablet. Mam laptopa i stacjonarny (petarde) którego nigdy nie włączyłem. Pysio używa moją stacjonarke i swojego laptopa.

Chyba laptopa dam do serwisu żeby doprowadzili go do porządku i podaruje przyjaciółce, bo tylko kurz zbiera.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

Awatar użytkownika
Nanvi
starszy wyjadacz
starszy wyjadacz
Posty: 1337
Rejestracja: 03.08.2017 22:08:06
Lokalizacja: Made Holandia

Re: Nowy komputer...

Postautor: Nanvi » 02.09.2017 13:19:29

Ja po 6-7 latach muszę jednak zmienić laptopa, stary asusek to już dziadziuś. Aktualnie używam podłączonej klawiatury żeby na nim pisać bo klawiatura od laptopa już nie działa, to samo touchpad. Mam też stacjonarkę ale używam jej przeważnie tylko do grania od czasu do czasu.

Zdecydowałem się kupić w przeciągu 3-4 miesięcy nowego macbooka (12-cali) jako że bardzo mnie intryguje, nigdy w posiadaniu jednego nie byłem a że używam Iphone'a zobaczę jak działa ekosystem, nie mówiąc że design tego maleństwa jest świetny.

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 02.09.2017 18:37:03

Hermesiątko pisze:Jakby mu się taki film w robocie odpalił...


film o gejach, z gejami w roli głównej, a nie porno -.o

natuś, laptopa możesz mi podarować^^

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29727
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Nowy komputer...

Postautor: Nathi » 02.09.2017 18:44:07

Ty masz komputer, a moja psiółka nie ma :(
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿

usuniety_nr1

Re: Nowy komputer...

Postautor: usuniety_nr1 » 02.09.2017 18:45:57

ale nie mam laptopa:(

Awatar użytkownika
mateusz19960708
młodszy forumowy
młodszy forumowy
Posty: 98
Rejestracja: 14.08.2017 08:52:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Nowy komputer...

Postautor: mateusz19960708 » 03.09.2017 09:04:19

Do mnie powinien jutro dotrzeć nowy laptop Acer Swift 5. Mój aktualny laptop przeżył 7 lat i czas mu na emeryturę. Stacjonarnego komputera nie miałem nigdy, zawsze laptop. Może też przez to nie jestem zbyt gamingowy.

Awatar użytkownika
Palpatine
Argent Crusader
Argent Crusader
Posty: 21108
Rejestracja: 26.08.2005 21:01:06
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowy komputer...

Postautor: Palpatine » 13.09.2017 21:29:01

Słuchajcie, potrzebuję porady co do dysku SSD. Musze sobie sprawić laptopa - ma słuzyć wyłacznie do internetu i obsługi office'a; ma być lekki i mały.
Pytanie: ile realnie pojemności dysku SSD potrzebuję? Sprzedają jakieś taniutkie maleństwa, ale o pojemności 32 GB :o mam wątpliwości czy system operacyjny się na tym zmieści. Ktoś ma doświadczenia?


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości