Rozbudowa starego komputera

Komputerowe rady i porady, gadżety, programy.
Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Rozbudowa starego komputera

Postautor: Radekk » 05.06.2013 09:45:49

Mam w domu komputer stacjonarny kupiony w 2004 r.
Jego konfiguracja sprzętowa:

- procesor: Athlon 2400 XP Box,
- płyta główna: shuttle AK32 VN,
- pamięć RAM: DDRAM 512 MB.

Korzystanie z niego jest bardzo uciążliwe, ponieważ przeglądarka ładuje się kilka minut.
Mam wolne kości pamięci. Wydaje mi się, że dołożenie RAM-u wpłynie na szybkość(?)
Ale jak się do tego zabrać.

Czy istnieje jakość maksymalna ilość RAM-u dostosowana do procka i płyty głównej?
Mam takie 3 paski (sloty?) ramu wyciągnięte z innego kompa. Jeden taki slot, ile to ramu i jak sprawdzić jaki typ i czy będzie pasował?
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Snape
gejlord
gejlord
Posty: 7483
Rejestracja: 07.07.2009 12:33:59
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Snape » 05.06.2013 10:17:50

włóż do kości i zobacz co pisze bios.
W ogóle ja nie wiedząc jaki ram posiadam w życiu bym z niego nie skorzystał, no ale innej opcji nie masz.

W ogóle dziwie się, ze ktoś w 21 wieku pracuje na tak gównianym sprzęcie.

Awatar użytkownika
Czartogromski
gejlord
gejlord
Posty: 16963
Rejestracja: 08.02.2003 17:05:35
Lokalizacja: Kufszynek

Postautor: Czartogromski » 05.06.2013 10:20:49

Nie znasz życia. U mnie w robocie 4/5 komputerów prezentuje podobny stopień zaawansowania technologicznego :?
Znośność bytu jest nielekka
Czartogromskie Czytanki 2.0
La Dolce Fiamma
Obrazek

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 05.06.2013 10:56:55

W ogóle po 9 latach zorientowałem się, że albo zostałem oszukany przy zakupie komputera, albo serwisant mnie kiedyś okradł.
W specyfikacji komputera jest napisane, że posiada 512 MB RAM-u, tymczasem po rozkręceniu obudowy znalazłem tylko jeden slot 256 MB.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
odkurzacz
Antypapież II
Antypapież II
Posty: 6183
Rejestracja: 16.05.2004 19:07:08
Lokalizacja: Dublin

Postautor: odkurzacz » 05.06.2013 11:17:22

http://www.shuttle.eu/_archive/older/en/ak32.htm

Memory
2 x 184-Pin DDR DIMM-socket
for DDR SDRAM PC-1600/2100
with 64, 128, 256, 512 and 1024 MB size
2 x 168-Pin SDR DIMM-socket
for SDR SDRAM PC-100/133
Maximum memory support: up to 2 GB.
Use either SDR- or DDR-memory only.
SDRAM-frequency can be adjusted to a system frequency of plus/minus 33MHz.


... PC-1600 oraz PC-2100
maksymalny rozmiar kości to 1024 MB (w sumie najwiecej moze byc 2GB)

Powineines miec 2 rodzaje slotow ale uzywac tylko jednego z nich ...


... a poza tym to nei inwestowal bym juz w tego kompa tylko kupił nowego (albo uzywanego ktory bedzie o wiele nowszy od tego).
You cant expect to wield supreme executive power, just because some watery tart threw a sword at you!

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 05.06.2013 12:59:06

Dzięki Odkurzacz za Twój post. Kości już włożyłem i rozszerzyłem RAM do 1GB. Kusi mnie, żeby jednak dokupić 2 x 1 GB i już pójść na max.
Nie zamierzam inwestować w ten komputer ma służyć tylko do w miarę komfortowego korzystania z sieci przez rodziców.
Normalnie posiadam laptopa.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 05.06.2013 21:07:41

A jaki masz system i kiedy go czyściłeś/instalowałeś?

Awatar użytkownika
Hawken
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4449
Rejestracja: 05.08.2011 18:03:11
Lokalizacja: Syrenowo nad Wyschłą

Postautor: Hawken » 05.06.2013 21:15:14

Czartogromski pisze:Nie znasz życia. U mnie w robocie 4/5 komputerów prezentuje podobny stopień zaawansowania technologicznego :?

U mnie w robocie 5/5 komputerów marzy o osiagnięciu takiego poziomu zaawansowania. :-(
Kim jesteście - byłem,
Kim jestem - będziecie. :twisted:

Awatar użytkownika
Snape
gejlord
gejlord
Posty: 7483
Rejestracja: 07.07.2009 12:33:59
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Snape » 05.06.2013 23:58:41

u mnie też, ale ja tam nie mam nawet przeglądarki pełnej tylko taki skrypcik, co wybiera numerki i dzwoni, potem się wpisuje dane w formularz i tyle

Awatar użytkownika
rafih
forumowy
forumowy
Posty: 175
Rejestracja: 09.05.2004 20:48:42
Lokalizacja: KUL-miasto :P

Postautor: rafih » 06.06.2013 01:45:46

Jeśli masz za darmo RAM to dorzucaj ale za dużo nie przyśpieszysz. Upewnij się że korzystasz z pamięci DDR (są dużo szybsze w porównaniu z SDR). Optymalne wydają się 2 kości DDR(1) po 512 MB lub 1GB (płyty od dość dawna obsługują naprzemienne odczytywanie- dual channel). Więcej da przeglądarka z adblockiem i wywalenie niepotrzebnych śmieci z autostartu. 2004r to naprawdę bardzo wiekowy sprzęt i chociaż da się z niego coś wycisnąć, na cuda nie licz.

Awatar użytkownika
Pszczolka Maja
gejlord
gejlord
Posty: 6529
Rejestracja: 11.01.2009 22:13:08
Lokalizacja: z ... Ula ...

Postautor: Pszczolka Maja » 06.06.2013 06:50:18

Dajcie już spokój z tym narzekaniem na komputer jako "złom". Nie każdy musi mieć najnowsze cacka.

Awatar użytkownika
Radekk
Radzio
Radzio
Posty: 6704
Rejestracja: 23.08.2008 10:17:10
Lokalizacja: Crawley

Postautor: Radekk » 06.06.2013 09:29:44

Już pisałem, że komp ma służyć tylko mojej mamie, która nie ma żadnych wymagań prócz tego, żeby w miarę swobodnie korzystać z sieci.
Można kupić nowy, ale po co inwestować w coś, co i tak nie będzie wykorzystywane.
Dołożenie ramu to jedyny rozsądny i tani sposób na poprawienie wydajności. I nie piszcie, że nie wiele da, bo jednak 1 GB a 256 MB robi różnicę. Tak jak pisałem, do wczoraj byłem przekonany, że miałem 512 MB, ale ktoś mi kiedyś w serwisie za**bał jedną kość, stąd komputer chodził aż tak źle.
Teraz działa zadowalająco.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Rob Siltanen

Awatar użytkownika
rafih
forumowy
forumowy
Posty: 175
Rejestracja: 09.05.2004 20:48:42
Lokalizacja: KUL-miasto :P

Postautor: rafih » 07.06.2013 00:42:00

Z 256 MB na 1 GB różnica będzie kosmiczna, za to z 1 na 2 GB będzie już mniej kosmiczna :) Możesz sie przekonać czy to niezbędne - uruchom przeglądarkę, jakieś używane w tle programy i monitoruj managerem zadań zajętość pamięci. Dwie kości 1 GB odczytywane naprzemiennie (na 99% Twoja płyta to ma) powinny jeszcze bardziej przyśpieszyć ale nie będzie to taka różnica jak przy pierwszej zmianie. Na allegro DDRy można dopaść za parę zł/512 MB, te 1GB są trochę droższe, stąd moje wątpliwości. Więcej da przeglądarka z adblockiem (flash jest zabojczy dla wiekowego sprzętu) i wywalenie niepotrzebnego syfu z autostartu, animowanej tapety... sztuczek przyśpieszających windę jest mnóstwo.

Awatar użytkownika
DzikiDzik
starszy gejowy
starszy gejowy
Posty: 3301
Rejestracja: 09.10.2010 08:27:37
Lokalizacja: Lublin

Postautor: DzikiDzik » 07.06.2013 05:02:16

Z tym kompem wiele nie zrobisz, bo to już przedpotopowiec jest. 8) Pamiętajcie - 5 lat w Informatyce to epoka, 10 to niemal starożtyność.

Dołóż RAM ( jeśli znajdziesz jeszcze odpowiedni ) i wyczyść system. Do pracy biurowej/neta powinno wystarczyć.

W sumie sam mam podobny problem bo Wilczek ma używanego kompa z 2008 roku i poszła mu, najwyraźniej, karta graficzna. Zastanawialiśmy się nad updatem, ale wiązałoby się to z wymianą płyty głównej, a tym samym, wymianą prawie wszystkich podzespołów. Koniec końców trzeba by było kupić nowy komputer. Dlatego szukamy po prostu jego starej karty graficznej na Allegro. 8)
It's okay to bi a geek bear! ;)

Awatar użytkownika
Yoda
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4439
Rejestracja: 28.11.2010 22:44:36
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Yoda » 07.06.2013 07:40:21

A ja myślę, że da się jednak coś zrobić :)

Po pierwsze, skoro to jest platforma DDR1 i AGP, to można kupić taką płytę:

http://allegro.pl/asrock-conroe-865pe-i3302429064.html

Alternatywą jest Asrock na chipsecie 865G, ze wsparciem DDR1/AGP również, tylko aktualnie nie ma tego na rynku. Warunek jest jeden - musi mieć dopisek Conroe.
Tutaj masz napisane, jakie procesory wspiera:
http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?model=conroe865pe

W niektórych przypadkach potrzebne jest sprawdzenie, czy BIOS jest w miarę nowy - dla proca poniżej musi być minimum wersja P 1.50. Można to zrobić sprawdzając na tym starym Celeronie, co sprzedaje ten gość i w razie potrzeby zrobić update BIOSa przed włożeniem procka.

Dokupujesz do tej płyty takiego procka (ewentualnie Core 2 Duo E6xxx, ale to już drożej wyjdzie, tańsza alternatywa to Pentium Dual Core E2xxx):

http://allegro.pl/intel-core-2-duo-e440 ... 28020.html

Resztę bebechów przesadzasz ze starego peceta i powinno śmigać :) Wydajność podczas przeglądania neta, a w szczególności stronek z flashem powinna wzrosnąć około 4-5-krotnie (2 rdzenie zamiast jednego, i na każdy rdzeń skromnie i baaaaardzo pesymistycznie licząc 2-2,5 razy wydajniejsza architektura zegar w zegar)

Awatar użytkownika
OPEL-GSI
R.I.P.
R.I.P.
Posty: 21431
Rejestracja: 21.11.2008 19:39:16
Lokalizacja: podobno z miłości

Postautor: OPEL-GSI » 28.09.2015 10:52:51

Nie wiem gdzie to wkleic.
Pytanie.

Jaka roznica jest w pamieciach ECC i Non ECC.
Odkrylem, ze stary blaszak kumpla ma plyte, na ktorej pojda DDR3 i mozna zalozyc szbszy procek, jemu potrzebny jest do pisania i wysylania maili.
Tylko moje DDR nie ida, a sa ECC.

Za jakies 40- 50 ojrokow by sobie go usprawnil.

Awatar użytkownika
Leo
gejlord
gejlord
Posty: 8056
Rejestracja: 12.11.2012 22:50:32
Lokalizacja: Tychy

Re: Rozbudowa starego komputera

Postautor: Leo » 27.05.2016 09:09:30

:(


Chodzi mi po głowie modernizacja mojego starego laptopa, żeby troszkę go przyspieszyć. Myślałem, aby wyrzucić napęd optyczny (którego użyłem parę razy), w jego miejsce włożyć szynę na dysk. Chciałbym dołożyć sobie dysk SSD, na którym miałbym OS. W dalszej kolejności myślałem o dołożeniu RAMu. Procesora nie chciałbym ruszać.
Czy to ma sens?

Awatar użytkownika
Hawken
gwiazda północy
gwiazda północy
Posty: 4449
Rejestracja: 05.08.2011 18:03:11
Lokalizacja: Syrenowo nad Wyschłą

Re: Rozbudowa starego komputera

Postautor: Hawken » 27.05.2016 10:33:01

Nie masz wrażenia, że to pytanie miałoby większy sens na forum komputerowym? :-D
Kim jesteście - byłem,

Kim jestem - będziecie. :twisted:

seven_days

Re: Rozbudowa starego komputera

Postautor: seven_days » 27.05.2016 11:10:01

leonek pisze::(


Chodzi mi po głowie modernizacja mojego starego laptopa, żeby troszkę go przyspieszyć. Myślałem, aby wyrzucić napęd optyczny (którego użyłem parę razy), w jego miejsce włożyć szynę na dysk. Chciałbym dołożyć sobie dysk SSD, na którym miałbym OS. W dalszej kolejności myślałem o dołożeniu RAMu. Procesora nie chciałbym ruszać.
Czy to ma sens?


Sam dysk SSD jak najbardziej, ale czemu w miejsce napędu? Tam masz satę, a w miejscu starego dysku nie ma? Ja wymieniłem zwykły hdd na ssd, bo coś się znowu zaczynał psuć, a poza tym wydzielał straszne wibracje i grzał się. Sama wymiana na SSD faktycznie dość istotnie przyspiesza działanie komputera, a dysk zawsze się przyda, jakbyś chciał się pozbyć laptopa, np. do nowego przełożyć.

Awatar użytkownika
Nathi
Księżniczka
Księżniczka
Posty: 29197
Rejestracja: 12.12.2013 19:37:52
Lokalizacja: Zamek króla.

Re: Rozbudowa starego komputera

Postautor: Nathi » 27.05.2016 11:29:29

Też tak chciałem zrobić ale okazało się, że nie mam 2 gniazd na dysk i mam ciągle tam nieużywany napęd.
Obrazek ✿ ✿ ✿ Natalka je bent mooi ✿ ✿ ✿


Wróć do „2.8. Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość